Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин обяви частична мобилизация в Русия. Армията ще извика 300 000 резервисти


Владимир Путин
Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация. Той каза, че вече е подписал указ, а мобилизацията започва от сряда, съобщиха световните агенции. По думите на Путин целта му е да “освободи” украинската област Донбас и да защити хората си в “освободените земи”.

В телевизионно обръщение в сряда Путин каза, че на мобилизация ще подлежат само хора, които са в запаса на руската армия и “преди всичко тези, които са служили във въоръжените сили, имат определена военна специалност и съответния опит”.

Около 300 000 резервисти ще бъдат извикани, съобщи по-късно руският военен министър Сергей Шойгу. Това надвишава броя на руксите войници, които бяха струпани до границата с Украйна непосредствено преди началото на руската военна агресия през февруари.

Новината за частичната мобилизация в Русия идва на фона на успехите на украинската армия на фронта. Въоръжените сили на Киев провеждат контраофанзива и през последните седмици успяха да освободят част от украинските територии, които руската армия беше окупирала.

Донбас е територия на Украйна, но част от региона е окупирана от руската армия. Във вторник подкрепяните от Москва власти в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска “народни републики” обявиха планове да проведат референдуми за присъединяване към Русия между 23 и 27 септември. Русия планира да проведе референдуми и в частично окупираните Херсонска и Запорожка области.

В сряда Путин каза, че подкрепя плановете за провеждане на референдуми.

В сряда Путин каза, че хората, които живеят в районите на Украйна под руски контрол “не искат да бъдат под игото на неонацисти”. Русия използва невярното твърдение, че управляващите в Украйна са “нацисти” или “неонацисти”, за да оправдае непровокираната си военна инвазия в страната.

Путин обвини Запада, че иска “да разруши” страната му и добави, че Русия има “много оръжия, с които да отговори”.

“Ако териториалната цялост на нашата страна е заплашена, за да защитим Русия и нашия народ, ще използваме всички средства, които имаме. Това не е блъф”, каза Путин. Той обвини Запада, че се опитва “да изнудва” Русия с ядрени оръжия и предупреди, че “ветровете могат да се обърнат в тяхната посока”.

Русия не за пръв път намеква за възможността си да използва ядрено оръжие от началото на войната в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG