Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руска държавна компания вербува свои служители за фронта в Украйна


Централата на „Транснефт- Прикамье“
Централата на „Транснефт- Прикамье“

Казанското подразделение на руската държавна „Транснеф“ – „Транснефт- Прикамье“ набира след работниците си доброволци за войната в Украйна. Това стана ясно от публикация на службата на Свободна Европа в република Татарстан.

Разкритието стана възможно заради аудиозапис от среща на работници на компанията с представител на военизираните полицейски структури ОМОН. На него се чува как човек, който се представя като Айрат Аюпов и твърди, че има разрешение да набира войници от управата на компанията, предлага на служителите да се запишат като доброволци. За ролята на компанията свидетелства, че в срещата участва и неин служител. Двамата се опитват да убедят работниците с аргумента, че 20 техни колеги вече са се записали в армията.

За да стимулират работниците си от компанията предлагат еднократно плащане от 100 хил. рубли (малко над 1600 долара), плащане на средна заплата, каквато се предлага в компанията, по време на пълния срок на службата, както и още 300 хил. рубли (4800 долара) в случай, че някой от служителите бъде ранен.

Към това се добавят и парите, които държавата плаща на доброволците. Единственото изискване към тях е да са „в добро здраве“ и да са под 50 години.

Айрат Аюпов, който раказва, че е пристигнал в Казан след „бизнес пътуване“ през юли, описва ситуацията в Украйна, като „много по-различна“ от тази в Чечня през 90-те. Той разказва на работниците за танкове, авиация, артилерия и защитата, която предлагат руските бронежилетки. Той описва окопите като „инженерни структури“, които са основен начин за защита и говори за различните други предизвикателства, които те могат да срещнат на фронта.

Аюпов казва също, че „Транснефт“ ще има собствена дивизия, за разлика от работниците от „Газпром“, които ще бъдат изпратени в Украйна с „наемници от частна военна компания“.

По данни на Радио Свободна Европа в Татарстан кампанията за набиране на войници в държавната компания не се радва на особен интерес. От „Транснефт“ не отговориха на запитванията на медията. Според изчисленията на журналистите до момента загиналите в Украйна войници от Татарстан са около 130.

„Транснефт- Прикамье“ е под американски санкции от 2017 г.

В последните седмици независимите медии в Русия публикуваха информации за опитите на Москва и частната компания „Вагнер“, ръководена от приближения до Владимир Путин Евгений Пригожин, да намират доброволци за фронта в руските затвори.

През август руският президент нареди увеличаване на руската армия с допълнителни 137 000 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG