Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ансамбълът по художествена гимнастика спечели световна титла в София


Българския ансамбъл при награждаването му в София
Българския ансамбъл при награждаването му в София

Ансамбълът по художествена гиманстика на България спечели златен медал в многобоя на Световното първенство, което се провежда в София. Заедно с това българските състезателки спечелиха и квота за Олимпийските игри в Париж през 2024 г.

Успехът на отбора е още по-голям, тъй като той дебютира на шампионата на планетата в настоящия си състав. В него са включени Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова.

Възпитаничките на треньора Весела Димитрова събраха сбор от 66.600 точки, след като получиха оценки от 33.800 на пет обръча и 32.800 на три ленти и две топки. Това е първата титла за българския ансамбъл в многобоя от 2014 г. насам.

На второ място завърши отборът на Израел, а на трето място остана Испания. Двете страни също спечелиха квоти за Олимпийските игри.

„Поздравявам ви за огромния успех, който постигнахте на Световното първенство по художествена гимнастика в София. Златният медал в многобоя и олимпийската квота за Париж 2024 поставят началото на ново поколение от спортни звезди не само в българската, но и в световната гимнастика“, каза служебният министър на спорта Весела Лечева.

България е олимпийски шампион при ансамблите, след като завоюва титлата на игрите в Токио през 2021 г. и така прекрати дългогодишната доминация на Русия в спорта. Състезателките от онзи ансамбъл се оттеглиха от спорта, а на тяхно място дойде новия състав, който сега стана световен шампион.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG