Връзки за достъпност

Извънредни новини

Разпродадени самолетни билети и въпрос "как да си счупя ръката". Руснаците реагират на мобилизацията


Билборд в Санкт Петербург, който рекламира службата в руската армия със слоган "Службата за Русия е истинска работа"
Билборд в Санкт Петербург, който рекламира службата в руската армия със слоган "Службата за Русия е истинска работа"

Спад в стойността на рублата, изкупени самолетни билети, срив на фондовия пазар. Това са част от последиците, които настъпиха само часове след като руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация, която започна в сряда.

За пореден път след началото на войната през февруари и обявяването на санкции от Запада, руската рубла загуби от стойността си спрямо долара и еврото. Тя достигна до най-ниските си нива от юли насам. Днес един долар се разменя срещу 60,6 рубли, а едно евро струва 60,1 рубли.

Освен рублата сериозен срив имаше и на Московската фондова борса. Там основният индекс отбеляза спад от 7%. Спад имаше и в цените на облигациите на най-големите руски компании, листвани на борсата, като „Газпром“, „Лукойл“, „Яндекс“ и др. При тях спадът достигна над 8%.

Мобилизация и "как да си счупя ръката"

Едновременно със срива на пазарите, значително се повишиха и търсенията в онлайн търсачките на въпроси като „как да напусна Русия“. Резултатите от Гугъл показват, че най-много са тези търсения от Томск, Санкт Петербург и Москва.

Резултатите от Google trends за въпроса "Как да напусна Русия"
Резултатите от Google trends за въпроса "Как да напусна Русия"

Скок бележат и търсенията, свързани със значението на частична мобилизацията, отлагането на военната служба и дори „как да си счупя ръката“.

Независимият сайт „Медуза“ публикува информация и за сериозна мобилизация в петиция срещу частичната и пълната мобилизация в Русия. Медията отбелязва, че тя е създадена през април, когато се появяват първите слухове за възможно обявяване на мобилизация. До май тя не се радва на голям интерес и събира около 50 000 подписа. След решението на Путин обаче само за няколко часа петицията е събрала над 70 000 нови подписа.

„Президентът Владимир Путин няма никакви законови, премерени и добре премислени причини, за да я обяви“, пишат създателите на петицията относно мобилизацията.

Еднопосочни полети и международни паспорти

Друг тренд в онлайн търсенията в Русия е свързан с международните паспорти. Най-много търсения отново идват от големите градове, сред които и Воронеж.

Заедно с това много популярен стана и най-известният сайт за покупки на самолетни билети в Русия – Avisales.

От данните на сайта става ясно, че само за няколко часа са били разпродадени всички директни полети до дестинации, за които не са необходими визи, като Истанбул и Ереван. За други дестинации като Дубай, са разпродадени и полети с прекачване, които достигат стойности от по няколко хиляди долара.

Ройтерс съобщава, че билетите, които вече са разпродадени, са за еднопосочни полети.

Преди дни трите балтийски републики - Естония, Литва и Латвия, както и Полша, забраниха влизането на руски граждани, включително и на такива с шенгенски визи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG