Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой е Александър Дугин и какво е влиянието му върху Кремъл


18 октомври, 2014 г. - кадър на Moscow City News Agency, на който руският Александър Дугин изнася реч по време на „битката за Донбас“
18 октомври, 2014 г. - кадър на Moscow City News Agency, на който руският Александър Дугин изнася реч по време на „битката за Донбас“

Наричат го "мозъка" на Путин, философа на Путин или Путиновия Распутин. От години философът ултранационалист Александър Дугин e идеолог на съвременния руски империализъм - "Руски свят" (Русский мир). Анализатори обаче твърдят, че влиянието му върху Кремъл е преувеличено. Какви са фактите?

Александър Дугин от години твърди, че с военна сила Москва може да си върне бившите съветски републики и да създаде нова мощна Руска империя. Затова се смята, че философията му е повлияла на президента Путин и на решението му да анексира Крим през 2014 г., а през 2022 да започне пълномащабна война в Украйна.

Само няколко месеца след анексирането на Крим, Дугин дори призовава открито: "Убивайте, убивайте, убивайте!".

Той е идеолог и на неоевразийството - течение в руския консерватизъм, което се обявява за обединяване на "евразийското пространство" (Русия, Европа и Близкия изток) в противовес на англосаксонските страни (САЩ и Канада, Великобритания и Ирландия, Австралия и Нова Зеландия). Според идеите му Русия трябва да се противопостави на доминацията на САЩ в глобален мащаб и да има по-агресивно присъствие.

"Американският либерализъм трябва да бъде унищожен", казва Дугин.

След смъртта на дъщеря му Дария Дугина - взривена в джипа, в който е трябвало да се вози той, много анализатори твърдят, че всъщност влиянието, което му се приписва, е силно преувеличено. И че дори възгледите му да съвпадат с тези на Путин, той не е от приближените на руския президент, нито негов съветник.

Кой е Дугин

Александър Дугин е философ, политолог, социолог, публицист, автор на 30 книги.

Роден е на 7 януари 1962 г. Според официалната му биография - в Москва. Има данни обаче, че това се е случило в Полтава, Украйна. Самият той казва, че се срамува от украинската си връзка и смята, че всичко на изток от линията Одеса-Харков принадлежи на Русия.

Баща му - Гелий Дугин - е кандидат на юридическите науки, генерал-лейтенант от Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Генералния щаб на въоръжените сили на СССР, работил и в Митническата академия. Майка му - Галина Дугина е лекар, кандидат на медицинските науки.

През 1979 г. Александър Дугин постъпва в престижния Московски авиационен институт (MAI), но е изключен през втората година заради слаб успех. Години по-късно, когато защитава дисертация в Ростовския държавен университет, той представя там диплома от Новочеркаския инженерно-мелиорационен институт.

Въпреки че реално няма очакваното образование, той е кандидат на философските науки, доктор на политическите науки, доктор на социологическите науки. Професор е в Московския държавен университет "Ломоносов". Почетен професор е на Евразийския национален университет и на Техеранския университет. Старши научен сътрудник в университета "Фудан" (Шанхай).

Полиглот е - говори английски, немски, френски, испански, италиански, португалски.

През 2014 г. американското издание Foreign Policy включва Дугин в топ 100 на „глобалните мислители“ на съвременния свят в категорията „агитатори“.

Движения и партии безчет

Още през 70-те Дугин започва да посещава така наречения Южински кръг на писателя Юрий Мамлеев, автор на концепцията за „Вечна Русия“ – страна, за която „цялото величие тепърва предстои“. После се присъединява към окултния кръг на писателя Евгений Головин.

В края на 80-те години философът участва в работата на националистическия кръг "Памет".

След това, заедно с писателя Едуард Лимонов и музиканта Егор Летов, създава неофашистка формация - Национал-болшевишката партия, и се превръща в неин основен идеолог. Дугин дори се кандидатира за Държавната Дума, но получава много малък процент подкрепа. И през 1998 г. напуска партията, заявявайки, че Лимонов няма ясни политически възгледи.

През 2000 г. създава и оглавява Общоруското обществено-политическо движение „Евразия“, което през 2002 г. прераства в партия. Той обаче е изключен от нея само година по-късно. Тогава създава „Международно евразийско движение“, което има филиали в 29 държави. В руски медии се твърди, че това е станало с финансиране от Генералния щаб на руската армия и връзки и информация от Федералната служба за безопасност (ФСБ), наследник на КГБ. С "Евразия" Дугин не се опитва да участва в политиката, а се фокусира върху опитите да повлияе на обществения живот.

През 1998 г. Дугин става съветник на председателя на Държавната дума Генадий Селезньов, а през 1999 г. оглавява Центъра за геополитическа експертиза на Експертния консултативен съвет по въпросите на националната сигурност към председателя на Държавната дума.

През същия период Александър Дугин започва да чете лекции по геополитика в руския генерален щаб. С идването на власт на Владимир Путин започва нов период в политическата му дейност - от радикалната опозиция той преминава към позиция на лоялност към правителството.

Епохата "Путин"

От 2008 г. Дугин вече е професор в Московския държавен университет, ръководител на Центъра за консервативни изследвания към Факултета по социални науки и в същото време ръководител на катедрата по международни отношения.

През 2014 г. обаче е уволнен от университета заради репликата „Украинците трябва да се убиват, убиват и убиват и това ви го казвам като професор!“. Това се случва, след многохилядна подписка с искане за отстраняването му, в която участват много негови колеги.

След това името му се свързва с негови контакти, които работят в полза на Русия. В интервю за вестника на ливанската групировка Хизбула - „Ал Ахбар“, на 24 септември 2019 г. Дугин казва, че когато няколко години по-рано отношенията между двете държави са се влошили, е отнесъл писмо на турския президент Реджеп Ердоган до Владимир Путин. По-късно пък е предал съобщение на руското ръководство, че турски и западни кръгове подготвят опита за преврат на 15 юли 2016 г., с което е бил предупреден Ердоган.

В личния си живот Александър Дугин е женен два пъти. Първата му съпруга е писателката и режисьор Евгения Дебрянская, която сега е активистка на движението ЛГБТ . От нея има син Артур (кръстен Димитрий), роден през 1985 г. Артур е завършил Московския държавен лингвистичен университет и е рок музикант.

Втората жена на Дугин е Наталия Мелентиева - професор по философия в Московския държавен университет, публицист и директор на издателство "Арктогея", създадено от съпруга й. От нея е дъщеря му Дария, която е родена на 15 декември 1992 г. и е завършила Философския факултет на Московския държавен университет.

Идеите и пропагандата

Дугин е автор на т.нар. „четвърта политическа теория“ за световно господство на Русия, като продължение на предишните три: фашизъм, комунизъм и либерализъм. Според него Евразийството е бъдещето. В една своя статия Дугин пише, че България съвсем скоро ще стане част от новия „Руски свят“, заедно с Иран, Северна Кория, Сърбия, Беларус.

Идеалната политическа система за Дугин е "симфония" от църковна и светска власт, а за идеална форма на управление той смята монархията.

Още през 1997 г. публикува доста голям труд, наречен „Основи на геополитиката“, в който пише, че Украйна, като суверенна, независима държава, представлява заплаха за Русия, и е пречка за изграждането на евразийска империя. Според него Украйна трябва да бъде лишена от суверенитет и впоследствие в рамките на бъдещата Евразийска империя, с изключение на няколко западни региона, които нямат нищо общо с Русия - това е преди всичко районът на Галиция, която е по-скоро католическа.

През 2008 г. Дугин е един от хората, които искат танковете да отидат в Тбилиси. Тогава той казва, че ако Русия откаже наистина да воюва с Грузия, "можете да забравите за Севастопол".

Дугин нарича украинския бунт от 2013 г. срещу проруското ръководство на страната "държавен преврат, извършен от САЩ", целящ да осуети подобна експанзия.

"Само след като възстановим Велика Русия под формата на евразийски съюз, можем да се превърнем в истински глобален играч", казва тогава той.

Негови са и думите: "Вече няма противници на курса на Путин, а ако има, значи са психично болни и трябва да бъдат изпратени за медицински преглед. Путин е навсякъде, Путин е всичко, Путин е абсолютен, Путин е незаменим".

Дугин неведнъж е призовавал Русия да бъде по-агресивен играч на световната сцена. След началото на войната в Украйна тази година той заявава:

"Ние ще освободим територията от Одеса до Харков и ще я анексираме по един или друг начин. Нашите войници няма да се върнат у дома, докато целите, поставени в цялата страна, не бъдат унищожени и не бъде установена сигурност, или докато Зеленски не се предаде".

А малко преди убийството на дъщеря му Дугин пише в своя канал в Телеграм, че Русия не може да спечели войната в Украйна, ако не подготви цялото общество за война. Според него неотдавнашните нападения на територията на Крим и обещанието на Киев да започне контранастъпление показват, че Украйна и западните ѝ съюзници не са готови на компромис.

"Русия е отправила предизвикателство към Запада като цивилизация. Това означава, че трябва да стигнем докрай", категоричен е той.

От години Дугин е известен с конспиративните теории, които разпространява, затова го сравняват с Георгий Распутин - проповедника, гадател и лечител, живял по времето на руския цар Николай II през 19 век.

Александър Дугин винаги подчертава, че е православен християнин, но подобно на сановниците от Московската патриаршия, и той казва, че Христос е дошъл с меч. По този повод преди няколко години известният журналист Владимир Познер (открит атеист) го пита дали би убил човешко същество. Дугин отговаря с въпрос: „Враг ли?”. Познер повторя: "Човешко същество". „Ако е враг - да”, отвръща Дугин.

Санкции и за него, и за дъщеря му

От 2014 г. Дугин е включен в списъка със санкции на ЕС, а през 2015 г. САЩ и Канада също му наложиха санкции заради подозрения в съпричастност към анексирането на Крим.

Министерството на финансите на САЩ обяви през март, че той контролира сайта Geopolitica, който дава поле на "руските ултранационалисти да разпространяват дезинформация и пропаганда."

Междувременно САЩ и Великобритания наложиха санкции и на дъщеря му Дария Дугина, обвинявайки я в публикуване на дезинформация за Украйна. Тя попадна под мерките като главен редактор на сайта United World International, който според американски служители е действал от името на Евгений Пригожин - приближеният до Кремъл бизнесмен, изместен още като Готвача на Путин и идеолог и спонсор на частната военна компания от наемници "Вагнер".

Дугина, като политически коментатор, редовно се появяваше в националистическия телевизионен канал "Цариград", за да хвали действията на Русия в Украйна. Преди да бъде убита при бомбен атентат край Москва именно в джипа, в който е трябвало да пътува с баща си. Смята се, че именно той е бил мишената. За по-малко от два дни Русия обяви, че е разкрила убийството и обвини Украйна, която е изпратила украинка, за да постави взривното устройство.

Киев отрече, заяви, че Украйна не е терористична държава като Русия, и че целите й са други. Дори отправи контраобвинение - че зад атентата стоят руските спецслужби.

Както написа руската независима журналистка Юлия Латинина, сега Москва си намира основание да ожесточи инвазията и да извърши още повече убийства. Така, както през 1934 година съветският диктатор Йосиф Сталин използва убийството на Сергей Киров като претекст за масови репресии, известни като Големия терор.

Преувеличено влияние

Защо й е наистина на Украйна да убива Александър Дугин, какво печели? Този въпрос си задават всички сега. Отговорът може би се крие в това колко важен е той. За Русия и за самия Путин.

"През всичките тези години [Дугин] се опитваше да убеди всички и най-вече международната публика, че е човек, който влияе върху политиката на Кремъл. Всъщност нямаше нищо такова. Въпреки това си създаде имидж на човек, когото едва ли не наричат „мозъка" на Путин“. Той сам създаде този образ, тази репутация", казва пред Радио Свобода експертът по радикални движения в Русия и Украйна Антон Шеховцов.

Според него е трудно да се каже какво взема Кремъл от Дугин, защото идеологията му е фашизъм и е трудно да се вземе нещо от нея. А някои от идеите му, като например за „изначалната традиция“ или „революцията срещу съвременния свят“ са твърде езотерични, дори окултни и Кремъл не може да ги използва. Според Шеховцов Кремъл би могъл да използва от Дугин само идеите на евразийството и на неоевразийството, и то в правилните случаи.

"Както баща ѝ, така и самата Дария Дугина казаха ужасни, абсолютно нечовешки неща, които са неприемливи за цивилизования свят, но не те бяха тези, които дадоха заповедите на 24-ти февруари и всичко, което последва. Влиянието им върху общественото мнение беше тривиално, по-точно нулево. А влиянието на Дугин върху властта е мит, който той сам е измислил", написа пък политологът Леонид Гозман във Фейсбук.

Той добави, че не вярва Дугина да е убита от украинци, защото те само губят от това.

"Последиците от това убийство могат да бъдат опустошителни за много от нас - масов терор, военно положение", каза още Гозман.

Източници на Meduza, близки до администрацията на руския президент, дори отхвърлят твърдението, че Александър Дугин някога се е срещал с Владимир Путин и е бил негов „съветник“, както твърдят западни медии. „Такова нещо не е имало и няма“, пише Meduza.

Според източниците на медията Дугин не е повлиял и на идеите на „старите чекисти“, например на секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев, нито на бившия началник на администрацията на президента Сергей Иванов.

За дълбоко религиозни православни хора, близки до Кремъл, възгледите на Дугин дори граничат с ерес. Самият той нарича себе си "староверец".

В същото време източници твърдят, че високопоставени служители на ФСБ общуват с Дугин. Твърди се още, че крайният философ е финансово подкрепян от православния олигарх Константин Малофеев.

„За Малофеев империята, държавността са по-важни от православието. В този смисъл Дугин е най-близкият му идеолог“, казва един от източниците.
В същото време през 2017 г. Дугин беше отстранен от поста главен редактор на телевизионния канал "Царьград", който е именно на Малофеев.

Бизнесменът имал концепция за новия си образ - „руски Тръмп със съветник Дугин“, но Кремъл не позволява политическата кариера на Малофеев да продължи.

Според източниците на Meduza сътрудничеството на Дугин с Малофеев е още едно доказателство, че философът няма пряко влияние върху ръководството на страната. Въпреки това те признават, че Дугин може косвено да влияе на Путин и неговите възгледи за международните отношения и ситуацията в Украйна. Това вероятно става чрез разговорите му със със служители на спецслужбите, които биха могли да представят идеите на Дугин за свои.

Дугин е идеологът на настоящия момент не защото диктува нещо на Путин, неговите възгледи сега до голяма степен съвпадат с тези на президента, така че той наистина може да се нарече идеолог на „специалната операция“, коментира още източникът.

XS
SM
MD
LG