Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна обмисля затваряне на АЕЦ "Запорожие"


Спасител от Министерството на извънредните ситуации на Украйна присъства на учение в град Запорожие на 17 август 2022 г. в случай на възможен ядрен инцидент в атомната електроцентрала "Запорожие", разположена близо до града.
Спасител от Министерството на извънредните ситуации на Украйна присъства на учение в град Запорожие на 17 август 2022 г. в случай на възможен ядрен инцидент в атомната електроцентрала "Запорожие", разположена близо до града.

Украинският ядрен оператор "Енерхоатом" разглежда възможността за затваряне на окупираната от Русия АЕЦ "Запорожие". Това стана ясно от изявление на компанията в сряда.

Ден по-рано Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) публикува доклад, в който определи ситуацията в централата като "неудържима" и каза, че има "спешна нужда от временни мерки", за да се избегне ядрена авария.

В сряда от "Енерхоатом" съобщиха, че АЕЦ-ът продължава да е изключен от електрическата мрежа на Украйна. От компанията предупредиха, че това може да принуди операторите да преминат на дизелови генератори, което е рисковано, тъй като доставките на дизел могат да бъдат прекъснати във всеки един момент.

"Един от начините за създаване на зона за сигурност в АЕЦ-а може да бъде разполагането на мироопазващ контингент там и изтеглянето на руските войски", каза още шефът на "Енерхоатом" Петро Котин.

Ядрени експерти предупредиха за възможна катастрофа, подобна на тези в Чернобил или Фукушима, ако реакторите на АЕЦ "Запорожие" останат без захранване.

​Същевременно президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че подкрепя заключенията в доклада на МААЕ, според които около АЕЦ "Запорожие" трябва да бъде създадена "зона за сигурност". По думите му той ще подкрепи идеята за такава зона, ако това означава демилитаризиране на територията на електроцентралата.

В сряда президентът на Русия Владимир Путин коментира, че "вярва" на доклада на МААЕ и добави, че е поискал от руската атомна агенция "Росатом" да представи собствени предложения за сигурността на централата.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обаче каза, че страната му е поискала от МААЕ допълнителни разяснения на доклада на международните инспектори.

"Има нужда от допълнителни разяснения, тъй като докладът съдържа редица неясноти – няма да ги изброявам сега – но ние поискахме тези обяснения от генералния директор на МААЕ", посочи Лавров по време на Източния икономически форум във Владивосток.

Заключенията в доклада на МААЕ бяха, че обстрелът на централата и околностите трябва да спре незабавно, за да се избегнат допълнителни щети на място и да се осигури безопасността на оперативния персонал. Той е "под постоянен силен стрес и натиск", което "може да доведе до увеличаване на човешките грешки с последици за ядрената безопасност", отбелязваха още международните инспектори.

Според експертите ситуацията е безпрецедентна, тъй като това е първият път, когато военен конфликт се разиграва сред съоръженията на голяма атомна централа.

През последните седмици обстрелът около централата продължава. Впоследствие тя беше изключена от електрическата мрежа на Украйна и оставена да разчита на собствената си енергия, за да управлява системите си за безопасност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG