Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Путин ще се провали, а Европа ще надделее". Фон дер Лайен очерта стабилен и зелен път на ЕС без Русия


Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен

Откъсване от руските енергийни зависимости, противопоставяне на зловредното влияние на автокрациите, инвестиции в устойчиво развитие, дигитален преход и зелени технологии, както и борба с корупцията. Това бяха част от ключовите задачи, стоящи пред ЕС, които председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изложи в годишната си реч за състоянието на Съюза.

Основна точка в речта на Фон дер Лайен беше започната през февруари война на Русия срещу Украйна. Тя подчерта, че това е било не просто атака на Москва срещу Киев, но начало на война срещу „нашата енергия, икономика, ценности и бъдеще“.

„И аз стоя тук убедена, че със смелост и солидарност Путин ще се провали и Европа ще надделее“, каза председателката на ЕК.

Специален гост в Европейския парламент беше съпругата на Володимир Зеленски Олена.

Олена Зеленска, председателката на Европейския парламент Роберта Мецола и Урсула фон дер Лайен
Олена Зеленска, председателката на Европейския парламент Роберта Мецола и Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен определи като лице и име на смелостта Украйна и нейните мъже и жени. Тя подчерта, че санкциите на ЕС срещу Русия няма да изчезнат, както и финансовата подкрепа, която европейските страни предоставят за Киев.

„Сега е моментът да покажем решителност, а не готовност за помирение“, каза още тя и подчерта, че досега са били предоставени 19 млрд. евро, като това не включва военната подкрепа на страните от съюза. Брюксел ще отпусне допълнителни 100 млн. евро за възстановяването на разрушените украински училища.

Председателката на ЕК каза, че ще пътува за среща с Володимир Зеленски в Киев, където двете страни да обсъдят даването на достъп на Украйна до единния пазар.

Ненаучените уроци и скъсването на зависимостта с Русия

В речта си Фон дер Лайен изтъкна, че дълго време Запaдна Европа не се е вслушвала в предупрежденията на Източна и Централна Европа за Владимир Путин и това на какво е способна Русия с неговото управление. Тя подчерта, че западните лидери е трябвало по-често да се вслушват в опозиционери и журналисти като Анна Политковская, които „познават Путин“.

Тя посочи, че Европа ще продължи по пътя, който вече започна, за диверсифицирането на доставките на газ и петрол и насочването към сигурни партньори като САЩ, Норвегия, Алжир и други. Тя добави, че въпреки усилията на Европа Русия продължава да манипулира цените на енергийните ресурси и заради това ЕК предлага мерки за намаляване на общото потребление на електроенергия за страните членки.

Урсула фон дер Лайен по време на речта си
Урсула фон дер Лайен по време на речта си

Заедно с това се предлага и таван на приходите на дружествата, които произвеждат електроенергия при ниски разходи. По думите ѝ това ще доведе до допълнителни 140 млрд. евро, които ще отидат за компенсации.

Тези мерки ще бъдат насочени и към петролни, газови и въгледобивни дружества, които в момента генерират огромни печалби.

Във връзка с промените на газовия пазар ЕК ще работи по установяване на „по-представителен“ референтен показател за цените в Европа от този на виртуалната точка за търговия в Нидерландия – TTF. Заедно с това се предвижда и облекчаване и изменение на някои правила, по които действат регулаторите на страните в ЕС.

Зелено, устойчиво и дигитално бъдеще

Фон дер Лайен сравни настоящата криза с тази от 70-те години на 20 в., когато отново заради Русия в Европа има недостиг на горива. По думите ѝ освен доставчика, Европа трябва цялостно да преосмисли източниците на енергия. Това тя определи не само като начин за борба с климатичните промени, но също и като опит за контрол на публичните финанси и намаляването на зависимостта на икономиките и обществата от изкопаемите.

Председателката на ЕК определи програмата, свързана с Плана за възстановяване и устойчивост, като една от най-важните в блока. По думите ѝ Европа трябва да поддържа плана си и да се стреми да инвестира към преход към високи технологии и чиста енергия.

Тя посочи като посока за прекъсването на зависимостта от фосилни горива развитието на производството и пазарите, свързани с възобновяемите източници на енергия, и обяви създаването на европейска водородна банка, която ще предостави 3 млрд. евро за изграждането на пазар за водородни мощности и технологии. Тя видя в това и път за развитие на Зелената сделка, от която ще продължат и инвестициите в соларни и ветрени мощности.

Относно борбата с климатичните промени Фон дер Лайен припомни за тежкото лято, което цяла Европа е преживяла, както и шокиращите гледки на пресъхването на едни от най-големите реки на континента. В тази връзка Европейската комисия ще предложи още по-бързи стъпки на глобалните си партньори в борбата с климатичните промени.

Заедно с това ще бъде финансирано и развитието на собствена флотилия от самолети и хеликоптери, които да бъдат изпращани на помощ на всички страни в борбата им с горските пожари.

Финансовата политика, бъдещето на бизнеса и достъпа до ресурси

По отношение на развитието на икономиките и финансовите политики на страните членки Фон дер Лайен подчерта, че са необходими фискални правила, които да намалят риска от допълнително задлъжняване, докато в същото време не се пречи на инвестициите в посока на развитие. В тази връзка през октомври ЕК ще отправи предложения за изменения в правилата за управлението на финансите. Те ще включват повече гъвкавост на страните членки по отношение на пътя за намаляването на дълговете им, но това ще включва и повече отговорност във връзка с предоставените средства.

Според нея трите ключови въпроса за бъдещото устойчиво развитие на блока, за които трябва да бъдат намерени отговори, са свързани с възможностите на бизнес средата, работната сила и достъпа до ресурси, необходими на индустрията.

По отношение на икономическото развитие тя подчерта, че основният проблем е свързан с липсата на кадри за бизнеса на всички нива, което идва при рекордно ниска безработица от около 6%. Освен подобряването на образователните перспективи, тя посочи като път напред и подпомагане на кариерното развитие на работещите, както и приемане на квалифицирани кадри, които идват от страни извън блока.

По думите ѝ страните членки трябва да помислят как да си осигуряват определени ресурси, тъй като само до 2030 г. част от тях като лития ще станат по-важни, отколкото нефта и газа към днешна дата. Основното предизвикателство в тази посока отново е зависимостта от една държава както за добив, така и за обработка на ресурсите.

„Ето защо днес обявявам Европейски законодателен акт за суровините от изключителна важност “, каза тя и добави, че това ще включва изграждане на центрове за обработка, доставни точки и създаването на резерв от ключовите материали.

Защитата на демокрацията

По думите на Фон дер Лайен руските ракети не просто нарушават международния ред, но и се целят в установения демократичнен и мирен начин на живот в света.

Като ключов елемент за съпротива тя спомена подкрепата на ЕС към развитието на демокрациите и най-вече за страните, които са по пътя към присъединяване към блока.

„Затова искам страните от Западните Балкани, Украйна, Молдова и Грузия да знаят – вие сте част от нашето семейство, вашето бъдеще е в нашия съюз и нашият съюз не е завършен без вас“, каза тя и добави, че ЕС работи и ще продължи да работи за развитието на партньорства с държави в Африка, Южна Америка и Азия.

Председателката на ЕК добави, че страните от блока трябва да се изправят и срещу дезинформацията, която идва от автокрациите от целия свят и е насочена срещу европейските общества и институции.

„Затова и ще представим Пакт за защита на демокрацията. Той ще включва защита от чуждестранно влияние, ще осветли непрозрачното финансиране и няма да позволим троянски коне на чуждестранни автокрации да рушат нашите демокрации отвътре“, каза Фон дер Лайен.

Заедно с това тя подчерта, че Брюксел ще продължава да настоява за независимостта на съдебните системи в страните членки, което ще продължава да е свързано с разпределението на европейския бюджет. Тя посочи като ключова стъпка в тази посока изкореняването на корупцията. В тази връзка в следващите месеци ЕК ще предостави допълнителни нови мерки за борбата срещу корупцията.

„Освен това ще предложим да включим корупцията в нашия режим на санкции в областта на правата на човека — новия ни инструмент за защита на нашите ценности в чужбина“, каза още Фон дер Лайен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG