Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Незаконни и смъртоносни атаки". Пелоси обвини Азербайджан за новите сражения с Армения


Председателка на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси (в средата) посети Мемориалния комплекс на арменския геноцид в Ереван на 18 септември.

Председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси обвини Азербайджан за последните сражения с Армения. Това стана в неделя в арменската столица Ереван, след като тя пристигна там ден по-рано на официално посещениев публична демонстрация на подкрепа.

Пелоси е най-високопоставеният представител на САЩ, който е пътувал до Армения, откакто страната получи независимост от Съветския съюз през 1991 г.

Попитана на пресконференция в Ереван за последния сблъсък, който избухна миналата седмица на границата, Пелоси каза, че пътуването ѝ има особено значение след "незаконните и смъртоносни атаки от Азербайджан" срещу Армения.

„Остро осъждаме тези атаки“, каза Пелоси, като добави, че битката е била предизвикана от атаките на Азербайджан срещу Армения. Все още няма отговор на коментарите на Пелоси от правителството на Азербайджан.

„Що се отнася до това, което Армения очаква [от Съединените щати], ние очакваме активна подкрепа за [нашата] демокрация, суверенитет и териториална цялост във всички възможни посоки“, каза на пресконференцията Ален Симонян, председател на арменския парламент.

По-рано, преди срещите с президента Никол Пашинян, Пелоси положи цветя на паметника на хълм в Ереван, за да почете паметта на близо 1,5 милиона арменци, загинали в по време на масово насилие, извършено от османските турци по време на Първата световна война.

Убийствата са класифицирани като геноцид от нарастващ брой историци, както и от Конгреса на САЩ, който единодушно прие резолюции за геноцида през 2019 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън също официално обяви убийствата за геноцид през април 2021 г. „От Съединените щати до Украйна, Тайван, Армения, светът е изправен пред избор между демокрация и еднолично управление и ние трябва отново да изберем демокрацията“, каза Пелоси в публикация в Twitter в навечерието на пристигането си.

Забележките бяха препратка към други високопоставени пътувания, които тя направи през последните месеци. През май тя пътува до Киев, за да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски на фона на войната, която Русия започна на 24 февруари.

Миналия месец тя пътува до Тайван, като посещението ѝ разгневи Китай, който гледа на островната страна като част от територията си. Пелоси е от Калифорния - дом на една от най-големите етнически арменски общности в Съединените щати. .

Пътуването на делегацията ѝ идва дни след най-тежкия конфликт в района от две години насам. През 2020 г. войната доведе до над 200 жертви и от двете страни. Близо три десетилетия по-рано се проведе първата война между Аремния и Азербайджан, в която те се бориха за планинския регион, наречен Нагорни Карабах.

Етническите арменски сили поеха контрол над него през 1994 г. През 2020 г. обаче Азербайджан, който прекара години в изграждането на въоръжените си сили, изтласка арменските сили от голяма част от региона и околните области.

При последните сражения двете страни размениха артилерия и минохвъргачки през общата си граница, а азербайджанските сили атакуваха обекти в границите на самата Армения. Русия, която поддържа връзки и с двете страни, посредничи за прекратяване на огъня малко след избухването на боевете, но сблъсъците продължиха.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG