Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украинската съпротива е послание към всички диктаторски режими, каза Гари Каспаров в София


Гари Каспаров
Гари Каспаров

Украинската съпротива изпраща послание към всички държави с диктаторски режими и към всеки диктатор по света, че е време да се оттегли. Това каза в София световният шампион по шахмат, експерт по изкуствен интелект и критик на Кремъл Гари Каспаров.

В понеделник Каспаров участва в конференция, организизрана от израелската платформа Improvate, по въпросите на отбраната и киберсигурността на страните от Югоизточна Европа. Домакин беше бившият президент Росен Плевнелиев, който е в консултативния съвет на платформата.

"Украйна ще промени глобалния баланс, ще промени баланса между демокрацията и тиранията", каза Каспаров, цитиран от БГНЕС.

По време на форума бившият световен шампион посочи, че разбирането, че диктаторските режими като този в Русия могат да мобилизират огромни ресурси, с които да печелят войни, се е оказало погрешно. В модерния свят, както и в бизнеса, е важна способността да мислиш креативно и да вземаш бързи решени, каза Каспаров.

По думите му са важни технологиите, както и способността да активизираш модерните млади, което демонстрират и украинците.

"В Украйна руската армия претърпя поражение, геополитическо поражение", добави Каспаров пред bTV.

По думите му бъдещето на Путин е като на всеки диктатор. "Краят на политическия им живот обикновено за тях означава и физически край", каза той.

Във вторник Каспаров участва и в пресконференция на ГЕРБ заедно с лидера на партията Бойко Борисов. Той посочи, че е важно България да остане заедно с Европейския съюз и САЩ по отношение на подкрепата за Украйна, вместо да "участва в игри, които могат да имат унищожителен ефект в бъдеще".

През май тази година министерството на правосъдието на Русия добави Каспаров и петролния магнат Михаил Ходорковски към списъка с т.нар. "чуждестранни агенти". От Москва посочиха като причина за действията си връзките на двамата с Украйна.

Според руските власти Каспаров и Ходорковски финансират дейностите си от украински източници. Посочени са и връзки на шахматиста с американска хуманитарна организация.

Двамата са от най-изявените критици на режима на Владимир Путин от години. Каспаров живее в САЩ от повече от десетилетие и е известен с книги и публикации, които са насочени срещу руския президент и случващото се в Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG