Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови протести срещу мобилизацията в няколко руски градове. Арестувани са стотици


Задържания на протести срещу мобилизацията, Новосибирск, 24 септември 2022 г.
Задържания на протести срещу мобилизацията, Новосибирск, 24 септември 2022 г.

В Русия се провеждат протести срещу "частичната" мобилизация на руснаците, обявена на 21 септември от президента Владимир Путин. Това съобщи Настоящее время в събота.

Протестите се случват, след като членове на антивоенното движение "Пролет" и поддръжници на главния критик на Кремъл Алексей Навални призоваха руснаците да изразят несъгласието си.

Протестните акции се провеждат в Иркутск, Новосибирск, Томск, Улан-Уде, Чита и други градове. Полицията предприе бързи действия, за да арестува демонстранти, повечето от които млади хора, преди да успеят да проведат протести. Хората, които организираха индивидуални протести, също бяха задържани.

Ден по-късно, в неделя, вече са известни случаи на 796 задържани в 33 градове, като близо половината от случаите са в столицата Москва по информация на независимия правозащитен проект ОВД-Инфо.

В руската столица първоначално силите за сигурност са задържали момиче и са го отвели във фургон, съобщава кореспондентът на Дожд Василий Полонски. Още две момичета са издирени от полицията на изхода на метрото. Според руската медия СОТА полицията грабва случайни минувачи от улицата.

В Екатеринбург още преди началото на протеста силите за сигурност са задържали четирима журналисти, които са се подготвяли да отразяват събития на централния площад на града, съобщава СОТА .

В Новосибирск , близо до операта на площад "Ленин", хората са извили хоро, но веднага са били заобиколени от полицията, съобщава Taiga.info . Кореспондентът на изданието съобщава, че на 10 души има около 50 представители на силите са зигурност, като само в този град са известни поне 70 задържани.

През последните дни напливът на хора, които опитват да избягат от страната след обявената мобилизация, предизвика тежки задръствания по границата с Грузия и Казахстан и доведе до нови ограничения във Финландия на влизащите от Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG