Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво следва във войната след "по-добрата от очакваното" контраофанзива на Украйна


Украински знамена и паметника на Тарас Шевченко в центъра на Балаклия, която преди дни беше освободена от руската окупация.
Украински знамена и паметника на Тарас Шевченко в центъра на Балаклия, която преди дни беше освободена от руската окупация.

Редица анализатори, дори и военният министър на Украйна се изненадаха от доброто развитие на контраофанзивата на украинските сили. Те си върнаха 6000 кв. км само за няколко седмици. Какво обаче предстои, кои са ключовите битки и как ще реагира руската армия?

Когато украинските войници свалят постер със знамето на Русия, разположен върху билборд в наскоро освободения от руска окупация Балаклия, те откриват нещо неочаквано. Отдолу те виждат част от поема от 19 в. на известния поет Тарас Шевченко.

„Продължете с боя-със сигурност ще победите“, е цитатът, който е от произведението „Кавказ“, писано по повод освобождението от Руската империя преди повече от 150 години.

В последните месеци тази фраза се превърна в популярен военен слоган, които отразява ентусиазираното настроение в цяла Украйна. То се дължи на бързата офанзива в няколко региона и по-специално в Харков, където руската отбранителна линия е пред пълен колапс.

Успехът на операцията изненада дори министъра на отбраната на Украйна Олексей Разников, който каза, че всичко се случва „по-добре от очакваното“.

За да придобие по-голяма яснота за събитията, Радио Свободна Европа говори с няколко украински военни анализатори, които разказаха какво точно се случи и какво предстои.

Успехът, който ражда предизвикателства

„Според мен Разников наистина може да е бил изненадан с успеха на армията ни. Обикновено операции от този мащаб се извършват от най-малко шест бригади, а Украйна нанеси удари с 3-4 бригади там [в Харков бел. ред.]“, казва украинският анализатор Михайло Жирохов.

Според него целта на първичния удар, нанесен от украинците, е била много добре избрана. Те първо нападнаха зле подготвените милиции, които бяха мобилизирани от наскоро окупираните украински територии, както и подразделенията на руската национална гвардия, която се използва за потушаване на протести и има малък боен опит. Когато руснаците са се опитали да пренасочат редовната армия, вече е било прекалено късно, а хаотичното отстъпление се е разгърнало в пълна сила.

След като украинската армия превзе стратегическите северни градове Купянск и Изюм само за четири дни и достигна река Оскил два дни по-късно, руснаците загубиха всички шансове да изпратят части от други точки, каза още Жирохов.

Това става възможно, защото руските командири бяха тотално изненадани. В началото на август Киев говореше за контраофанзива в Херсон, което накара Русия да прехвърли голяма част от най-добрите си войници на юг.

Заради наложеното от Киев информационно затъмнение за действията на бойното поле, публиката има много ограничена и бавно пристигаща информация за украинското настъпление. За момента продължават боевете около град Лиман в Донецк, а на 12 септември украинците съобщиха, че са освободили Святохирск.

Но този бърз успех носи и нови предизвикателства. Много е вероятно съвсем скоро на Украйна да и се наложи да спре настъплението до местата, които вече си върна, казва Жирохов.

„Когато левият фланк на бойните единици в Славянск и Криматорск бъде напълно защитен, украинските военни ще трябва да се концентрират върху осигуряването на логистика и отбранителни съоръжения за 6000 км2, които вече си върна“, казва още той.

Югът остава ключов

В същото време вниманието може отново да бъде пренасочено на юг.

Въпреки че вниманието на наблюдателите се премести към Харков, ключът към бъдещето лежи в действията на юг

„Въпреки че вниманието на наблюдателите се премести към Харков, ключът към бъдещето лежи в действията на юг“, казва експертът по отбрана Павло Лакичук.

Според него с преместването на бойци по западния бряг на река Днепър Русия не само е намалила силите си на североизток, но и ги е оставила на позиция, която става все по-опасна.

През последния месец украинските сили на няколко пъти повреждаха двата моста над реката и така отрязваха възможностите на руската армия да изпраща свежи запаси към частите си с баражи или с понтонни мостове.

Заедно с това украинските сили имаха и значителни придобивки на изток, където си върнаха 500 км2 територии за две седмици по данни на командването.

„Контраофанзивата към Херсон никога не е била само за заблуда, но нейната логика е обратна на операцията в Харков“, казва Лакичук.

По думите му Русия ще е далеч по-добре, ако се оттегли на източния бряг на Днепър, но притесненията за вътрешната политика пречат на такова решение. Украинските военни се възползват от тази стратегическа грешка и систематично отслабват възможностите на руските войски, попаднали в капан на западния бряг.

Руските войници ще бъдат оставени да се оправят сами от командването си и ще трябва или да се предадат, или да бягат

„Ефектът ще е същият като на североизток: руските войници ще бъдат оставени да се оправят сами от командването си и ще трябва или да се предадат, или да бягат“, казва Лакичук.

Според украинското командване някои руски части в Херсонска област са започнали да водят преговори, за да се предадат на украинците, след като са разбрали за провала около Харков.

„Степента на деморализация и разпадаща се воля е толкова голяма, че дори и командирите осъзнават, че няма накъде да се насочат “, твърдят още от украинското командване.

"Имаме палачинки". Как освободените украински села посрещат героите си от фронта
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Просто трябва да продължаваме

Повечето украински военни експерти се съгласяват, че след контраофанзивата от последната седмица целта на Русия да превземе цялата Донецка област е вече илюзорна, което ще предизвика Кремъл да прави нови планове.

„Украйна за пореден път осуети руските планове, точно както в края на март и начало на април при битките за Ирпен, украинските сили си върнаха цялата Киевска област“, казва Иван Ступак, бивш служител на украинските служби за сигурност и военен експерт в украинския Институт за бъдещето.

„Показателно е, че руските официални медии не могат да преглътнат подобно развитие преди да са съобщили за бомбардирането на енергийната ни инфраструктура“, казва още той във връзка с ракетните удари срещу електрически и водни съоръжения в районите на Харков, Суми, Полтава, Запорожие и Днипропетровск на 11 септември.

Според Ступак Русия ще увеличи бомбардировките над електроцентралите, отоплителните станции и електропроводите. Кремъл ще продължи да експлоатира и контрола си над ядрената станция в Запорожие, за да „тероризира и изнудва украинското общество“. Но подобна тактика разкрива руските слабости.

„Кремъл не може да обяви мобилизация и Путин изглежда губи контрол върху това какво се говори по държавната телевизия. Инициативата очевидно е у нас, просто трябва да продължаваме“, казва още Ступак.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG