Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия обяви Каспаров и Ходорковски за чуждестранни агенти


Бившият световен шампион по шахмат Гари Каспаров на форум във Вилнюс на 20 май
Бившият световен шампион по шахмат Гари Каспаров на форум във Вилнюс на 20 май

Министерството на правосъдието на Русия добави бившия световен шампион по шахмат Гари Каспаров и петролния магнат Михаил Ходкорковски към списъка с т.нар. „чуждестранни агенти“. От Москва посочиха като причина за действията си връзките на двамата с Украйна.

Според руските власти Каспаров и Ходорковски финансират дейностите си от украински източници. Посочени са и връзки на шахматиста с американска хуманитарна организация.

Двамата са от най-изявените критици на режима на Владимир Путин от години. Каспаров от живее в САЩ от повече от десетилетие и е известен с книги и публикации, които са насочени срещу руския президент и случващото се в Русия.

Ходорковски беше арестуван през 2003 г., когато се опита да се качи на самолет в Сибир, а впоследствие беше осъден за финансови престъпления. Той прекара десетилетие в затвора преди да бъде помилван от Путин и да напусне Русия.

Ходорковски и неговите привърженици твърдят, че обвиненията срещу него са били изфабрикувани от Кремъл, за да може той да получи наказание заради отправеното срещу Путин предизвикателство. През 2020 г. Русия беше осъдена да плати 50 млрд. долара на Ходорковски и компанията „Юкос“ заради действия на държавата, целящи да унищожат компанията.
Юкос“ заради действия на държавата, целящи да унищожат компанията.

Кoмпанията на Ходорковски беше разделена и погълната от държавната „Роснефт“ през 2004 г.

Изразът чуждестранен агент е част от руското законодателство от 2012 г. За такъв може да бъде обявен всеки човек или организация, получаващ финансиране от чужбина, без да има значение размерът на парите, нито роднинството с изпращача.

Чуждестранните агенти се обявяват от Министерството на правосъдието, след което подлежат на задължително регистриране като юридически лица и попълват месечни отчети за приходите и разходите си, които трябва да са достъпни за всички в интернет.

Хората, обявени за чуждестранни агенти, са длъжни да започват публичните си прояви в медиите и социалните мрежи с точно определено дълго съобщение за това, че принадлежат към такава група. Нарушението води до глоби, последвани от наказателно преследване.

Законът за „чуждестранните агенти“ е най-меката част от руското репресивно законодателство, насочено срещу свободата на изразяване, сдружаване и събрания. По-тежки са мерките, насочени към хората, обявени за „нежелателни“ или за„екстремисти“ . След инвазията на Русия в Украйна определянето на войната като „война“ стана наказуемо и със затвор, много медии бяха закрити.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG