Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Връщането на украинския флаг". Как Украйна е подготвяла своята контраофанзива


Президентът на Украйна Володимир Зеленски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Подмамили са руската армия на юг, а са нападнали на изток. До това изречение се свежда основният разказ за украинската контраофанзива. Тя започна преди десет дни, но първият ѝ по-голям успех беше отчетен във вторник.

За конкретните действия се знае твърде малко, украинските власти призовават към "информационна тишина". От основните места на действието не пристигат видео кадри, няма ги и обичайните сателитни снимки. Президентът Зеленски каза, че има "добри новини" от района на Харков, но че сега не е време да се говори за "населените места, в които се е върнал украинският флаг".

Указанието на Зеленски се спазва, но някаква информация все пак си пробива път.

Ето я накратко, заедно с предисторията:

  • На 10 август Украйна бомбардира руска военна база в превзетия Крим. Тя пое отговорност за ударите едва на 7 септември;
  • На 29 август Киев съобщи, че е пробил първата линия на руската защита на юг, в Херсонска област и призова за "информационна тишина";
  • През август и в първата седмица на септември Русия изтегли някои от най-силните си части от източния фронт, за да укрепи позициите си на юг;
  • На 6 септември стана ясно, че Украйна напредва не на юг, а на изток;
  • На 7 септември се изясниха някои от населените места, в който Украйна извършва реалната си контраофанзива. Те са в Харковска област.

Изоставени фланелки на простора

Истинското (засега) контранастъпление е в района на един град в Харковска област, който досега не е влизал в информационния поток: Балаклея. В него живеят близо 28 хил. души. Русия го превзе още през март. В сряда телевизия Current Time съобщи, че Украйна е влязла в града от две посоки и че в него се водят боеве.

Руските войници са побегнали, оставяйки знаци, че са го направили в паника.

Украйна си е върнала няколко населени места в района на Балаклея, сред които Вербовка, Новая Гусаровка и Байрак, каза войникът Тарас Березовец, който е участвал в освобождаването на Байрак. Според него украинците са срещнали съпротива само докато са преодолявали първата линия на руската отбрана. След това руснаците са побегнали, оставяйки навсякъде доказателства, че бягството е извършено в паника.

По улиците са се виждали тела на убити руски войници от бурятски произход.

„Руската армия беше изоставила цялата си техника – оръжие, снаряди, мини, вещи за лична хигиена", разказва той. Според него са били изоставени и руските бойни знамена, което в армията е знак за безчестие.

Той продължава: "Аз лично влязох на едно място [в което са живели руски войници] и видях, че всичко е изоставено – фланелки се сушаха на простора, прали са ги предишната вечер. Бойци от нашата бригада са видели, как [руски войници] в паника са скачали полусъблечени в река Северски Донец, преплували са я“.

Березовец говори за изоставените руски оръжия като за трофеи. Учуден е не от това, че са ги оставили, а от това, че не са ги повредили.

"Бяха си изоставили и бронежилетките, казва той. Най-тъжното е, че те се оказаха без елемента „броня“. Бяха просто жилетки. За мен е загадка как са си мислели да воюват с това".

Как Русия е влязла в капан

Съветникът на украинската президентска администрация Алексей Арестович на няколко пъти си задава един реторичен въпрос - защо руската армия се е "хванала на въдицата" и е изтеглила части от източния фронт, за да пази южния.

Но не всички военни експерти са съгласни, че това е проява само на глупост. Украинският военен летец и полковник от запаса Роман Свитан смята, че Украйна е провела "информационно-психологическа операция". Той я определя като "грамотно проведена и добре дозирана".

"В последните две седмици обръщахме внимание само на Херсон, казва той. А ето че ударът беше нанесен в Харковска област".

В Ютюб канала на журналистката Юлия Латинина Свитан обяснява не само какво е станало, но и защо, според него, то е важно. Не е само заради неизвестния брой километри, които Украинската армия си е отвоювала обратно.

Важно е първо заради „каскадното разрушаване на фронтовата линия“ в района на Балаклея. Досега не е имало такова. Имало е само спорадични пробиви.

И второ, заради стратегическото значение на мястото. Оттук нататък Украйна може с лекота да си върне Изюм, а след него и Купянск - железопътният възел, по който минават доставките за руската армия.

Поглед напред. Изюм и "триъгълникът"

Районът на Изюм е капан за военните още от Втората световна война. Оттам минават две големи реки - Оскол и Северен Донец, които се сливат в една и така образуват триъгълник. В него е опасно да се озовеш насред бойни действия, смята Свитан. А руската армия е останала там няколко месеца, като е населила "триъгълника" с разнородни военни – от Росгвардия, от самопровъзгласената „Донецка народна република“, от запасняци (Боен армейски резерв специален – БАРС), от въздушно-десантни войски (ВДВ).

Без да имат единна подготовка и достатъчно техника, те са се опитвали оттам да обстрелват Краматорск и Славянск, но без успех. Реките са пречели за сухопътно руско настъпление.

През август, когато изглежда, че Украйна се готви за пробив на юг, Русия изтегля от "триъгълника" най-подготвените части, които са се намирали там – въздушно-десантните войски. Изпраща ги в Херсон на юг и с това практически оголва терена на изток.

Руската армия няма резерв от войници, твърди Алексей Арестович. За да укрепи едно свое завоевание, тя трябва да изтегли бойци от друго териториално завоевание. А фронтът, който Москва отвори, е огромен - от над 1000 километра.

„На мястото на Русия не бих се опитвал да укрепвам частите си в ["триъгълника"], а да ги изведа оттам“, казва Свитан. Той смята, че Украйна би могла да превземе лесно този район и че руското командване е разбрало това.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG