Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС спира облекчения визов режим за руснаци. Страните, които граничат с Русия, подготвят още органичения


Жозеп Борел
Жозеп Борел

Европейският съюз (ЕС) спира прилагането на споразумението с Русия за облекчен визов режим. Държавите членки постигнаха съгласие по решението на двудневна среща в чешката столица Прага на фона на призивите на Украйна и няколко европейски държави ЕС да затвори границите си за руснаци почти изцяло.

Решението беше съобщено от върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел в сряда. По думите му целта на споразумението е руснаците вече да не могат да си “купуват визи” като подават документи в тези държави от блока, в които правилата не са толкова строги. Притежателите на шенгенски визи могат да пътуват на територията на целия Съюз.

Постигнатото споразумение дава възможност и за допълнителни мерки на национално ниво. Това ще даде възможност страните от ЕС, които граничат с Русия, да въведат допълнителни ограничения.

Държавите от ЕС, които имат общи граници с Русия - Финландия, Литва, Латвия, Естония и Полша - поискаха по-сериозни общоевропейски ограничения на издаването на визи за руски граждани.

Германия и Франция обаче защитават позицията, че ограничаването на визите за руснаци е контрапродуктивно и не помага на ЕС да спечели “сърцата и умовете” на тези руснаци, които не подкрепят агресията на Русия срещу Украйна. Българският зам.-министър на външните работи Костадин Коджабашев каза преди седмица, че България също не би подкрепила пълно спиране на издаването на визи на руски граждани.

Постигнатото на 31 август решение предвижда спиране на прилагането на споразумението за облекчен визов с Русия от 2007 г. и възможност за допълнителни мерки на наципнално ниво.

“Беше признато, че имаме възможност да търсим национално или регионално решение за това как да гарантираме, че проблемите на националната ни сигурност намират решение на границата”, каза външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис след срещата.

“Ние, граничните страни, трябва да намерим регионално решение за това как ще подходим към проблема.”

Външният министър на Финландия Пека Хаависто обаче каза, че решението на ЕС трябва да бъде преразгледано през следващите месеци.

“Това е в правилната посока, но отново виждаме повече приказки и по-малко действия”, каза Хаависто. “Когато Русия нахлува в Украйна и ние приемаме бежанци от Украйна и се опитваме да ѝ помогнем по всякакъв начин, не е времето за ваканции и луксозен туризъм [за руснаците].”

Предстои Финландия, Полша, Литва, Латвия и Естония да проведат среща, за да координират помежду си мерките, които ще приемат.

Споразумението за облекчен визов режим между ЕС и Русия е от 2007 г. Прилагането му беше частично спряно след началото на непровокираната руска военна агресия срещу Украйна през февруари. В началото бяха наложени ограничения за хората от кръга на руския президент Владимир Путин, руски държавни служители и притежатели на дипломатически паспорти. Обикновените руски граждани обаче все още могат да получават визи за европейските държави по същия начин както преди.

Спирането на прилагането на споразумението ще направи процедурата за кандидатстване за визи за държавите от ЕС за по-сложна и по-скъпа за руснаците. Решението ще доведе до необходимост руснаците да чакат повече и да предоставят повече документи.

Украйна призова ЕС да спре издаването на визи за всички руснаци освен за дисидентите и политическите противници на режима на Владимир Путин.

“Да наричате тази война “проблем на Путин”, а не проблем на руското общество, което в голямата си част подкрепя своя президент е самозаблуда”, каза външният министър на Украйна Дмитро Кулеба в интервю за Радио Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG