Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ожесточаване на конфликта." Военният министър не вижда пряка заплаха за България от мобилизацията в Русия


Министърът на отбраната Димитър Стоянов
Министърът на отбраната Димитър Стоянов

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов не вижда пряка заплаха за България от обявената в Русия частична мобилизация. Това каза той по време на брифинг след заседанието на Министерския съвет в сряда.

“Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха няма”, каза той пред журналисти.

По думите му рискът за националната сигурност се изразява в насочване на бежански поток към страната и заплахи за икономиката. Стоянов добави, че членството на България в НАТО гарантира националната сигурност на страната.

Руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия в сряда. На мобилизация подлежат хората от запаса. Руският военен министър уточни, че ще бъдат извикани около 300 000 души.

Българският министър на отбраната препрати към Министерството на външните работи за коментар по повод позицията на България за мобилизацията в Русия и плановете за провеждане на референдуми за присъединяване към Русия в окупирани украински области.

“Провеждането на мобилизация в Русия естествено, че води до ожесточаване на конфликта и трудна предсказуемост на края на този конфликт”, коментира Стоянов.

По време на изявлението си той не използва думата “война” и нарече случващото се в Украйна “конфликт”. Русия започна непровокирана военна инвазия в Украйна през февруари. Войната се води изцяло на територията на Украйна. От началото на руската военна агресия са убити хиляди украински цивилни, а милиони са принудени да напуснат домовете си. Редица държави и международни правителствени и неправителствени организации обвиняват Русия във военни престъпления.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG