Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Българската земя храни българския народ". Земеделци протестираха срещу вноса на украинско зърно


Фермери от 15 областни града излязоха на протестни шествия
Фермери от 15 областни града излязоха на протестни шествия

Зърнопроизводители в цялата страна организираха протести с десетки тежки машини срещу вноса на украинско зърно в България. Според тях той е нерегламентиран и продукцията не е подложена на фитосанитарен контрол на границата. Последното беше отречено още в края на юли от Земеделското министерство и Българската агенция по безопасност на храните, откъдето заявиха, че безмитният внос не значи, че няма контрол.

Организаторите на протеста от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Националният съюз на земеделските кооперации обаче сега обвиниха държавата, че не защитава по никакъв начин българската продукция. Фермерите твърдят, че складовете им са пълни и се опасяват, че няма да им стигнат средствата да засеят наесен.

През последните години в земеделския сектор достигнаха субсидии на стойност 1.5 млрд. лв. според информация на "Капитал" от фонд "Земеделие". Почти всички от 20-те най-големи получатели на субсидии са производители на зърно.

Протестните шествия затрудниха движението по много пътища, по които се образуваха дълги колони от автомобили. 100 тежки трактора преминаха само през основните булеварди на Добрич.

Протестираха още във Видин, Враца, Монтана, Русе, Плевен, Ловеч, Разград, Силистра, Враца, Хасково, Сливен, Стара Загора, Бургас и други градове.

"Идеята на протеста беше да е в София, но ръководството реши да е по градовете, защото около 2000 машини в София, това са 200 км опашка. Този протест е предупреждение към управляващите. Следващия път ще е в София и по границите", закани се председателят на НАЗ Костадин Костадинов на пресконференция.

"Вносът е в невиждани обеми и не е с цел да премине транзит и да стигне до трети нуждаещи се страни, а се изкупува тук, на непазарни цени, далеч под себестойността на българската зърнена и маслодайна продукция", добави той и подчерта, че протестът не е политически.

Според Радостина Жекова - председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, това е повод за разписване на декларация "против чиновнически, глупави решения от страна на Еврокомисията в сектор "Земеделие". Тя подчерта, че в още 12 европейски страни ще има протести.

"Искаме украинското зърно да бъде разделено от българското, защото имаме съмнение, че качеството е съвсем друго. Независимо, че се внася украинско зърно, евтино и евтин слънчоглед, цените на хляба и на олиото няма да падат", оплакаха се пък земеделци от Карнобат, цитирани от БНР.

Те казаха, че не сме против украинския народ и Украйна, но по този начин "убиваме собствените си производства".

"Зърното ни седи по складовете, банките започват да си искат кредитите, а ние не можем да продаваме", допълниха земеделците.

Протестиращите ще връчат исканията си на земеделския министър след протеста.

България внася от Украйна основно слънчоглед. От началото на годината у нас са внесени над 560 000 тона слънчоглед от трети страни, като основната част от него е с произход Украйна, казаха за Свободна Европа от Министерството на земеделието и храните. България произвежда около 2 млн. тона слънчоглед и потребява около 500 000 тона. Потреблението на олио е около 100 000 тона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG