Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Путин – в окопите". Как хиляди руснаци протестираха срещу мобилизацията


Полицаи отвеждат жена, протестирала срещу мобилизацията за войната в Украйна. Москва, 21 септември 2022 г.
Полицаи отвеждат жена, протестирала срещу мобилизацията за войната в Украйна. Москва, 21 септември 2022 г.

Хиляди руснаци протестираха срещу частичната мобилизация за войната в Украйна. По данни на правозащитната група ОВД Инфо, валидни към 2 часа сутринта в четвъртък, полицията е арестувала най-малко 1411 души в общо 38 града.

Това са първите протести в Русия след февруари 2022 г., когато малобройни групи от големите градове организираха антивоенни демонстрации и бяха арестувани.

В сряда войната навърши 210 дни, а руските власти обявиха частична мобилизация за фронта на около 300 хил. души.

„Путин – в окопите!“ – викаха демонстранти, събрали се на „Арбат“ в Москва. Сред най-популярните скандирания беше „Не“ на войната“.

Полицията влачеше хора по земята, биеше наред и отведе в полицейските участъци всеки, когото успя да хване, става ясно от видеа в социалните мрежи.

Протестиращи и арестувани имаше в Москва, Петербург, Перм, Екатеринбург, Красноярск, Новосибирск, Уфа и други. Демонстрациите започнаха синхронно в 19 часа московско време по призив на групата Весна („Пролет“). Инициативата беше замислена под общото мото „Не“ на могилизацията“ – игра на думи с руската дума за „гроб“ – „могила“.

Предполагаме, че ако полицията е задържала мъже, подлежащи на мобилизация, те ще бъдат изпратени от ареста направо на фронта, написаха военните експерти от Conflict Intelligence Team.

Видео кадри от социалните мрежи показаха, че повечето от участниците в митинга са били жени.

Русия предприе частична мобилизация три седмици след контранастъплението на Украйна, която освободи десетки населени места в Харковска област. След бягството на руската армия в освободените територии бяха открити масови гробове и тела на убити със следи от изтезания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG