Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това го няма и в компютърна игра". Как Глиги се впусна в две битки наведнъж


Иван Калчев - Глиги в освободените територии в Украйна.
Иван Калчев - Глиги в освободените територии в Украйна.

Той е участник в контраофанзивата на Украйна, който освобождава десетки села и градове от руските войски. Но той е и кандидат за депутат в България.

От началото на месеца български политици пътуват из страната и убеждават избирателите да гласуват за тях на предсрочните избори след две седмици. През това време един от кандидат-депутатите не обикаля страната и води необичайна кампания - от фронтовата линия в Украйна.

Иван Калчев, по прякор Глиги, от началото на март е част от легалния чуждестранен легион в Украйна и помага на украинската армия в борбата ѝ срещу руските окупатори.

В разговор за Свободна Европа той не разкри местоположението си от съображения за сигурност, но каза, че поделението му участва в украинската контраофанзива, която започна преди седмици.

"Всичко беше много добре подготвено и организирано и няма нищо случайно в успехите", каза Калчев.

Той не е предполагал, че контраофанзивата в Украйна ще съвпадне с офанзивата на стотици български политици към следващото Народно събрание. На 2 октомври ще се проведат парламентарни избори, четвъртите от 2021 година насам. Калчев също е кандидат.

Преди войната

Калчев е роден в София, завършва Националната природоматематическа гимназия с отличие, а по-късно учи физика и информационни технологии. От малък го наричат Глиги заради огърлиците, които носи, с окачени глиги - зъби на диво прасе. В осми клас се запознава с Владимир Йончев – основател и главен редактор на сайта OffNews, с когото остават приятели и досега.

Пред Свободна Европа Йончев определи легионера като „един от най-умните хора, които познава“. Освен че се занимава с физика, компютърни науки и политика, в свободното си време Калчев обикаля страната с мотор или работи в ковачницата, която си е построил. През 2013 г. се присъединява към партията "Зелено движение", като днес е част от ръководството на формацията.

Преди близо половин година му се налага да се сдобие бързо с умения в съвсем непозната сфера – военната.

Как се озовава на фронта

Седмица преди да замине за Украйна, Калчев няма никаква военна подготовка. След като осъзнава, че е преодолял страховете си обаче, минава кратко обучение, в което тренира стрелба и основи на тактиката и на полевата медицина. Пристига на фронта в Украйна в началото на март.

„Досега сме осъзнали, че ако ти не го свършиш, няма кой друг“, казва Йончев за това как разсъждава тяхното поколение и за причините Калчев да замине.

„Никой не се е опитвал да го разубеди, знаехме, че няма да бъде разубеден.“

Така Калчев заминава за Украйна, а сайтът на неговия приятел редовно информира българите за живота му на фронта.

В поделението си Калчев си сътрудничи с военни от десетки националности, сред които поляци, хора от други славянски страни, както и от англоезични страни – САЩ, Великобритания, Канада.

В интервю за OffNews в края на юни българският легионер казва, че не се занимава със стрелба, а по-скоро с оперативни дейности или “универсално решаване на проблеми“.

„Може да се каже, че съм поддръжка, може да се каже, че съм „завхоз“, както казват украинците, грижа се да работи Старлинка (единственият интернет доставчик в Украйна след началото на войната - б.а.), да има ток в базата, както и за това някои проблеми да се решат преди да са възникнали”, добавя той.

Налагало му се е също да евакуира ранени, да превежда на украинци, които не говорят английски и на англоговорящи, които не говорят руски, да дава наряди и дежурства. След преминаването в настъпление обаче задачите му се променят, като той не уточни в какво точно се състоят те днес.

Какво се случва на фронта

Калчев често казва, че съвременната представа за войните, която хората са си създали от холивудските филми, не съвпада с реалността, тъй като голяма част от времето минава в чакане.

Това се променя след началото на контраофанзивата, когато режимът на военните става много по-суров и има дни, в които те спят по два часа. Въпреки това по неговите думи настъплението е добре организирано и поделението е добре оборудвано.

"Толкова танкове и бетеери (бронетранспортьори - б.а.) не съм виждал дори в компютърна игра, колкото видях на живо, а пред нас е много малка част от фронта", добавя Калчев,

"Имаме палачинки". Как освободените украински села посрещат героите си от фронта
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Друга положителна страна на този период са моментите, когато поделението минава през освободени села.

„Във всички села, които освободихме, хората са излезли на улицата, обикновено има една главна улица, която минава през селото. Те са излезли вече отвън, със знамена, с балони, веят знамената, усмихват ни се и махат на всяка военна машина, която мине“, казва Калчев.

„С радост, гордост, със сълзи в очите просто виждам как тези хора са щастливи, че са освободени“, добавя той.

В освободените територии остават и някои опасности, като например мини или паднали неексплодирали снаряди и ракети.

Участието му в кампанията

От началото на предизборната кампания, започнала преди две седмици, Калчев участва с помощта на доброволци, които поддържат страницата му във Фейсбук.

Той не е решил дали да се върне в България за изборите, като подчертава също така, че не е толкова лесно да се излезе от войната по всяко време.

Калчев присъства в две листи на коалицията "Демократична България", част от която е "Зелено движение".

"Гласовете за нас ще са тест за това доколко геополитиката е важна за нашите избиратели", казва Калчев. Коалицията има прозападна ориентация и призовава за по-категорична позиция на България в подкрепа на Украйна.

Едно от посланията на Калчев за изборите казва, че "контраофанзивата в България започва на 2 октомври. Гласувайте!".

Политическите му позиции са тези, с които най-често се свързва и коалицията, която той представлява. Лидерите на "Демократична България" говорят за необходимостта от съдебна реформа. Калчев също е участвал в протести по тази тема.

В един от малкото "невоенни" постове във Фейсбук той казва, че за него приоритет е образованието. В деня, в който децата в България тръгват на училище - 15 септември, Калчев споделя идеите си за промени в образованието.

"Ако имах вълшебна пръчица, бих омагьосал цялата ни образователната система в полунощ да изчезне, а на следващата сутрин да започнем да я градим начисто", казва той.

XS
SM
MD
LG