Връзки за достъпност

Извънредни новини

Финландия ще "ограничи значително" миграцията от Русия. Опашки на руските граници с Грузия и Казахстан


Коли се редят на опашка, за да влязат във Финландия от Русия на граничния пункт Ваалимаа на 22 септември.
Коли се редят на опашка, за да влязат във Финландия от Русия на граничния пункт Ваалимаа на 22 септември.

Финландия "значително ще ограничи" влизането на руски граждани в страната. Това съобщи финландското правителство вечерта в петък.

Новината идва, след като руският президент Владимир Путин , обяви частична мобилизация на военни резервисти за войната в Украйна в сряда и това предизвика изселване от Русия, което задръсти нейните граници.

В изявление на финландското правителство се казва, че решението да ограничи броя на руснаците, влизащи в страната, е било необходимо, тъй като напливът е нанесъл „сериозни щети на международната позиция на Финландия“.

В изявлението няма детайли за потенциалните мерки, които ще бъдат предприети за ограничаване на преминаването на границите, нито кога те ще влязат в сила.

Ройтерс цитира финландска гранична охрана, която казва, че броят на руснаците, опитващи се да преминат в страната, изглежда се е удвоил повече от два пъти на 23 септември спрямо предния ден, когато около 7000 души са влезли от Русия.

Настоящее время съобщи за тежък трафик и по границите на Русия с Казахстан и Грузия, където опашките понякога надвишават десет километра, а според казахските граничари на руската граница има поне 20% повече коли.

Финландия остава една от малкото точки за влизане в Европа от Русия, откакто непровокираната инвазия на Москва в Украйна в края на февруари накара много европейски страни да затворят физическите си граници и да забранят на руски самолети да влизат във въздушното си пространство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG