Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Започнаха да крещят, да бягат бързо и да си тръгват". Какво остава след окупацията


Една от много разрушени жилищни сгради в град Изюм, който до преди дни беше под руски контрол
Една от много разрушени жилищни сгради в град Изюм, който до преди дни беше под руски контрол

След мощната контраофанзива срещу руската армия в окупираните територии, украинците посрещат свободата просълзени от радост, но и с мъка за убитите. Животът след окупацията в разрушени домове, градове и села е труден и опасен. Ето какво разказват оцелелите.

Въпреки призивите на властите да не се завръщат в освободените селища в Харковска област, докато не бъдат щателно проверени от украинските военни и сапьори, местните жители продължават да се прибират по домовете си. Много градове и села са силно пострадали, а по улиците се виждат руини и планини от боклуци.

Жителите на Изюм казват, че градът е почти изравнен със земята. Стотици са разрушените къщи, аптеки и магазини. Това е написала за родния си град Ирина. Тя все още не може да даде интервю на живо, защото непрекъснато плаче, съобщава Current time.

Градът ни е силно разрушен. Казват, че по него са изстреляни повече ракети, отколкото по Мариупол.
Ирина, Изюм

"Градът ни е силно разрушен. Казват, че по него са изстреляни повече ракети, отколкото по Мариупол. Загинаха повече от хиляда цивилни граждани. Скоро ще бъде доставена хуманитарна помощ, хората са гладни, много от тях са болни. Няма да има отопление, тъй като котлите са унищожени. Има много минирани къщи", разказва Ирина.

Украинските мобилни връзки са възстановени, но местните жители все още се събират на хълма, където имат най-добър сигнал. Оттам се вижда това, което е останало от града.

Останките от нечий дом
Останките от нечий дом

Въпреки състоянието на Изюм, хората се радват на освобождението му. Когато първите два автомобила с украински номера влизат в града, ги посрещат със сълзи на очи.

Чакахме ги, просто не очаквахме да дойдат толкова внезапно, но чакахме цели шест месеца и сме много щастливи.
Надежда Несолена

"Чакахме ги, просто не очаквахме да дойдат толкова внезапно, но чакахме цели шест месеца и сме много щастливи", казва Надежда Несолена.

Тя е била в Изюм по време на освободителните сражения и е видяла как руските войски бягат през нощта.

"Половин час след полунощ започна обстрелът. Казват, че руснаците са подпалили собствените си обекти, за да прикрият следите си, но ние разбрахме, че това е краят им", добавя тя.

Наследството от руските войници

"Руснаците бяха тук, в един момент започнаха да крещят, да бягат бързо, да се качват в танкове и да си тръгват", разказва и Дмитрий Грушченко, жител на близкото село Железнодорожное.

Следователите вече работят там - ексхумирали са четирима души, местни жители, които са били убити от руските войници по време на окупацията. Веднага след като Украйна си възвръща контрола, хората съобщиха за престъпленията на правоприлагащите органи.

В съседното село Чкаловское местни се завръщат в къщата си, в която руски войници са живели през всичките шест месеца окупация. Показват безпорядъка в стаите и казват, че дори бельото им е откраднато. При бягството обаче руснаците са забравили акордеона, с който са се веселили.

В град Балаклея все още няма ток и вода, но службите за комунални услуги се опитват да ги възстановят. А хората се възстановяват от шока от окупацията. Местен жител разказва, че са прекарали три месеца в мазета и че някои все още живеят там.

Друг описва ежедневието през това време като изпълнено със забрани и ограничения. Забранено е да се движиш из града без паспорт, всички телефони се проверяват и ако се открият украински жълто-сини символи, телефонът се хвърля на пода и се разбива с приклад на пистолет.

Сега хората казват, че първото нещо, което правят след освобождаването на градовете и селата, е да върнат украинските символи, които руските сили упорито са опитвали да унищожат.

Местните с радост поставят украински знамена на къщите си
Местните с радост поставят украински знамена на къщите си

Навсякъде откриват обаче стотици изоставени боеприпаси и руско оборудване, които сапьорите щателно проверяват.

Докато украинската армия продължава военните действия в района - град Купянск например все още е частично под контрола на руските сили и постоянно е обстрелван.

Руски учители са заплашени с до 12 г. затвор

В освободенитe украински територии беше открито и друго руско "наследство". Още на 10 септември украинският депутат Алексей Гончаренко съобщи, че в свободната част от Купянск са задържани учители, дошли от Русия, за да преподават в местни училища по руска програма.

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук коментира пред киевското издание "Страна", че учителите от Русия може да бъдат съдени по член 438 от Наказателния кодекс - за нарушение на законите и обичаите на войната. За това могат да получат присъди от 8 до 12 години затвор.

"Многократно предупреждавахме руските граждани, които се съгласиха да дойдат на територията на Украйна и да извършват тук забранена от закона дейност. Разбира се, съдът ще определи наказанието за тях", каза Верешчук и добави, че украинските учители, които са се съгласили да преподават по руска програма, могат да бъдат обвинени в колаборационизъм.

Вицепремиерът коментира още, че руските учители няма да бъдат третирани като пленници за размяна, тъй като не са бойци. Само руските военни, които участват в нахлуването в Украйна, попадат в тази категория.

До момента обаче не се знае колко учители от Русия са били задържани, отбелязва руската секция на Би Би Си.

От Москва първоначално отрекоха. Руското министерство на образованието излезе със съобщение, в което се казва:

"Твърденията за задържането на руски учители в Харковска област не отговарят на действителността. Всички учители от Русия, които са преподавали в освободените територии (така ги наричат в Русия - б.р.), сега са там, където ситуацията се контролира от руските военни".

По-късно обаче ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин разпореди да се образува наказателно дело във връзка със задържането на "украински военнослужещи учители, които са преподавали руски език на територията на Харковска област".

"Учителите преподаваха по руската програма в регионалните училища. Представители на киевския режим квалифицираха тази дейност като престъпление и организираха наказателното им преследване", казаха от Следствения комитет.

Междувременно съветникът на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна - Михайло Подоляк, коментира в телевизионно интервю:

"Деокупацията повдига много въпроси, все още не всички територии са напълно освободени. Навсякъде все още се предприемат определени стабилизационни мерки за разчистване на територията. Има много малки военни операции. Все още е твърде рано да се каже точно къде кой и как е задържан".

Подоляк каза, че макар учителите да не могат да бъдат смятани за бойци, ако бъдат осъдени за самоуправство в учебния процес, като чужди граждани, могат да бъдат разменени за украински, в случай, че това е целесъобразно. Той добави, че всичко около тях тепърва трябва да се разследва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG