Връзки за достъпност

Извънредни новини

Финландия ще "ограничи значително" миграцията от Русия. Опашки на руските граници с Грузия и Казахстан


Коли се редят на опашка, за да влязат във Финландия от Русия на граничния пункт Ваалимаа на 22 септември.

Финландия "значително ще ограничи" влизането на руски граждани в страната. Това съобщи финландското правителство вечерта в петък.

Новината идва, след като руският президент Владимир Путин , обяви частична мобилизация на военни резервисти за войната в Украйна в сряда и това предизвика изселване от Русия, което задръсти нейните граници.

В изявление на финландското правителство се казва, че решението да ограничи броя на руснаците, влизащи в страната, е било необходимо, тъй като напливът е нанесъл „сериозни щети на международната позиция на Финландия“.

В изявлението няма детайли за потенциалните мерки, които ще бъдат предприети за ограничаване на преминаването на границите, нито кога те ще влязат в сила.

Ройтерс цитира финландска гранична охрана, която казва, че броят на руснаците, опитващи се да преминат в страната, изглежда се е удвоил повече от два пъти на 23 септември спрямо предния ден, когато около 7000 души са влезли от Русия.

Настоящее время съобщи за тежък трафик и по границите на Русия с Казахстан и Грузия, където опашките понякога надвишават десет километра, а според казахските граничари на руската граница има поне 20% повече коли.

Финландия остава една от малкото точки за влизане в Европа от Русия, откакто непровокираната инвазия на Москва в Украйна в края на февруари накара много европейски страни да затворят физическите си граници и да забранят на руски самолети да влизат във въздушното си пространство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG