Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ами ако те застигне собственият ти пожар? Сергей Йолкин за Свободна Европа


Карикатура на Сергей Йолкин.
Карикатура на Сергей Йолкин.

Руският карикатурист Сергей Йолкин (Сергей Ёлкин) напусна Русия и сега е в България. „Бъдещето е в мъгла“, написа той във Фейсбук.

Тук публикуваме първата от карикатурите, които Йолкин създава специално за Свободна Европа.

Сергей Йолкин е архитект по образование, който е работил и като главен редактор на регионално издание. От 1999 г. е професионален карикатурист. В последните години рисува за Радио Свобода и Дойче веле. Той е водеща фигура в руската политическа сатира.

Негова запазена марка е изображението на малко човече с хилави крайници и голям вирнат нос, в което публиката разпознава президента Путин.

Хиляди руски граждани напуснаха страната си в последната година. Този процес на емиграция започна след полицейското насилие, приложено към хората, защитавали руския опозиционер Алексей Навални в началото на 2021 г. Той се усили с ожесточаването на репресивните мерки срещу неправителствени организации и медии през лятото и есента.

След като Русия нападна Украйна на 24 февруари 2022 г. Кремъл въведе нови форми на цензурата, които предвиждат и наказание със затвор. Много повече хора заминаха, като се позоваха на риск за тяхната сигурност.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG