Връзки за достъпност

Извънредни новини
Последствия от руската атака над Николаев, 19 юли 2024 г.
Последствия от руската атака над Николаев, 19 юли 2024 г.

на живо Войната: Руски удар порази детска площадка в Николаев и уби най-малко трима души

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Руски удари в района на Харков, Суми и Херсон. Най-малко един цивилен беше убит;

  • Харков, Часив Яр, Торецк. Пред какво е изправена Украйна точно в този момент;

  • Украйна подписа споразумения за сигурност със Словения и Чехия;

  • Украински дронове удариха база на руската брегова охрана на езерото Донузлав в Крим;

  • Русия и Украйна размениха военнопленници със съдействието на ОАЕ.

08:53 23.9.2022

Пълна, а не частична мобилизация. Русия събира до 1 милион мъже в армията, каза Зеленски

Украинското разузнаване сочи, че Русия се кани да събере в армията си до 1 милион мъже и мобилизацията не е частична, а пълна. Това каза украинският президент Володимир Зеленски в четвъртък вечер по време на ежедневното си обръщение към нацията.

Този път той се обърна към руснаците и говори на руски, за да може да им обясни „какво се случва“.

„Само се замислете за количеството хора, които искат да заберат. Със сигурност знаем, че повиквателните за 300 хиляди души са предварително напечатани и подписани - преди решението за мобилизация го доказа нашето разузнаване“, каза Зеленски.

По думите му руският президент Владимир Путин „запраща“ руснаците на фронта „да умрат“. Той каза и че причина за инвазията няма, а тя се провежда само защото „един човек в Русия така е решил. Така иска той“.

„Но руското ръководство се кани да събере в армията до един милион мъже. Това е главното, което премълчават. Знаем, че ще събират всички, безразборно. И не само военните от запаса, а всякакви мъже. Всеки, когото така са сплашили, че да се бои от избягване на войната повече, отколкото да загине във войната“, каза още украинският президент.

В края на изявлението си той призова мъжете в Русия да не мълчат повече и да направят избор да запазят животите си или да не останат сакати, а на жените той каза да се опитат да защитят мъжете, синовете и внуците си „от гибел. От войната. От един човек.“

По данни на Киев 55 хиляди руски войници са загинали през първите 6 месеца от войната, а още десетки хиляди са ранени.

09:41

Руски удар порази детска площадка в Николаев и уби най-малко трима души

Руски ракетен удар по южния украински град Николаев е поразил детска площадка, като е убил най-малко трима души, включително едно дете. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски в петък, в публикация в приложението Телеграм.

При атаката са ранени и други петима души, добави Зеленски, като призова света да помогне за спирането на руския „терор“.

Кметът на Николаев Олександър Сиенкевич потвърди в Телеграм новината за атаката с три жертви.

„Това унищожаване на живота трябва да спре“, написа Зеленски. „Необходими са нови решения в подкрепа на нашата отбрана. Русия трябва да усети силата на света.“

Пристанищният град Николаев в Украйна редовно е обект на атаки от руска страна. Москва отрича нападенията ѝ да са насочени срещу гражданска инфраструктура.

14:27 19.7.2024

Руски удари в района на Харков, Суми и Херсон. Най-малко един цивилен беше убит

При руски обстрел в петък е била убита цивилна жена в Билозерка в Херсонска област в Украйна. Това съобщи областният управител Олександър Прокудин в Telegram.

Друг руски удар срещу град Чугуев в североизточната Харковска област рани най-малко седем души, съобщи регионалният ръководител Олег Синегубов.

В Сумска област, близо до границата с Русия, най-малко един цивилен е бил ранен от руски обстрел, съобщиха регионални власти.

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че неговите системи за противовъздушна отбрана са свалили 19 украински дрона над Курска и Белгородска област, както и над окупирания от Москва полуостров Крим.

09:31 19.7.2024

Харков, Часив Яр, Торецк. Пред какво е изправена Украйна точно в този момент

Руската армия напредва бавно, но сигурно. Украйна е в капана на стотиците километри фронтова линия, където силите ѝ са разпилени. Сега тя се бори да опази Харков, Часив яр и Торецк. Но има и друго.

09:28 19.7.2024

Украйна подписа споразумения за сигурност със Словения и Чехия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и премиерът на Словения Роберт Голоб подписаха в четвъртък споразумение за сътрудничество в областта на сигурността и дългосрочна подкрепа между двете страни.

Словения вече предостави на Украйна 13 пакета военна помощ и възнамерява да поддържа това ниво на подкрепа през 10-те години на споразумението. То предвижда милиони евро за хуманитарна помощ и икономическо възстановяване, съобщиха от офиса на Голоб.

Зеленски, който беше във Великобритания за среща на европейски лидери, подписа отделно споразумение за сигурност и с чешкия премиер Петър Фиала. От кабинета на Зеленски съобщиха, че значителна част от споразумението е посветена на засилено сътрудничество във военно-техническата сфера, включително възможността за производство на леки оръжия, дронове, електроника и тежко оборудване.

17:05 18.7.2024

Украински дронове удариха база на руската брегова охрана на езерото Донузлав в Крим

Дронове на Службата за сигурност на Украйна са ударили база на руската брегова охрана на езерото Донузлав в окупирания полуостров Крим. Това съобщи източник от правоохранителните органи на Киев пред украинската служба на Радио Свободна Европа (РСЕ).

По негови данни през нощта срещу четвъртък военноморските сили на Русия са провели учения за защита на акваторията на езерото Донузлав в Крим.

„Благодарение на безпилотните самолети на СБУ тези учения се провалиха, защото руснаците не успяха да защитят дори базата си, да не говорим за акваторията на езерото“, каза източникът на РСЕ.

В същото време Министерството на отбраната на Русия в изявление в четвъртък съобщи за унищожаването на 10 „безпилотни катера“ във водите на Черно море.

11:39 18.7.2024

Русия и Украйна размениха военнопленници със съдействието на ОАЕ

Русия и Украйна съобщиха, че са осъществили размяна на затворници с посредничеството на Обединените арабски емирства. Тя е включвала 190 военнопленници

Министерството на отбраната на Русия съобщи в публикация в Telegram на 17 юли, че всяка от страните е разменила по 95 души в рамките на сделката. Украинският президент Володимир Зеленски потвърди това.

„Освободените [руски] военнослужещи ще бъдат превозени до Москва с военнотранспортни самолети на руските Въздушно-космически сили за лечение и рехабилитация в медицински заведения на руското Министерство на отбраната“, се казва в поста.

Зеленски благодари на ОАЕ за помощта при улесняването на размяната, една от няколкото между Москва и Киев през последните месеци.

„Благодарен съм на нашия екип, участващ в обмена на затворници, и на Обединените арабски емирства за улесняването на процеса на освобождаване“, написа Зеленски.

Зеленски добави, че разменените са войници от въоръжените сили на Украйна, военнослужещи от Националната гвардия и граничари.

Това е петият път тази година, когато Обединените арабски емирства съдействат за размяна на пленници, като се започне от 3 януари с връщането на 230 украински граждани в Киев и 248 руснаци, освободени от Украйна.

12:00 17.7.2024

Украинските атаки целят да създадат условия за бъдещо разполагане на F-16 в страната, твърди доклад

Украинските сили продължават да нанасят удари по руски системи за противовъздушна отбрана в окупираната територия на Украйна и в граничните райони на Русия, за да създадат условия за разполагане на изтребители F-16 след пристигането им в Украйна. Това се казва в нов доклад на Американския институт за изследването на войната (ISW).

„Главнокомандващият на въоръжените сили Олександър Сирский съобщи на 16 юли, че украинските сили са ударили позиция на С-300 в окупираната Донецка област и че украинските сили са унищожили общо 20 пускови установки С-300 и 15 радарни станции за неопределен период от време“, пишат анализаторите.

ISW отбелязва още, че доставките на F-16 в Украйна вероятно ще започнат в малки количества, а ограниченията в материалната подкрепа и обучението на пилоти вероятно ще попречат на украинските сили да използват изтребителите в голям мащаб през настоящата година.

„Украински официални лица по-рано посочиха, че украинските сили възнамеряват да използват F-16 и други самолети като част от по-широката система за противовъздушна отбрана на Украйна. Въпреки това, както ISW отбеляза по-рано, Украйна ще трябва да ангажира общите способности на руската противовъздушна отбрана, за да защити F-16 и да ги интегрира правилно в украинските бойни операции“, се посочва в доклада.

Според ISW в началото на юни украинските военни са ударили руска батарея за ПВО С-300/400 в Белгородска област с помощта на ракети земя-въздух HIMARS.

Центърът за стратегически комуникации (Stratcom) на въоръжените сили на Украйна съобщи през юни, че за месец и половина в окупирания Крим са унищожени 15 руски системи за противовъздушна отбрана .

На 10 юли Нидерландия и Дания, заедно със САЩ, информираха, че са в "процес на прехвърляне" на американски изтребители F-16 в Украйна. Беше съобщено, че украинските военни ще започнат да летят с F-16 това лято, но допълнителни подробности не бяха предоставени поради съображения за оперативна сигурност.

18:45 16.7.2024

Украйна си върна позиции в югоизточната част на страната. Русия напредва към град Торецк

Силите за отбрана на Украйна са си върнали няколко позиции близо до украинското градче Ню Йорк, близо до Донецк. За това съобщи Американският институт за изследване на войната (ISW), след като анализира кадри от геолокация от 14 юли.

Същевременно анализаторите потвърждават напредването на руските войски към град Торецк, който се намира в същия регион. Институтът съобщава, че руската армия е се е придвижила на изток от града.

Атаките на руската армия продължават близо до Зализни, югоизточно от Торецк.

Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, освен в Торецк, руските сили напират и в посока на Куракхово, Харков и Покров.

„Само от началото на деня агресорът [в Покров] 31 пъти се опита да пробие отбраната ни в районите на населените места Новоселовка Първа, Новоалександровка, Прогрес, Яснобродовка“, съобщи Генералният щаб.

Общо през изминалото денонощие ведомството е регистрирало 119 бойни сблъсъка по цялата фронтова линия.

08:37 16.7.2024

Пожар в завод в руската Курска област. Властите обвиниха Украйна

Пожар е избухнал в завод за нисковолтово оборудване в село Коренево в руската Курска област, която граничи с Украйна, през нощта срещу вторник. Това съобщи областният управител Алексей Смирнов и няколко канала в Телеграм.

Смирнов обвини за инцидента "украински дрон", който е "хвърлил взривно устройство". До момента Украйна не е коментирала случая.

„Нито един от работниците не е пострадал. Пожарът в един от технологичните цехове е потушен от екипи на пожарната от две области“, написа ръководителят на Курска област.

Според канали в Телеграм пожарът е обхванал площ от 400 квадратни метра.

Заводът за нисковолтово оборудване в Кореневски произвежда апаратура за ниско напрежение и оборудване за управление. Продуктите на компанията се използват в промишлеността и енергийния комплекс на Русия и други страни.

От началото на 2024 г. редица предприятия от петролния сектор в Русия бяха атакувани от дронове, поради което в някои рафинерии спряха да работят звената за първична преработка на нефт. Според Ройтерс през първото тримесечие най-малко седем руски завода са спрели производството си.

12:28 15.7.2024

Дронове атакуваха полуостров Крим

Окупираният полуостров Крим е бил атакуван с дронове през нощта на неделя срещу понеделник. Това съобщи кореспондентът на Радио Свобода Krym.Realii , като добави, че сигналът за въздушна тревога е бил активиран в Севастопол в 6 часа сутринта.

Руското министерство на отбраната съобщи, че шест дрона са били свалени над полуострова. Руският ръководител на Севастопол Михайло Развожаев каза, че дрон е бил свален в района на нос Фиолент, близо града.

„Според информацията на Спасителната служба на Севастопол в момента има информация за паднали осколки в района на Фиолент на територията на частен имот“, каза Развожаев.

Украинското командване не коментира съобщенията за взривове на окупирания полуостров.

Ден по-рано руските военни проведоха учения със стрелба във водите на Севастополския залив. Боеприпасите падаха в морето на разстояние няколкостотин метра от плажовете в центъра на града.

15:03 14.7.2024

Москва съобщи, че руските сили са превзели още едно украинско село

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че руските войски са завзели малко село в югоизточната част на Украйна. Това потвърждава твърдения на Киев, че постепенната атака на руските сили напредва срещу украинските войски.

Украинските официални лица не коментираха в неделя новината.

Село Урожайне се намира западно от град Донецк.

Най-ожесточените боеве в момента се водят край бившия миньорски град Торецк, северно от Донецк, и Часив Яр, още по на север.

След като в началото на май Русия започна локална офанзива в Харковска област, Украйна беше принудена да прехвърли много от по-опитните си части, за да стабилизира отбраната си. Но това също така разреди украинските части, което доведе до пролуки по фронтовата линия, от които Русия се опитва да се възползва.

09:31 13.7.2024

Помощта на САЩ и НАТО помага много на Украйна, каза Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски приветства новото споразумение за дългосрочна подкрепа за Украйна. То беше финализирано по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през изминалата седмица.

В петък Зеленски каза, че това е "важно постижение" и похвали ръководството на САЩ за "решителните му действия" за гарантиране на сигурността на Украйна. При сключването на така нареченото "Споразумение за Украйна" САЩ и повече от 20 държави плюс Европейския съюз се ангажират да подпомагат защитата на Украйна. Това беше обявено от президента на САЩ Джо Байдън на съвместна пресконференция заедно с други лидери на НАТО и Зеленски в края на срещата на върха на 11 юли.

Украинският президент каза още, че споразумението помага на Киев да се сдобие с изключително важни системи за противовъздушна отбрана, които да му помогнат да отблъсне продължаващата вече 28 месеца пълномащабна инвазия на Русия.

Двадесет и четирима лидери на НАТО и Украйна одобриха договора като част от засилените отбранителни и други ангажименти към Украйна.

13:11 12.7.2024

Украйна е свалила руски ракети и дронове над 6 области

Украинските военновъздушни сили съобщиха в четвъртък, че са свалили всички пет стратегически крилати ракети "Х-101" и 11 от 19-те дрона, изстреляни от руските сили, предаде Ройтерс.

Основната цел на руската атака е бил град Староконстантинов в Хмелницка област, където се намира важна украинска военновъздушна база - обект на редовни удари.

Русия е изстреляла 19 дрона над общо шест украински области, като към момента украинските сили не разполагат с данни за местоположението на осемте безпилотни летателни апарата, които не са успели да свалят. "Вероятно е врагът да използва имитации на щурмови дронове, за да претовари противовъздушната отбрана. Няма информация за жертви или щети", съобщиха украинските военни.

В сутрешните си изявления областните управители на Сумска, Киевска, Хмелницка и Николаевска област казаха, че нямат данни за щети или жертви.

13:00 11.7.2024

Членове на НАТО дават противовъздушна отбрана и изтребители на Украйна

"Много скоро" Нидерландия ще започне да доставя на Украйна обещаните компоненти на системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът", каза министърът на отбраната на страната Рубен Бекелманс пред Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

В сряда държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен каза, че в момента изтребители F-16 са на път за Украйна от Дания и Нидерландия. В четвъртък Бекелманс каза, че изтребителите ще бъдат предоставени "възможно най-скоро". Той добави, че страната му и съюзниците от НАТО "работят усилено за откриването на европейски тренировъчен център в Румъния", който да подготви украинските пилоти да летят на F-16.

Украинският президент Володимир Зеленски нарече обещанията "ясен сигнал, че способността на Русия да тероризира украинския народ, градове и общности ще продължи да намалява". По думите му Украйна се нуждае от поне седем допълнителни системи "Пейтриът", за да защити централните си градове.

17:54 10.7.2024

F-16 пътуват за Украйна от Дания и Нидерландия

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен каза в сряда, че в момента изтребители F-16 са на път за Украйна от Дания и Нидерландия. Блинкен не уточни броя на изтребителите. В кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон той допълни, че през следващите няколко дни ще бъде разкрит "невероятно солиден пакет за Украйна, който ще изгради ясен и здрав мост за членството на Украйна в НАТО".

11:08 10.7.2024

Русия атакува пристанищна инфраструктура в Одеса

Руска ракетна атака порази украинския пристанищен град Одеса в нощта на вторник срещу сряда, съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер в приложението Телеграм.

Според Кипер атаката е била насочена срещу пристанищната инфраструктура в града. Загинали са двама души - охранител и шофьор на камион. Нанесени са щети на складове, товарен транспорт и цивилен кораб.

Украинските военновъздушни сили (ВВС) съобщиха за руски атаки срещу инфраструктурни обекти в още седем региона на страната.

Украинските системи за противовъздушна отбрана са свалили три от пет изстреляни ракети и 14 от 20 дрона, насочени от Русия по цели в Одеска, Николаевска, Херсонска, Днипропетровска и други области, каза командирът на ВВС Микола Олешчук.

Одеса е черноморско пристанище от решаващо значение за износа на зърно от Украйна и многократно е обект на нападения от страна на Русия.

10:31 10.7.2024

САЩ и НАТО ще изпратят допълнителни системи за противовъздушна отбрана (ПВО) на Украйна, включително още системи „Пейтриът“. Това стана ясно от изказване на американския президент Джо Байдън във вторник, по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Новината идва, след като в понеделник Русия нанесе на Украйна един от най-тежките въздушни удари от началото на пълномащабната инвазия през февруари 2022 г. Руската ракетна атака порази редица граждански обекти, включително детска болница в Киев, и уби повече от 40 души.

12:12 9.7.2024

Четирима души са убити при атака с дрон в Белгородска област

През нощта срещу вторни Украйна изстреля десетки дронове към различни области в Русия. Белгородска област са убити четирима души, а 20 са ранени, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. По думите му са били атакувани няколко града и села от граничещия с Украйна регион. Разрушени няколко десетки къщи и автомобили, има смущения в електропреносната мрежа.

Съобщения за нападения с дронове през нощта на 9 юли постъпват и от Ростовска, Воронежка, Астраханска, Курска и Волгоградска област. Няма информация за жертви. Във Волгоградска област няколко дрона са атакували град Калач-на-Дон. Запалили са се петролна база и подстанция, съобщи губернаторът на областта Андрей Бочаров. Аварийни служби работят на мястото на пожара, няма опасност за жилищни обекти, добави той.

Според губернатора Игор Бабушкин в Астраханска област е "успешно отблъсната" масирана атака с дронове. По думите му няма пострадали. Летищата във Волгоград и Астрахан са въвели ограничения за движението на самолети. Дронове са се опитали да атакуват и Воронежката област. По предварителни данни всички са били унищожени.

По-късно руското министерство на отбраната съобщи, че през нощта над Ростовска област са били прихванати 21 дрона, над Астраханска област - пет, над Курска област - седем, над Белгородска област - три и над Воронежка област - два.

10:52 8.7.2024

Руски ракетен удар срещу Украйна уби най-малко 20 души. Поразена е детска болница

В понеделник сутринта руските военни нанесоха масиран ракетен удар по Украйна, съобщават украинските военновъздушни сили. Поне 20 души са убити, поне 40 са ранените - в Киев, Кривой Рог и Покровск.

При удара е поразена детска болница в Киев. Засегнати са жилищни сгради и инфраструктурни обекти в цялата страна, каза украинският президент Володимир Зеленски.

Ракетите са изстреляни от стратегически бомбардировачи от Каспийско море. В цяла Украйна е обявена тревога. В Киев се чуха експлозии, а военновъздушните сили казаха, че срещу украинската столица са изстреляни хиперзвукови ракети "Кинжал", които летят десет пъти по-бързо от скоростта на звука и е много трудно да бъдат прехванати от противовъздушната отбрана.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи за жертви в Соломенския район на града. Украински Телеграм канали пишат за "гъст дим" след експлозиите.

Русия е изстреляла общо над 40 ракети срещу Киев, Днепър, Кривой Рог, Славянск, Краматорск.

По-рано в понеделник петима цивилни загинаха, след като колата им се натъкна на мина, поставена от руските сили на горски път, съобщи областният управител на Харковска област Олег Синегубов.

14:35 7.7.2024

Украински дронове са взривили склад с боеприпаси във Воронежка област в Русия

В руската Воронежска област в събота срещу неделя украински дронове са атакували склад, където според местните власти са били съхранявани „взривоопасни предмети“. Предполага се, че става дума за склад за боеприпаси, съобщава Радио Свобода.

Областният управител Александър Гусев казва, че дроновете са били свалени от противовъздушна отбрана, а пожарът е възникнал след падането на отломките им. В резултат на един от взривовете се е запалила стопанска постройка. Участъкът от пътя, който минава през населеното място, е блокиран. Властите са започнали евакуация на жителите от околността.

Украински медии, които се позовават на неназовани източници в Службата за сигурност на Украйна, твърдят, че складът се намира в село Сергеевка, Подгоренски район. Според тях във военния склад с площ от около 9000 кв.м са разположени ракети земя-земя, земя-въздух, снаряди за танкове и артилерия, и кутии с боеприпаси за огнестрелни оръжия. Няма официално потвърждение на тази информация нито от руска, нито от украинска страна.

Регионите на Русия, граничещи с Украйна, са подложени на ежедневни обстрели и атаки с дронове през последните месеци. Руската страна обвинява за тях украинските въоръжени сили. Украинското командване по правило не коментира обстрела.

Хиляди други остават. Как отвлечено в Русия дете се върна в Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Заредете още

XS
SM
MD
LG