Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сергей Станишев няма да се кандидатира за председател на ПЕС


Лидерът на ПЕС Сергей Станишев
Лидерът на ПЕС Сергей Станишев

Настоящият председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и български евродепутат Сергей Станишев каза, че няма да се кандидатира за четвърти пореден мандат начело на ПЕС на предстоящия конгрес на 14 и 15 октомври в Берлин. "Причините са политически. Не може да бъдеш председател на ПЕС, ако зад гърба си нямаш силна партия", каза Станишев.

Станишев, който беше и лидер на БСП, съобщи, че е не е търсил номинация от ръководството на Българската социалистическа партия. "Аз ще работя за колективно усилие на левицата, за да може левицата да бъде силна отново", каза Станишев, без да уточни какво точно означава това.

През 2020 г.Станишев остана извън Националния съвет на БСП след тайно гласуване на 50-ия конгрес на левицата. По повод резултатите от гласуването тогава Станишев коментира, че БСП се е превърнала в лидерска партия без идейна основа, а избраният нов Национален съвет ще бъде гумен печат на Нинова.

В петък Станишев каза, че "в последните години тенденцията е все повече авторитети от левицата да бъдат отстрелвани и отстранявани. В БСП липсва диалог. БСП е била винаги голяма партия, защото е имала различни мнения и авторитети". Според него "унищожаването на тези, които бяха набедени за опозиция, не доведе до нещо. Има и един принцип: ако се караш вътре в семейството, никой няма да ти даде властта в държавата".

Станишев критикува правителството на Кирил Петков заради решението да изгони 70 служители на руското посолство. "Не виждам полезността за България в това действие", каза той.

Сергей Станишев е председател на ПЕС от 11 години. Единственият кандидат за поста е бившият премиер на Швеция Стефан Льовен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG