Връзки за достъпност

Извънредни новини

Формула, която не включва неутралност. Зеленски призова за "справедливо наказание" за Русия


Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на речта му пред Общото събрание на ООН, излъчена чрез видеовръзка. Ню Йорк, 21 септември 2022 г.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на речта му пред Общото събрание на ООН, излъчена чрез видеовръзка. Ню Йорк, 21 септември 2022 г.

ООН да създаде специален трибунал, който да наложи "справедливо наказание" на Русия. За това призова президентът на Украйна Володимир Зеленски в речта си пред Общото събрание на ООН късно в сряда.

По думите му Москва трябва да бъде наказана заради "опита си да открадне нашата територия" и "за убийствата на хиляди хора". Зеленски призова още Москва да бъде лишена от правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН.

Обръщението му дойде часове след като президентът на Русия Владимир Путин обяви "частична мобилизация".

"Срещу Украйна беше извършено престъпление и ние настояваме за справедливо наказание", каза Зеленски в своето видеообръщение.

Той подчерта, че не вижда смисъл от воденето на преговори, като каза, че Русия се "страхува от истински преговори" и иска да използва дипломацията само като тактика за забавяне.

"Говорят за преговори, но обявяват военна мобилизация. Говорят за преговори, но обявяват псевдореферендуми в окупираните украински територии", каза Зеленски.

Той представи пред Общото събрание на ООН и украинската формула за постигане мир, като според него тя включва освен наказание за руската военна агресия и гаранции за сигурността на Украйна и възстановяване на териториалната ѝ цялост в нейните граници.

"Това е формулата на престъплението и наказанието, която е добре позната на Русия. Това е и формулата на справедливостта и законността, която Русия тепърва ще учи. Като всеки друг потенциален агресор. Какво не включва нашата формула? Неутралност", каза украинският държавен глава.

Според него тези, които говорят за неутралност, "когато човешките ценности и мир са атакувани", всъщност имат предвид "безразличие".

По-рано пред Общото събрание на ООН говори и американският президент Джо Байдън. Той каза, че целта на Русия е да унищожи правото на Украйна да съществува като държава и на украинците да съществуват като народ.

Той цитира като доказателства за думите си атаките срещу училища, железопътни гари и болници и други "дори по-ужасяващи доказателства за военните престъпления на Русия", сред които открития масов гроб в освободения от украинската армия град Изюм.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG