Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 100 войници са загинали при сблъсъци по границата между Армения и Азербайджан


Този кадър е взет от видео, разпространявано от арменското правителство. То е от 13 септември и се вижда обстрела между войници от Армения и от Азербайджан.
Този кадър е взет от видео, разпространявано от арменското правителство. То е от 13 септември и се вижда обстрела между войници от Армения и от Азербайджан.

Сблъсъците между Азербайджан и Армения бяха подновени през последните дни и доведоха до над 100 жертви по данни на Баку. Двете страни се обвиниха взаимно за предизвикване на трансграничния обстрел.

В същото време световните лидери призоваха за незабавно прекратяване на военните действия.

Първите сражения между двете страни започнаха на 13 септември, които бяха най-сериозните от края на войната през 2020 г. Тогава имаше месеци на смъртоносни сблъсъци между Азербайджан и Армения за контрол на отцепилия се регион Нагорни Карабах.

В сряда арменският премиер Никол Пашинян увеличи броя на етническите арменци, убити в последните сблъсъци, от 49 на 105, а Азербайджан заяви, че е готов да предаде труповете на до 100 арменски войници. На 13 септември Азербайджан съобщи, че е загубил 50 войници.

Пашинян каза пред парламента, че Армения се е обърнала към ръководената от Москва Организация на договора за колективна сигурност (ОДКС), но каза, че Армения не вижда военна намеса като единствената възможност, „защото има и политически и дипломатически възможности“.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обвини Армения, че е провокирала атаките и каза, че Азербайджан подкрепя мирния процес, който вече е започнат от Брюксел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG