Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Успешни ракетни удари". Украйна пое отговорност за взривовете в Крим


Дим се издига близо до плажа в Саки, след като експлозии разтърсиха руска военна въздушна база близо до Новофедоровка, Крим, 9 август 2022 г.
Дим се издига близо до плажа в Саки, след като експлозии разтърсиха руска военна въздушна база близо до Новофедоровка, Крим, 9 август 2022 г.

Украйна пое отговорност за поредицата от експлозии в руски военни бази на анексирания полуостров Крим, включително този, който разтърси военното летище в Саки преди месец. Това стана ясно от статия, публикувана от държавната информационна агенция УКРИНФОРМ.

Нейни автори са Валерий Залужний, главнокомандващ на украинската армия, и Михайло Забродски, първи заместник-председател на парламентарната комисия по национална сигурност, отбрана и разузнаване.

След няколко експлозии на 9 август руското военното летище "Саки" претърпя сериозни поражения. През следващите седмици беше съобщено за още взривове в руски военни бази в Крим. Тогава Украйна не пое отговорност за експлозиите.

В статията си в сряда Залужний и Забродски пишат, че ударите са били извършени с ракети или снаряди, без да дава повече подробности. Десет бойни самолета бяха унищожени на базата "Саки", посочват те.

Авторите на статията коментират и стратегията на Москва да "дистанцира" войната от руските граждани и в тази връзка определят като успешни "усилията на въоръжените сили на Украйна физически да прехвърлят военните действия в Крим".

"Става дума за поредицата от успешни ракетни удари срещу военновъздушните бази на противника в Крим, преди всичко летището в Саки", се казва в статията. Бележка под линия пояснява, че атаката в Саки е "комбиниран удар", който е извършен на 9 август и извел от строя десет руски бойни самолета.

Това е първият път, в който представители на Украйна официално поемат отговорност за взривовете в Крим. Първоначално Русия също отричаше базите ѝ да са били атакувани, но по-късно заговори за диверсионни действия.

Признанието за серията от експлозии идва на фона на информация за украинско контранастъпление в няколко посоки - на юг, изток и североизток.

Украинската армия твърди, че "продължава да фокусира усилията си" върху установяването на пълен контрол над територията на източната област Донецк и задържането на Харков и окупираните южни райони, включително Запорожие и Николаев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG