Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не са свободни и справедливи". България осъди референдумите в Украйна пред ООН


Служебният външен министър Николай Милков
Служебният външен министър Николай Милков

България осъди така наречените референдуми за присъединяване към Русия, които се провеждат в няколко украински области пред Общото събрание на ООН. Това съобщи БНР в неделя.

77-ата годишна сесия на събранието се провежда в Ню Йорк САЩ, като на нея присъства и външният министър на Русия Сергей Лавров.

"България е сериозно обезпокоена от настоящата ескалация на конфликта и от частичната мобилизация, обявена в Руската федерация. Ние също така осъждаме референдумите, които се провеждат в окупираните украински територии. Считаме, че те не са свободни и справедливи и че те нямат обвързваща сила", каза служебният министър на външните работи Николай Милков.

"Тази незаконна военна агресия, която се води от страна постоянна членка на Съвета за сигурност, не само подронва глобалната сигурност, но и създава опасност за целия международен ред, основан на правила", добави той.

По-късно в неделя пред Националното радио служебният премиер Гълъб Донев също осъди руските референдуми и критикува мобилизацията в Русия, която по негови думи "води до ескалация на напрежението и до това държавите в Европа и тези, които са близо до конфликта между Русия и Украйна, да нямат сигурност за това доколко военните действия ще продължат и с какъв интензитет ще са".

"Едно такова действие на Русия е недопустимо, още повече, че тя е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и би трябвало да спазва стриктно Устава на ООН и да не сплашва с военна сила която и да било друга държава, което е пряко нарушаване на Устава на Организацията", добави Донев.

Той каза също, че ще свика Съвета за сигурност към министър-председателя през следващата седмица - "предполагам в четвъртък, за да вземем конкретни решения и мерки и да сме готови за реакция", каза той.

Новината идва два дни след като президентът Румен Радев каза, че България няма да признае резултатите от референдумите и осъжда използването на ядрена реторика в днешно време, както и решението на Москва за частична мобилизация, защото то ще повиши интензитета на бойните действия.

Президентът Радев, както и служебното правителство, назначено от него, са обвинявани, че заемат проруски позиции и опитват да върнат енергийната зависимост на България от "Газпром".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG