Връзки за достъпност

Извънредни новини

"По комунистически тертип". Как Унгария уволни синоптици заради грешна прогноза


Премиерът на Унгария Виктор Орбан управлява страната вече 12 години.
Премиерът на Унгария Виктор Орбан управлява страната вече 12 години.

Трябваше да има фойерверки, но дойдоха уволнения. Унгария уволни двамата водещи метеоролози заради това, че са дали грешна прогноза.

Габор Валтер Толчли е един от десетките хиляди хора, насядали по брега на Дунав тази събота вечер. Дошъл е да наблюдава празничната заря над Будапеща. От седмици я рекламират като най-мащабната в историята на Европа.

Тя трябваше да се проведе миналата събота, 20 август – националният празник на Унгария, но заради прогнозата за силна буря беше отложена със седмица.

Толчли казва, че е бил изненадан от отлагането, тъй като буря така и не е имало.

„Но днес не ми пречи, че [зарята] беше преместена във времето, защото така има по-малко стълпотворение“, казва със задоволство мъжът пред Асошиейтед прес.

Чувствата му по темата обаче не са толкова еднозначно позитивни, колкото изглеждат на пръв поглед. Заради сгрешената прогноза за времето двамата водещи държавни метеоролози бяха уволнени, а случаят предизвика обществен скандал. Малкото независими медии в Унгария определиха историята като „напълно абсурдна“, а опозицията обвини властите в типичен авторитарен подход.

„Бях бесен, че метеоролозите бяха уволнени“, казва и Толчли и добавя: „Защото никога не можеш да предскажеш времето със 100% сигурност“.

Как така обаче европейска държава отстранява метеоролози заради отменени фойерверки? Има ли място за политика в метеорологията? И какво показва случаят за режима на Виктор Орбан?

Защо метеоролози участват в подготовката на национален празник

Всяка година на 20 август Унгария празнува Деня на Свети Стефан, първият унгарски крал. По традиция националният празник се отбелязва с пищни фойерверки и светлинно шоу със силно патриотичен оттенък.

Фойерверките над Будапеща по случай Деня на Свети Стефан, 27 август 2022 г.
Фойерверките над Будапеща по случай Деня на Свети Стефан, 27 август 2022 г.

Тази година, например, програмата в Будапеща беше афиширана като „сбита хронология на 1000 години от създаването на християнска Унгария до днешна дата, с фокус върху уроците на националните ценности“. Амбициозното описание се вписва в националистическата визия, която премиерът Виктор Орбан успешно налага вече 12 години – за Унгария като „бастион“ на християнските традиции и консервативните ценности.

През 2006 г. обаче по време на традиционната заря в Будапеща се стигна до фатален край. Петима душа загинаха, а повече от 300 бяха ранени, след като силна буря предизвика паника сред събралите се хора. Оттогава в оперативната група, която отговаря за подготовката на зарята всяка година, участват и метеоролози от унгарската Национална метеорологична служба.

Няколко часа преди началото на тазгодишните тържества те прогнозираха, че има 75-80% вероятност за силна гръмотевична буря в района на фойерверките, заради което и от оперативния щаб взеха решение да отложат зарята с една седмица.

„Последната капка, която преля чашата“

В крайна сметка обаче облаците смениха посоката си и подминаха Будапеща. Въпреки това сериозна буря и валежи имаше само на няколко километра от столицата.

Празничната заря в Будапеща на 27 август 2022 г.
Празничната заря в Будапеща на 27 август 2022 г.

От метеорологичната служба веднага публикуваха извинение, в което посочиха, че несигурността е част от изготвянето на прогнозите, а разигралият се сценарий е бил „най-малко вероятният“. Близките до властта медии обаче обвиниха експертите в „много сериозна грешка“, а представители на управляващите партии дори определиха прогнозата като „саботаж“.

Само два дни по-късно, във вторник, унгарският министър на технологиите и индустрията Ласло Палкович уволни ръководителката на метеорологичния институт и нейния заместник. По думите му истинската причина за отстраняването им са били минали пропуски в работата им, а сгрешената прогноза на националния празник е само поводът.

„Това не беше последната капка, а капката след последната капка, която преля чашата“, каза Палкович.

От Националната метеорологична служба обаче отрекоха през последните години да са получавали каквито и да било сигнали, че правителството е недоволно от работата им.

Ласло Палкович
Ласло Палкович

„Нищо подобно не e достигало до нас“, посочи Гюла Хорват, уволненият заместник-председател на метеорологичната служба, пред сайта Telex.

От изданието припомниха също така, че само преди няколко месеца министърът на земеделието е похвалил работата на службата. Преди две години пък премиерът Виктор Орбан изпрати поздравително писмо до нея, в което благодари на метеоролозите от името на всички унгарци за това, че „защитават живота и безопасността ни с предупредителни прогнози и позволяват да се подготвим за все по-екстремните метеорологични явления“.

Същата година уволненият Гюла Хорват дори получи Унгарския златен кръст за заслуги за работата си.

"Уволнение по комунистически тертип"

Уволнението на двамата метеоролози предизвика противоположни реакции в страната. Докато привържениците на партията на Орбан „Фидес“ приветстваха решението, други видяха в него обобщение на „абсурдността, наречена Унгария“.

От самият метеорологичен институт пък обвиниха унгарските власти в политически натиск и определиха уволненията като „неприемливи“ и „необосновани“.

„[Това] представлява такъв политически натиск, заради който вече не можем да използваме професионалните си знания, без да се подаваме на влияние, верни на клетвите си като държавни служители“, написаха в официалното си изявление от службата.

Според опозиционните политици в страната пък решението е поредното доказателство за силно авторитарния стил на управление на Виктор Орбан и неговата партия. Независимият депутат Акос Хадхази, например, определи случилото се като „уволнение по комунистически тертип“.

„Не можаха да произведат желаното време, бяха уволнени. Не, това не е диктатура в централна Азия, това е Унгария на „Фидес“, написа и депутатът от опозицията Андраш Фекете-Дьор.

От унгарската служба на Радио Свободна Европа припомниха и друго – че десетки градове в страната са решили тази година изцяло да отменят тържествената заря заради тежката икономическа ситуация. Още преди 20 август близо 100 000 души се бяха подписали и в петиция, призоваваща зарята да бъде отменена и в Будапеща, тъй като представлява ненужно прахосване на пари.

Унгарските власти първоначално отказаха да кажат колко ще струват „най-големите фойерверки в Европа“ и цялата рекламна кампания, свързана с тях. Те дори съобщиха, че информацията няма да бъде публикувана през следващите 10 години.

Според данни, цитирани от унгарската служба на Свободна Европа, миналата година цялото събитие е струвало около 29 млн. евро.

Отношението на авторитарните режими към науката

Независимо от икономически обоснованата критика обаче според наблюдателите основният извод остава свързан с авторитарния характер на режима в Унгария.

Уволнението на двамата метеоролози е показателно за натиска от страна на управляващите, с който се сблъскват всички независими организации в страната, дори и научни, отбелязва Асошиейтед прес. От години Унгария е обект на санкции от страна на Европейския съюз заради нарушения на основните права и върховенството на правото.

Този път в социалните мрежи се появи и конкретна аналогия, продължаваща сравненията с подхода на авторитарните режими от миналото. Унгарският писател Нияри Кристиан сравни събитията от миналата седмица със случая на съветския метеоролог Алексей Вангенхайм. През 1934 г. Вангенхайм е обвинен, че фалшифицира прогнозите за времето с цел да пречи на борбата срещу сушата. Впоследствие е осъден на 10 години в трудова колония и екзекутиран.

„Разбира се, това [сега в Унгария] е само бледо отражение на Сталинистките времена“, отбелязва в публикацията си Кристиан.

XS
SM
MD
LG