Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия обяви карикатуриста Сергей Йолкин за чуждестранен агент


Руският карикатурист Сеергей Йолкин. Снимката е от 2015 г.
Руският карикатурист Сеергей Йолкин. Снимката е от 2015 г.

Русия обяви за чуждестранен агент карикатуриста Сергей Йолкин, който напусна Русия и в момента е в България. Заедно с него в черния руски списък влязоха журналисти и изследователи. Сред тях е главният редактор на The Insider Роман Доброхотов, журналистът Юрий Дуд, политоложката Екатерина Шулман.

Изразът чуждестранен агент е част от руското законодателство от 2012 г. За такъв може да бъде обявен всеки човек или организация, получаващ финансиране от чужбина, без да има значение размерът на парите, нито роднинството с изпращача.

Чуждестранните агенти се обявяват от Министерството на правосъдието, след което подлежат на задължително регистриране като юридически лица и попълват месечни отчети за приходите и разходите си, които трябва да са достъпни за всички в интернет.

Хората, обявени за чуждестранни агенти, са длъжни да започват публичните си прояви в медиите и социалните мрежи с точно определено дълго съобщение за това, че принадлежат към такава група. Нарушението води до глоби, последвани от наказателно преследване.

Законът за "чуждестранните агенти" е най-меката част от руското репресивно законодателство, насочено срещу свободата на изразяване, сдружаване и събрания. По-тежки са мерките, насочени към хората, обявени за "нежелателни" или за "екстремисти". След инвазията на Русия в Украйна определянето на войната като "война" стана наказуемо и със затвор, много медии бяха закрити.

В петък вечерта Русия добави към списъка две активистки на движението ЛГБТ - Регина Дзугкоева и Мария Сабунаева, журналистите Карен Шаинян, Алексей Семьонов и Кирил Кругликов.

След въвеждането на понятието чуждестранен агент в законодателството, Русия рядко поставяше този етикет, но започна да го прави много по-често в последните години, когато натискът над медии и неправителствени организации се усили. В момента регистърът на "агентите" наброява 142 души и организации.

Сергей Йолкин е водеща фигура в руската политическа сатира, който работи за Радио Свобода и Дойче веле. Юрий Дуд е влиятелен блогър и документалист, който наскоро публикува документален филм за украинските бежанци в Унгария. Общото между всички, обявени в петък за чуждестранни агенти, е тяхната съпротива срещу руската военна агресия в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG