Връзки за достъпност

Извънредни новини
Ръководителят на външната политика на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел
Ръководителят на външната политика на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел

на живо Войната: Жозеп Борел иска страните в ЕС да дарят системи за противовъздушна отбрана на Украйна

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Жозеп Борел иска ЕС да дари системи за противовъздушна отбрана на Украйна
  • Дания е първата страна, закупила оръжия за украинската армия от украински производители
  • Украйна атакува военно летище в Крим и две руски области
  • Най-малко 17 души са загинали след въздушна атака срещу Чернигов
15:59 22.9.2022

Северна Корея отрече да е предоставяла оръжия на Русия

Министерството на отбраната на Северна Корея отрече да е предоставяло оръжия и боеприпаси на Русия на фона на войната в Украйна. Според Пхенян обвиненията са "слухове", разпространявани от "враждебни сили", които целят да опетнят имиджа на страната.

Изявлението дойде в сряда, след като по-рано този месец САЩ потвърдиха разсекретени данни на американското разузнаване, в които се твърди, че Русия е в процес на закупуване на оръжия от Северна Корея. Според американския доклад така Москва се опитва да облекчи недостига на оръжия за войната си срещу Украйна.

Такъв износ, за който се твърди, че включва артилерийски снаряди и ракети, би нарушил резолюциите на ООН. Те забраняват на Северна Корея да внася или изнася оръжия заради ядрената й програма.

Москва определи констатациите на американското разузнаване като "фалшиви".

15:49 22.9.2022

Русия атакува украинския град Николаев с ракети С-300

Руските войски са атакували украинския град Николаев с девет ракети С-300, съобщи началникът на регионалното военно управление Виталий Ким.

"Днес над Николаев прелетяха девет ракети С-300. Сега проверяваме щетите и ще поправим всичко. За щастие нямаше жертви. Нашите общински служители и доброволци от Одеса разчистват отломките около театъра. Благодаря ви", написа Ким в сряда в канала си в Телеграм.

Във видео, разпространено там, той добави, че към центъра на града са били изстреляни няколко ракети, като две от тях не са избухнали. В резултат на обстрела са повредени водопроводи и газопроводи в града.

13:21 22.9.2022

Руските войски са нанесли удар по град Запорожие

Руските войски са нанесли удар по град Запорожие, съобщи началникът на областната военна администрация Олександър Старух.

"Врагът нанесе удар по областния център. Информацията за пострадалите и разрушенията се изяснява", написа той в Телеграма в четвъртък сутринта.

Секретарят на Общинския съвет Анатолий Куртев съобщи още, че вследствие от обстрела е разрушена гражданската инфраструктура и има ранени хора.

Ден по-рано властите в Запорожие съобщиха за пет руски ракетни удара по града, в резултат на които са били ранени трима души.

09:24 22.9.2022

Зеленски призова за "справедливо наказание" за Русия

ООН да създаде специален трибунал, който да наложи "справедливо наказание" на Русия. За това призова президентът на Украйна Володимир Зеленски в речта си пред Общото събрание на ООН късно в сряда.

По думите му Москва трябва да бъде наказана заради "опита си да открадне нашата територия" и "за убийствата на хиляди хора". Зеленски призова още Москва да бъде лишена от правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН.

Обръщението му дойде часове след като президентът на Русия Владимир Путин обяви "частична мобилизация".

07:57 22.9.2022

Украйна и Русия размениха военнопленници, сред които и защитници на "Азовстал"

Украйна и Москва размениха военнопленници в сряда с посредничеството на Турция и Саудитска Арабия, предадоха световните агенции. Русия е освободила 215 украински военни, включително командири на отбраната на завода "Азовстал" в град Мариупол.

В замяна Украйна е предала на Москва 55 пленници, сред които и Виктор Медведчук - бивш украински депутат и съюзник на руския президент Владимир Путин. Медведчук беше държан под домашен арест от май 2021 г. по обвинения в държавна измяна и финансиране на тероризма.

Освободените затворници ще останат в Турция „при пълна сигурност и комфортни условия“ до края на войната, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски. Той добави и че 10 военнопленници, включително петима британци и двама американци, които по-рано бяха прехвърлени от Русия в Саудитска Арабия, са били част от размяната.

Това е най-голямата размяна на военнопленници между двете страни от началото на руската инвазия през февруари.

07:37 22.9.2022

Над 1000 души бяха арестувани по време на протести срещу мобилизацията в Русия

Стотици руснаци протестираха срещу частичната мобилизация за войната в Украйна. По данни на правозащитната група ОВД Инфо, валидни към 2 часа сутринта в четвъртък, полицията е арестувала най-малко 1411 души в общо 38 града.

„Путин – в окопите!“ – викаха демонстранти, събрали се на „Арбат“ в Москва. Сред най-популярните скандирания беше „Не“ на войната“.

07:34 22.9.2022

Руската армия атакува Харков и Купянск

В сряда руската армия отново е обстреляла Харков, освободения наскоро от Украйна град Купянск и село Стрелечя. Това съобщи началникът на регионалното военно управление на Харковска област Олех Синехубов.

По думите му петима души са били ранени по време на обстрела в Купянск, включително 13-годишно дете. Ранени са и трима мъже и една жена.

"Пожар е избухнал в нежилищно помещение, на местата на ударите работят екипи на Държавната служба за извънредни ситуации", написа Синехубов за атаката в Харков.

18:09 21.9.2022

Путин иска да удави Украйна в кръвта на руските военни, каза Зеленски

Руският президент Владимир Путин иска да удави Украйна в кръв, включително и тази на руските военни, каза украинският държавен глава Володимир Зеленски. Изказването му пред германската телевизия “Билд” от сряда е първият му коментар след обявената от Путин частична мобилизация в Русия.

“Путин иска да удави Украйна в кръв, в това число и кръвта на собствените си военни. Той има нужда от една армия от няколко милиона души, които да дойдат при нас, защото той вижда, че една голяма част от онези, които идват тук, дезертират”, каза Зеленски, цитиран от БТА.

Според Зеленски решението на Путин да мобилизира частично резервистите, за да засили силите си в Украйна, е знак, че Русия има проблеми.

В интервюто Зеленски каза още, че никой не знае кога ще приключи войната. Той добави, че евентуални разговори с Путин може да има само ако руският президент изтегли силите си от украинска територия.

17:11 21.9.2022

Според Украйна мобилизацията е знак за провал на Русия

Обявената от руския президент Владимир Путин частична мобилизация изглежда като опит на Русия “да оправдае собствения си провал”. Това каза пред Ройтерс съветника на украинския президент Михайло Подоляк.

“Войната очевидно не върви според руския план и това накара Путин да вземе крайно непопулярното решение да мобилизира и да ограничи сериозно правата на хората”, добави той.

По-рано кметът на украинската столица Киев Виталий Кличко написа в Телеграм, че мобилизацията и заплахите с ядрено оръжие “няма да помогнат на агресора в опитите му да унищожи Украйна и украинците”.

“Тиранинът най-после започна процесите, които ще го погребат в страната му”, добави Кличко.

16:49 21.9.2022

Русия мобилизира 300 хиляди запасняци за войната си. Дори и да ги събере, това надали ще ѝ осигури успех. Има поне шест причини за тази скептична прогноза.

14:35 21.9.2022

Украйна съобщи за нов руски обстрел срещу АЕЦ "Запорожие"

АЕЦ “Запорожие” е била подложена на руски обстрел през нощта срещу сряда, съобщиха украинските власти.

Украинската компания за ядрена енергия “Енергоатом” посочи, че атаката е причинила повреди на съоръжения и спиране на тока в централата. Резервните генератори са се включили успешно и са позволили единственият работещ реактор да продължи да функционира.

АЕЦ “Запорожие” е най-голямата атомна централа в Украйна и Европа. Тя е окупирана от руската армия от началото на март. През последните месеци в района има обстрели, за които Украйна и Русия се обвиняват взаимно.

11:08 21.9.2022

Москва съобщи за близо 6000 убити руски войници в Украйна

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че 5937 руски войници са убити в Украйна от началото на “специалната военна операция”, както Москва нарича войната срещу съседната си държава.

Последната информация на Москва за броя на убитите руски войници в Украйна е от март. Тогава руското военно министерство съобщи, че по време на войната са убити 1351 руски войници. След това руските власти не са давали информация за загубите си.

Западните разузнавателни агенции обаче смятат, че Русия търпи много по-големи загуби в Украйна, отколкото признава. Представители на САЩ говорят за между 70 000 и 80 000 убити и ранени руски войници на фронта. Подобна оценка се споделя от британското и други западни разузнавания.

09:24 21.9.2022

Руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия. Той каза, че вече е подписал указ, а мобилизацията започва от сряда, съобщиха световните агенции.

Новината идва на фона на успехите на украинската армия на фронта и на планираните от подкрепяните от Москва власти в четири окупирани украински области за провеждане на референдуми за присъединяване към Русия.

09:23 21.9.2022

Западните лидери осъдиха плановете на подкрепяните от Москва власти в окупираните украински области да проведат референдуми за присъединяване към Русия. САЩ отхвърлиха “недвусмислено” провеждането на такива референдуми, Франция и Германия описаха планираните допитвания като “фалшиви”, а Европейският съюз заплаши с нови санкции срещу Русия в отговор на референдумите.

09:20 21.9.2022

Проруските сепаратисти в източните Донецка и Луганска области на Украйна обявиха, че ще проведат т.нар. референдуми за присъединяване към Русия. Това ще се случи между 23 и 27 септември.

15:55 20.9.2022

ЕС предоставя допълнителни 5 млрд. евро за Украйна

Съветът на ЕС съобщи, че е приел официално решение да предостави на Украйна допълнителен заем от пет милиарда евро.

Новата сума допълва останалата подкрепа за Украйна в областта на хуманитарната помощ, развитието, митниците и отбраната, гласи още съобщението от Брюксел. По-рано беше взето решение за осигуряване на общо 9 млрд. евро под формата на заеми.

Преди дни председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че общо до средата на септември ЕС е предоставил над 19 млрд. евро в помощ на Украйна, без в това да влиза военната помощ от страните членки.

12:50 20.9.2022

В Херсон бързат за референдум за присъединяване към Русия

Общественият съвет в Херсонска област, който работи под контрола на руската армия, поиска незабавно провеждане на референдум за присъединяване към Руската Федерация.

„Присъединяване към Русия ще бъде не просто празненство на историческата справедливост, но също и осигуряване на сигурността на територията на региона“, казват от съвета.

Малко по-късно ръководителят на администрацията Володимир Салдо обяви провеждането на референдум, както и че такъв се планира и в Запорожка област. Във видеообръщение той каза, че в най-кратки срокове ще се обърне към Владимир Путин, за да може той да одобри решението.

В последните седмици украинските сили настъпват по цялата фронтова линия в Украйна. Киев съобщи, че украинската армия е обкръжила множество руски войници в Херсон. Министерството на отбраната на Русия обяви, че изтегля голяма част от силите си в областта и ги пренасочва за отбраната на Донецк.

10:05 20.9.2022

Кои територии отвоюва Украйна и кои все още са под руски контрол

Тази карта показва териториите, които Украйна успя да отвоюва чрез контраофанзиви и тези, които продължават да са под контрола на Русия.

07:45 20.9.2022

13 души са убити след украинска атака в Донецк, твърдят сепаратистите

Най-малко 13 цивилни са били убити при „украински наказателен удар“ в окупирания от проруските сепаратисти град в Източна Украйна Донецк. Това каза проруският кмет на града Алексей Кулемзин, цитиран от Франс прес.

„Въоръжените сили на Украйна целенасочено са обстрелвали места на струпвания на хора в Донецк, като на обстрел са били подложени спирка на обществения транспорт, магазин и банка“, каза лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин, който видя в това опит за „сломяване“ на съпротивата. В района сепаратистите продължават да настояват за провеждане на референдум за присъединяване към Русия.

Руското министерство на отбраната пък съобщи, че руската армия е нанесла удари в цяла Украйна, включително и срещу град Запорожие като е унищожена „работилница, в която се обслужват технически ракетни системи „Хаймарс“.

От руската армия признаха също, че са започнали изтегляне на свои войски от Харковска област, които са били пренасочени към отбрана на Донецка област. Киев на няколко пъти съобщи за обкръжени руски част в Харковска област, които преговарят да се предадат на украинските сили.

17:07 19.9.2022

"Същият сценарий като в Буча". Москва обяви за лъжа военните престъпления в Изюм

Москва отхвърли твърденията, че руски части са извършили военни престъпления в украинската Харковска област и ги нарече "лъжа", предаде Ройтерс.

След изтеглянето на руските войски оттам по-голямата част от която беше под техен контрол, Украйна съобщи, че са били открити 450 тела, предимно на цивилни лица. Труповете са били заровени в масови гробове край Изюм. Медии съобщиха за цели избити семействата, най-голямото от които от 8 души.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че там вече има разследващи, които открити доказателства за изтезания, и обвини руските войски във военни престъпления.

Потърсен за коментар, в понеделник обаче говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза:

"Става въпрос за същия сценарий като при Буча. Това е лъжа и ние, разбира се, ще отстояваме истината в тази история".

Кремъл отрече и масовите убийства в град Буча преди няколко месеца, въпреки снимките, включително и сателитни, които ги потвърждаваха. Според Русия Украйна ги е инсценирала.

Масови гробове бяха открити и в Мариупол и Ирпен.

Заредете още

XS
SM
MD
LG