Връзки за достъпност

Извънредни новини

Да, Украйна премина в контраофанзива. Но защо няма официална информация за нея?


Украински военни в района на източните градове Балаклия и Изюм в Харковска област.
Украински военни в района на източните градове Балаклия и Изюм в Харковска област.

Украйна е в дълго чакана контраофанзива, но тя има две особености, които спъват описанието ѝ. Първо, не протича като "класическа" контраофанзива. И второ, украинските власти не казват почти нищо за нея.

"Колкото и да е странно, повечето данни, на които разчитаме в момента, идват от руска страна", каза Руслан Левиев от Conflict Intelligence Team пред канала на Навални в Ютюб. Става дума за официални съобщения, за видеа и съобщения в Телеграм канали и за профили на конкретни хора в социалните мрежи.

Украинското командване, което в първия ден на пробива съобщи за настъпателни действия на юг, впоследствие почти спря да подава официална информация и призова хората към "информационна тишина". Съветниците на президентската администрация Михаил Подоляк и Алексей Арестович предупредиха, че ако има някакъв важен факт, той ще стигне до хората с "минимум един ден закъснение".

Тук събрахме известното до момента, което се потвърждава от няколко военни експерти, анализиращи оскъдната информация.

Какво става

Украйна настъпва не само на юг, но и на изток и североизток.

Последният ѝ ход е бил изненадващ, защото е бил в Харковска област. Там, в района на град Балаклея, са били обкръжени руските войски и са били освободени украински военни складове. Това е станало във вторник сутринта.

Руската армия държи Балаклея под свой контрол от март 2022 г. Там са дислоцирани отряди за специално назначение на руската Росгвардия. Руски източници твърдят, че с тези отряди няма връзка.

Преди Русия да нападне Украйна в покрайнините на Балаклея е била разположена една от най-големите украински бази за боеприпаси. След като Русия превзема Балаклея тя контролира базата и разполага собствен арсенал в близкото населено място Вербовка. Според руски източници украинците са освободили Вербовка.

Руската армия така и не е успяла да разбере плановете на Украйна за контранастъпление в различни посоки, тя е била концентрирана само върху южния район на Херсон, казва военния експерт Олег Жданов.

Алексей Арестович каза във вторник вечерта, че избягалите и заловените руски военни се измерват с хиляди. Той не посочи района, в който е станало това, но от контекста се разбира, че той говори за Балаклея.

В сряда Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че частните войски, воюващи на страната на Русия около североизточния град Харков, търпят "значителни загуби". Според Украйна те съставляват "повече от 40 процента от тежко ранените или убитите" руски войници.

Украинската армия твърди, че "продължава да фокусира усилията си" върху установяването на пълен контрол над територията на източната област Донецк и задържането на Харков и окупираните южни райони, включително Запорожие и Николаев.

Киев допълва, че руските войски се борят да задържат позиции и в южния град Херсон, който беше окупиран още в началото на инвазията, предприета от Москва на 24 февруари. Миналата седмица различни източници от двете страни съобщиха за започнало в този район контранастъпление, но засега липсват официални подробности за хода на бойните действия.

На този фон Генералният щаб на украинската армия заяви в сряда, че продължава да нанася десетки въздушни удари по райони, където са концентрирани руски боеприпаси и военна техника.

МААЕ призова за "ядрена безопасност"

Украинската армия обвини руската страна за стрелба с минохвъргачки и артилерия в района около Запорожката атомна централа.

Междувременно Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН публикува в сряда свой доклад, в който спешно призовава за "ядрена безопасност и зона за защита на сигурността" около построената от СССР ядрена централа, която е най-голямата в Европа.

Руските сили окупираха Запорожие в първите дни на инвазията си. Киев и Москва взаимно се обвиняват за обстрела по АЕЦ "Запорожие", провокирал украинския персонал на централата да изключи всичките ѝ шест реактора.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси каза пред Съвета за сигурност на ООН, че "ние си играем с огъня и може да се случи нещо много, много катастрофално".

Руските власти бързо отхвърлиха призива и казаха, че защитават централата от украинските сили.

Руският посланик в ООН Василий Небензя коментира, че предложението на МААЕ "не е сериозно", защото украинците "незабавно ще се намесят и ще провалят цялата работа".

Говорейки пред 15-членния Съвет за сигурност, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова Украйна и Русия да избягват военни действия, насочени към централата. Освен това поиска Русия "да изтегли целия военен персонал и оборудване от този периметър", а Украйна да не разполага свои сили в него.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG