Връзки за достъпност

Извънредни новини

Естония, Литва, Латвия и Полша затвориха границите си за руснаци


Ограниченията са в пълна сила за руски туристи
Ограниченията са в пълна сила за руски туристи

Трите балтийски републики - Естония, Литва и Латвия, както и Полша, забраниха влизането на руски граждани от 19 септември, включително на тези с шенгенски визи, издадени от трети страни в ЕС. Ограниченията, които влязоха в сила в 00:00 часа, ще имат някои изключения, но вече руските туристи могат да преминават границата със съюза по суша само през Финландия.

Освен това от полунощ Швейцария спря опростеното издаване на визи за руснаци.

"Заедно с Латвия, Литва и Полша решихме да въведем общи ограничения върху туризма за руски граждани, за да защитим обществения ред и сигурност", каза министър-председателят Кая Калас, цитирана в съобщение на сайта на естонското правителство.

"Русия донесе война в Европа и използва всички инструменти, за да подкопае нашите общества. Като гранични държави на ЕС, ние трябва да пазим сигурността на Европа. В момента не е възможно да се гарантира, че руските граждани не представляват заплаха за сигурността. Беше постигнато регионално споразумение и сега ще продължим да работим за ограничаване на туризма за руски граждани в целия ЕС", добави тя.

Калас каза още, че "пътуването до ЕС е привилегия, а не човешко право" и докато "народът на Украйна е изтезаван, убиван и тероризиран, гражданите на държавата-агресор не трябва да могат да се радват на предимствата на свободния свят".

"Повече няма да позволяваме на руски туристи да преминават границата ни, посещението на семейството, живеещо в Естония, ще остане сред изключенията", каза още Калас.

Това се уточнява и в съвместно изявление на премиерите на Естония, Латвия, Литва и Полша днес.

Според ограниченията руснаците вече не се допускат в тези държави с цел туризъм. Ще се допускат руски граждани, които посещават членове на семейството или другия родител на непълнолетни деца, с валидно правно основание.

Изключения ще се правят и за дипломати, за руски граждани с виза за краткосрочен престой и регистрирана работа или със студентска виза, както и за хора, пряко заети в международния превоз на товари и пътници. Влизането ще е разрешено и по хуманитарни причини и за дисиденти. Транзитът без забавяне е разрешен и за хора, които трябва да пътуват, за да стигнат до страната си на пребиваване.

Към момента 49 804 валидни визи са издадени от Естония на руски граждани. От тях 47 998 са за краткосрочно пребиваване и 1805 са визи за дългосрочно пребиваване. Целта на пътуването е туризъм в 19 285 случая, а в 20 389 случая е посещение на семейство и приятели.

Европейски държави издават повече от три милиона шенгенски визи годишно, валидни до пет години. През 2019 г. - последна преди пандемията, най-много визи са издали Финландия (780 000), Испания (570 000), Италия (550 000), Франция (480 000) и Гърция (407 000).

В началото на септември страните от ЕС се споразумяха да спрат действието на споразумението за улесняване на визовия режим с Русия. Това доведе до увеличение на таксата за виза от 35 на 80 евро, необходимост от предоставяне на допълнителни документи, увеличаване на времето за издаване на виза и затягане на правилата за издаване на многократни визи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG