Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Крещящо нарушение." Западът осъди референдумите за присъединяване към Русия в окупирани области на Украйна


Билбордове с руски знамена в окупирания украински град Луганск
Билбордове с руски знамена в окупирания украински град Луганск

Западните лидери осъдиха плановете на подкрепяните от Москва власти в окупираните украински области да проведат референдуми за присъединяване към Русия. САЩ отхвърлиха “недвусмислено” провеждането на такива референдуми, Франция и Германия описаха планираните допитвания като “фалшиви”, а Европейският съюз заплаши с нови санкции срещу Русия в отговор на референдумите.

Проруските сепаратисти в източните Донецка и Луганска области на Украйна обявиха във вторник, че ще проведат референдуми за присъединяване към Русия между 23 и 27 септември. Тези решения бяха подкрепени от Москва, която се опитва да проведе подобни референдуми още в окупираните райони на Херсон и Запорожие. В трите области решенията за организиране на референдуми се взимат по спешност заради настъплението на украинските сили, които опитват да ги освободят.

“Пределно ясно е, че тези фалшиви референдуми не могат да бъдат приети и не отговарят на международното право”, каза германският канцлер Олаф Шолц пред журналисти преди на заседание на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

“Те [референдумите] нямат правно основание”, каза френският президент Еманюел Макрон на 20 септември. “Самата идея за организиране на референдуми на територии, преживели война, е знак за цинизъм.”

Канадският премиер Джъстин Трюдо също осъди плановете за провеждане на референдуми в окупираните територии и каза, че Канада никога няма да признае резултатите от тях.

“Това е крещящо нарушение на международното право. Това е по-нататъшна ескалация на войната. И е неприемливо”, написа той в Туитър.

Европейският съюз (ЕС) заплаши с допълнителни санкции в отговор на планираните референдуми.

“Русия, политическото ѝ ръководство и всички въвлечени в тези “референдуми” и други нарушения на международното право в Украйна ще бъдат държани отговорни и ще бъдат обмислени допълнителни ограничителни мерки срещу Русия”, каза върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел.

Той добави, че резултатите от такива референдуми не могат да се смятат за “свободно изразяване на волята на хората” в окупираните региони.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства реакцията на западните лидери на плановете за провеждане на референдумите.

“Благодаря на всички приятели и партньори на Украйна за за масовото и твърдо осъждане на намеренията на Русия да организира още псевдореферендуми”, каза той във видеообръщение.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза по-рано, че референдумите “няма да променят нищо”, и добави, че “Русия е била и остава агресор, който незаконно окупира части от украинската територия”. Украйна има “пълно право да освободи своите територии и ще продължи да ги освобождава каквото Русия има да каже”.

Русия призна самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики няколко дни преди да започне непровокираната си военна инвазия в Украйна.

Бившият президент на Русия и настоящ член на Съвета за сигурност на страната Дмитрий Медведев написа в Телеграм, че референдумите в окупираните територии са “важни”, за да може с тях да бъде “възстановена историческата правда”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG