Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Със стомана и смелост." Западните лидери отбелязаха 6 месеца война с още помощ за Украйна


Британският премиер Борис Джонсън в Киев с украинския президент Володимир Зеленски
Британският премиер Борис Джонсън в Киев с украинския президент Володимир Зеленски

Лидерите на западните държави поздравиха Украйна за националния ѝ празник и обещаха да продължат да я подкрепят във войната, която Русия започна срещу нея.

Украйна отбелязва на 24 август 31 години от независимостта си след разпада на СССР. Националният празник съвпада с навършването на шест месеца от началото на руската военна инвазия в Украйна.

“Бруталната руска война хвърля тъмна сянка върху този 24 август”, каза германският канцлер Олаф Шолц. “Сърцата ни са тези, които плащат за руския военен терор с животите си всеки ден.”

Шолц добави, че страната му ще продължи да доставя на Украйна оръжия и да обучава украински войници, ще засили санкциите и ще подпомогне Украйна финансово за изграждане на разрушени градове и села. По-рано германското правителство съобщи, че ще предостави 500 млн. евро военна помощ на Украйна.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че Франция ще подкрепя Украйна.

“Вместо за празненства, днес мислим за жертвите и за бойците”, каза Макрон. “Смелостта и устойчивостта на вашия народ. Защитата на суверенитета и независимостта на Украйна е защита на стабилността на нашия свят.”

Британският премиер Борис Джонсън беше единственият европейски лидер, който посети Киев на 24 август. Той потвърди подкрепата на Обединеното кралство за Украйна и обеща Лондон да продължава да предоставя “всяка възможна военна, икономическа и хуманитарна помощ.”

“Днес независимостта на Украйна отново е заплашена. И народът ѝ се бие със стомана и смелост да защити домовете и семействата си и да запази правото си да решава своята съдба в своята собствена страна”, каза Джонсън. “Никога не съм се съмнявал нито за момент, че Украйна ще спечели, защото никоя сила на земята не може да надвие патриотизма на 44 милиона украинци.”

Докато Джонсън беше в Киев британското правителство съобщи, че Обединеното кралство ще даде на Украйна още 54 млн. лири военна помощ.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви най-големия пакет военна помощ за Украйна от началото на войната на 24 август.

“Украинците вдъхновиха света с изключителната си смелост и отдаденост на свободата”, каза той. “Те устояват решително пред лицето на пълномащабното нахлуване на Русия.”

Украйна може да продължи да разчита на подкрепа от НАТО, каза генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

“Украинските въоръжени сили и целият украински народ показват огромна смелост и устременост. Под лидерството на президента [Володимир Зеленски] вие сте вдъхновения за света”, каза той. “Украйна трябва да надделее и Украйна ще надделее.”

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща европейска помощ за възстановяването на Украйна.

“Вие се борите да запазите своя суверенитет и да защитите свободата си пред чистата агресия. Никога няма да можем да се мерим с жертвите, които вие правите всеки ден”, каза Фон дер Лайен. “Но можем и ще стоим до вас. Заедно с вас ще построим отново вашите градове, тухла по тухла, ще посеем наново вашите полета, семе по семе.”

Председателят на европейския съвет Шарл Мишел потвърди ангажимента на Европейския съюз към независимостта и териториалната цялост на Украйна.

“Вие се борите да защитите своята родина, да защитите бъдещето на страната си и бъдещето на децата си”, каза той. “Но вие се борите и да защитите нашите общи европейски ценности.”

Украйна отбеляза националния си празник под риск от нови руски атаки. Празненствата в Киев и други големи градове бяха забранени, а президентът Володимир Зеленски предупреди украинците да останат бдителни.

"Исках да стана. Плачех." Яна и Наталия, които прохождат отново
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG