Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това са смъртници". Кои са трите особености на руската мобилизация


Жена снима постери, изобразяващи Владимир Путин, по време на изложба в Киев, 9 август 2022 г.
Жена снима постери, изобразяващи Владимир Путин, по време на изложба в Киев, 9 август 2022 г.

Само два дни след като Москва обяви частична мобилизация за войната си в Украйна, вече е ясно: този сбор не е точно "частичен", войниците от първата му вълна ще отидат на смърт, а за тези от втората може да няма оръжие.

Мъжете се качват в рейса, за да тръгват за фронта. Повечето зрители забелязват предимно жените, които плачат, но военният експерт Олег Жданов се взира в нещо друго: на каква възраст са тези заминаващи мъже? Изглеждат на около 40. Нищо и никакъв факт, но от него следват изводи с далече отиващи последици. Първият е този: „това не са войници“.

„Това е маршова рота, като през 1941 г.“, казва Жданов. Не уточнява какво има предвид, защото е ясно. През 1941 г. Сталин изпраща на сигурна смърт първите съветски войници, които тръгват за фронта.

Но да караме подред.

Частичната мобилизация не е частична

Мобилизацията започна незабавно и без подбор. Възрастта на мобилизираните породи един въпрос: защо страна, която води война, би наела по-възрастни хора да се бият, вместо да започне от най-младите? Има два възможни отговора – първият е, че младите в съответния район може вече да са „изчерпани“, а вторият е, че властите не подбират, защото им трябват абсолютно всички мъже.

Според Виктория Маладеева от фондация „Свободна Бурятия“ в нейния район се взимат просто всички мъже, като властите обикалят къщите и посреднощ, спират случайни минувачи от мъжки пол на улицата, правят проверки в предприятията и ги откарват във военните пунктове.

Мобилизацията не е започнала след речта на Путин, а по-рано

Украинският президент Володимир Зеленски се позова на разузнавателна информация, за да твърди, че мобилизацията е пълна и че тя е започнала преди Путин да я обяви – с отпечатване на повиквателните.

Маладеева потвърждава, че в Бурятия и Якутия мобилизират хората от преди изявлението на президента. Затова още „до четвъртък на обяд“ е имало 5000 мобилизирани в нейния район.

Източници твърдят, че Русия иска да мобилизира 1 млн. души

В сряда военният министър Сергей Шойгу каза, че ще бъдат събрани 300 000 души, но в речта на президента Путин не се споменаваше число. В указа обаче има една точка 7, която е „за служебно ползване“. Според източници на „Новая газета. Европа“ там са посочени 1 млн. души за мобилизиране.

Това, разбира се, не означава „пълна“ мобилизация за 140-милионната Русия, но означава, че целта на Кремъл е много по-голяма от обявената.

Мобилизираните ще се включат във фронта на две вълни

Стандартните правила изискват бази, в които войниците да се съберат, да се обучават няколко месеца и да свикнат с екипировката. Според Олексий Арестович, който е съветник на украинската президентска администрация, руските материални бази могат да поберат около 100 000 души.

Прокремълски и украински експерти са единодушни, че Русия има спешна нужда от хора, които да попълнят оределите й поделения на фронта. Заради това и едните, и другите предполагат, че мобилизираните ще пристигнат на фронта в "две вълни". Първата би стигнала до Украйна най-рано след месец без подготовка или с много слаба подготовка. Втората би се включила в боя след Нова година и със собствени поделения, сформирани в Русия.

Оборудването за „първата вълна“

Олег Жданов, който сравнява „първата вълна“ с жертвите на Сталин от 1941 г., напомня следното: „Тогава ги изпращат без никаква подготовка и дори без да са преоблечени и преобути много от тях“, казва Жданов. Според него първите „нови“ руски войници ще пристигнат в Украйна в същия вид. „Това са смъртници“, казва той.

Ако не беше драматизмът на ситуацията, можеше и да е смешно, но Жданов, който е украинец, се оказа подкрепен в своята теза от военните кореспонденти на Кремъл.

Експерти от Украйна и Русия са единодушни: руската армия не облича добре войниците си

Един от тях е Егор Холмогоров от забранената в Европа „Русия днес“ (Russia Today). Той написа в Телеграм, че много хора го питат какви дрехи и оборудване да си купят, след като ще ходят на фронта. Отговорът е в детайли – облеклото да е такова и такова, от такава материя, а не от друга, да се купи от производителя, а не от китайски сайт. Следват обувки, принадлежности, армейски такъми с непопулярни имена.

Няколко други военни експерти повтарят същата теза за неподготвени войници, които се изпращат на сигурна смърт - Михаил Жирохов пред телевизия Current Time., Юрий Фьодоров пред екипа на Навални, Михаил Самус пред телевизия „Дъжд“.

Оборудването на „втората вълна“

За новите руски войници има достатъчно оръжие и облекло, но то е от времето на Втората световна война, твърди военният експерт Михаил Жирохов. Той добавя, че няма значение дали това оборудване е добро или лошо, защото в момента фронтът зависи от артилерията и високоточното оръжие, а не от пехотата.

Ако всичко е по правилата на военното дело, „втората вълна“ би пристигнала със собствена техника, казва Олег Жданов. Това означава войниците да дойдат с ремонтираните машини, които сега са повредени. Но това няма как да стане заради санкциите, наложени на Русия.

Твърди, че "Уралвагонзавод" има резервни части за до 35 танка

Жданов се позовава на един случай от „Уралвагонзавод“, който произвежда военна техника. Преди два дни оттам са казали, че резервните части, които са им останали, ще им стигнат за ремонт на до 35 танка.

Жданов напомня и това, че дори пълна мобилизация няма да може да помогне на авиацията, защото пилотите се обучават с години. Авиацията е силната страна на руската армия с нейните 800 летателни апарата, казва той.

Руската армия вече е използвала 60% от наличната си военна техника, смята Олексий Арестович. Той не е сигурен, че „втората вълна“ би разполагала с достатъчно оръжие.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG