Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ясна демонстрация на решимост". ЕК предлага намаляване на финансирането за Унгария


Унгарският премиер Виктор Орбан
Унгарският премиер Виктор Орбан

Европейската комисия, изпълнителният орган на Европейския съюз, препоръча спиране на около 7,5 милиарда евро финансиране за Унгария заради корупция. Това съобщиха международните агенции е неделя. Новината идва, след като по-рано през деня правителството на Орбан предложи нови закони, с които да преодолее възраженията на Брюксел.

Това е първият подобен случай в 27-членния блок след въведена нова санкция, целяща по-добра защита на върховенството на закона. ЕС въведе новата финансова санкция преди две години, като обвини Полша и Унгария в подкопаване на демокрацията.

По време на над десетилетното си управление унгарският премиер Виктор Орбан подчини съдилища, медии, неправителствени организации и академични среди, като ограничи и правата на мигрантите, ЛГБТ общността и жените.

„Днешното решение е ясна демонстрация на решимостта на Комисията да защити бюджета на ЕС и да използва всички инструменти, с които разполагаме, за да се гарантира тази важна цел“, каза еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан.

„Става въпрос за нарушения на върховенството на закона (в Унгария), които компрометират използването и управлението на фондовете на ЕС“, добави той. "Не можем да заключим, че бюджетът на ЕС е достатъчно защитен".

Хан изтъкна системни нередности в унгарските закони за обществените поръчки, недостатъчни гаранции срещу конфликти на интереси, слабости в ефективното съдебно преследване и недостатъци в други мерки срещу корупцията.

Изданието "Политико" пише, че Комисията сигнализира, че Съветът може да даде на Унгария време да покаже сеиозността си по отношение на нужните реформи и по този начин да има възможност да запази средствата си.

„Комисията ще наблюдава ситуацията и ще информира Съвета за всеки съответен елемент, който може да има ефект върху настоящата ѝ оценка“, се казва в съобщение, цитирано от "Политико". Унгария, според Брюксел, „се е ангажирала да информира напълно Комисията за изпълнението на ключовите стъпки за изпълнение до 19 ноември“.

Еврокомисарят Хан уточни, че Комисията препоръчва спиране на около една трета от кохезионните фондове, предвидени за Унгария от общия бюджет на блока за 2021-27 г. на обща стойност 1,1 трилиона евро.

Въпросните 7,5 млрд. евро възлизат на 5% от прогнозния БВП на страната за 2022 г. Сега страните от ЕС имат до три месеца да вземат решение по предложението. По думите на Хан последното обещание на Унгария да отговори на критиките на ЕС е значителна стъпка в правилната посока, но все още трябва да бъде превърнато в нови закони и практически действия, преди блокът да бъде успокоен.

През последните седмици Будапеща беше подложена на натиск от ЕС да стабилизира икономиката и форинта, най-зле представящата се валута в източната част на Съюза, пише Ройтерс.

Орбан, който се определя като "борец за свобода" срещу светогледа на либералния Запад, отрича Унгария да е по-корумпирана от останалите в ЕС.

Комисията вече блокира около 6 милиарда евро средства, предвидени за страната в отделен пакет за икономическо възстановяване от пандемията отново вследствие на опасения за корупция.

Ройтерс документира през 2018 г. как Орбан насочва средствата за развитие на ЕС към приятелите и семейството си, практика, според правозащитни организации, обогатила неимоверно вътрешния му кръг и позволила на 59-годишния премиер да се укрепи на власт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG