Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди сърби проведоха шествието Европрайд, крайнодесни активисти раниха полицаи


Привържениците на прайда маршируват по улиците на Белград на 17 септември.
Привържениците на прайда маршируват по улиците на Белград на 17 септември.

Сръбската полиция влезе в сблъсъци с крайнодесни демонстранти по време на шествието Европрайд в Белград. Това съобщиха сръбските власти в събота.

Няколко хиляди души се включиха в шествие, което отбелязва края на седмицата Европрайд. Събитието се провежда всяка година в различен град на континента.

Участниците в Европрайд извървяха няколкостотин метра до стадион "Ташмайдан", на който се състоя концерт. Полицията съобщи, че 64 души са били задържани за различни престъпления, след като анти-гей активисти са хвърляли бутилки по полицията и са се опитали да пресекат полицейските кордони.

Пешеходните зони около улиците, където организаторите бяха планирали събития, бяха блокирани, а контрапротести, планирани от консервативни групи на просръбската православна църква и други бяха забранени. Министър-председателката Ана Бърнабич съобщи, че 10 полицаи са получили леки травми, а пет полицейски коли са понесли щети.

"Много съм горда, че успяхме де избегнем по-сериозни инциденти", каза пред журналисти Бърнабич. Тя добави, че въпросът вече е приключен и че „е време да се съсредоточим върху нещата, които са по-трудни и важни“. Бърнабич е първият открито хомосексуален сръбски премиер и често е критикувана, че не се ангажира с подобряването на ситуацията на общността в страната.

Шествието първоначално беше забранено миналата седмица след протести на националистически и религиозни групи. По-късно то беше разрешено със скъсен маршрут след призиви от страна на Европейския съюз и правозащитници.

Национал-популисткият президент Александър Вучич миналия месец предложи шествието да бъде забранено, като каза, че окончателното решение е на Министерството на вътрешните работи.

На 13 септември МВР официално обяви забраната за събитието. Като причини бяха посочени „опасност от насилие, унищожаване на имущество и други форми на нарушаване на обществения ред в по-голям мащаб“.

Десетки души са били задържани, след като анти-ЛГБТ активисти са хвърляли бутилки по полицията и са се опитали да пресекат полицейските кордони.
Десетки души са били задържани, след като анти-ЛГБТ активисти са хвърляли бутилки по полицията и са се опитали да пресекат полицейските кордони.

На 15 септември местният организатор Марко Михайлович каза в Инстаграм за балканската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (РСЕ/РС), че неговата група е подала жалба в сръбски административен съд срещу решението на МВР.

„Въпросът е дали ще бъде кратка разходка или ще стоим на едно място, но ще излезем на улицата“, каза Михайлович. „Важно е да излезем и да се чуе гласът ни".

Въпреки официалната забрана за марш, Бърнабич по-рано каза на бъдещите участници, че „никой не може да ви спре [да ходите], защото това е основно човешко право“.

В събота Европейската асоциация на организаторите на прайда съобщи, че е получила гаранции от Бърнабич, че "може да гарантира, че по улиците на Белград ще бъде безопасно този следобед“.

„Сърбия не организира Европрайд, защото някой я е изнудвал да остане по европейския път, а в името на Сърбия, нашия народ и общество, както и за благоденствието на целия регион“, каза Бърнабич на прием за чуждестранни дипломати на по повод седмицата на Европрайд.

Министърът на вътрешните работи Александър Вулин каза през същия ден, че полицията няма да толерира никакво насилие по улиците на Белград и че ще прилага стриктно закона и решенията на властите и съдилищата. След събитието Вулин настоя, че забраната за шествието е спазена и хората само са били "придружени на концерт".

Предишни сръбски правителства са отменяли ЛГБТ прайдове, което е водило до критики от правозащитни организации. Митингът на Прайда през 2010 г. в Белград прерасна в насилие, което рани десетки полицаи и цивилни, когато анти-ЛГБТ тълпи, включително някои духовници, се втурнаха и нападнаха участниците, но последвалите събития на Прайда се състояха без големи инциденти.

Последните прайдове в Сърбия преминават мирно. Организаторите на Европрайд посочват тази промяна като една от причините да изберат Белград за домакин на събитието тази година.

Сърбия е кандидат за член на Европейския съюз. Брюксел иска от страната да подобри ситуацията с върховенството на закона и човешките права. Сърбия е и близък съюзник на Русия, където правата на ЛГБТ общността са силно застрашени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG