Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Готвачът на Путин" е вербувал стотици затворници за войната в Украйна


Евгений Пригожин (вляво) асистира на Владимир Путин по време на вечеря с чуждестранни учени и журналисти в ресторант Cheval Blanc в помещенията на конен комплекс извън Москва, 11 ноември 2011 г.
Евгений Пригожин (вляво) асистира на Владимир Путин по време на вечеря с чуждестранни учени и журналисти в ресторант Cheval Blanc в помещенията на конен комплекс извън Москва, 11 ноември 2011 г.

Бизнесменът Евгений Пригожин е вербувал близо 1000 затворници от изправителни колонии за войната на Русия в Украйна. Това съобщи онлайн телевизионният канал Вот Так, цитиран от Радио Свобода.

Пригожин е руски олигарх, близък до президента Владимир Путин. Той е известен като "готвача на Путин", защото има компания, която осигурява кетъринг за събития в Кремъл. Смята се, че той стои и зад частната военна компания "Вагнер", специализирана в участието във военни конфликти, в които Русия официално не участва.

В четвъртък каналът Вот Так цитира затворници в наказателна колония в град Батайск в в югозападната Ростовска област, които казват, че Пригожин е пристигнал в затвора през последните дни с личния си хеликоптер заедно със своя сътрудник Дмитрий Уткин. След това той е говорил пред всички затворници на централния площад на колонията.

Според източниците на изданието Пригожин е обещал на всички, които са се присъединят към руските въоръжени сили в Украйна, да бъдат освободени предсрочно след шест месеца. Той е казал също така, че по време на военните операции в Украйна затворниците "могат да правят каквото си поискат с украинците".

Пригожин е предупредил още, че всеки, който се опита да дезертира или избяга от бойното поле, ще бъде застрелян.

В крайна сметка около 700 затворници са се съгласили да се присъединят към руската армия, което е приблизително половината от всички лишени от свобода в колонията.


Телевизионният канал е разговарял и със затворници в друга изправителна колония в Ростовска област. Според източниците там Пригожин е успял да вербува още около 300 затворници.

Според съобщенията откакто Кремъл започна инвазията си срещу Украйна на 24 февруари, руските въоръжени сили са претърпели тежки загуби.

За първи път информация за неофициалното вербуване на затворници от руските затвори се появиха преди няколко месеца. Според по-ранни съобщения в медиите Пригожин е вербувал и близо 350 затворници от три затвора в района на Иваново.

Самият Пригожин отхвърли информацията, като повтори и твърдението си, че няма нищо общо с частната армия "Вагнер".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG