Връзки за достъпност

Извънредни новини

Запорожката АЕЦ предприема мерки, за да гарантира правилното охлаждане на реакторите


Руски войник охранява район на Запорожката атомна електроцентрала, 1 май
Руски войник охранява район на Запорожката атомна електроцентрала, 1 май

Втора линия за резервно електрозахранване е била свързана към атомната електроцентрала "Запорожия" повторно, което помага в усилията да се гарантира правилното охлаждане на ядрените реактори. Това съобщи в понеделник Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Дейността в нея беше преустановена в неделя, след като дни по-рано излезе доклад на МААЕ, в който ситуацията в централата беше определена като "неудържима", а агенцията призова за създаване на зона на сигурност в района.

В неделя беше спряна връзката между шестия реактор на централата и електрическата мрежа на Украйна, като агенцията съобщи, че предстои постепенното му охлаждане. От МААЕ, казаха че реакторът е „влязъл в състояние на студено спиране като петте други реактора на съоръжението“.

В изявлението на МААЕ от 12 септември се съобщава още, че повторното свързване на втората линия позволява на оператора да запази една линия в резерв, докато другата осигурява на централата външно електричество, необходимо за охлаждане на реакторите и други основни функции за безопасност.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси каза на пресконференция във Виена във вторник, че и четирите главни захранващи линии все още са прекъснати и централата не доставя никакво захранване към мрежата.

По негови думи ситуацията в завода остава "рискова" и заради това отново отправи призив за създаване на зона за сигурност около завода. Гроси каза по-рано, че Киев и Москва са показали "признаци, че са заинтересовани" от създаването на зона за сигурност.

„Това, от което наистина се нуждаем, е Украйна и Русия да се споразумеят за много прост принцип да не атакуват или да не обстрелват централата“, каза Гроси пред журналисти. И двете страни се ангажират с МААЕ и задават много въпроси относно идеята, представена от ядрения надзорен орган на ООН за създаване на зона за сигурност, каза Гроси.

Целта на предложената зона е да предотврати военни дейности като обстрел, който е повредил електропроводите на централата и е застрашил нейната сигурност, уточни Гроси.

Русия пое контрола над атомната електроцентрала, малко след като руският президент Владимир Путин започна непровокираната инвазия на страната си в Украйна на 24 февруари. Украинските оператори на централата останаха на място, за да я управляват.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG