Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Брутална ненужна война." Целта на Русия е да отнеме правото на Украйна да съществува, каза Байдън


Джо Байдън пред Общото събрание на ООН
Джо Байдън пред Общото събрание на ООН

Целта на Русия е да унищожи правото на Украйна да съществува като държава и на украинците да съществуват като народ. Това каза президентът на САЩ Джо Байдън в речта си пред общото събрание на ООН в Ню Йорк в сряда. Той призова за “ясен и твърд” отговор на ООН на руската военна агресия срещу Украйна.

“Войната на Русия е за унищожаване на правото на Украйна да съществува като държава - толкова е просто”, каза Байдън и се обърна към представителите на държавите членки на ООН: “Това трябва да кара кръвта ви да кипи.”

Президентът на САЩ цитира като доказателства за думите си атаките срещу училища, железопътни гари и болници и други “дори по-ужасяващи доказателства за военните престъпления на Русия” сред които открития масов гроб в освободения от украинската армия град Изюм.

“Украйна има същите права, които принадлежат на всяка суверенна нация”, каза още Байдън. “Ще застанем солидарно с Украйна и срещу руската агресия, точка.”

Американският президент определи руската инвазия в Украйна като “брутална ненужна война, избрана от един човек”. Той обвини Русия, че с действията си “безсрамно е нарушила” основните принципи на ООН.

Байдън нарече намерението на Москва и подкрепяните от нея власти в окупираните украински области да проведат референдуми за присъединяване към Русия, както и обявената от Путин частична мобилизация в Русия “възмутителни действия”.

Байдън каза, че САЩ искат тази война да приключи “при справедливи условия”, а това според него значи, че никоя страна не може да завземе територия на друга държава.

“Единствената страна, която стои на пътя на това [решение] е Русия”, каза още президентът на САЩ.

Джо Байдън осъди заплахите на руския президент Владимир Путин за използване на ядрено оръжие и каза, че никой не заплашва Русия и нейното съществуване или териториална цялост. По-рано в сряда Путин намекна за възможността на Русия да използва ядрено оръжие, ако “териториалната ѝ цялост е заплашена”.

“Една ядрена война не може да бъде спечелена и не бива никога да бъде водена”, каза Байдън пред Общото събрание на ООН.

Сред другите послания в речта на американския президент бяха борбата с климатичните промени, с хранителната криза и защитата на човешките права.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG