Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три листа пред камерата. Калифорнийската диплома на Росен Христов продължава да е тайна


Служебният министър на енергетиката Росен Христов

Един месец трябваше на служебния министър на енергетиката, за да каже къде е учил. В телевизионно предаване той показа за кратко три листа, за които каза, че са дипломата му. Свободна Европа от седмици търси информация за образованието и професионалния му опит, но така и не получава документи.

Къде е учил? Какво е завършил? Какъв е професионалният му път досега? Очаква се тези въпроси да получават лесен отговор, когато се отнасят за човек, заемащ висша държавна позиция.

Тези въпроси към министъра на енергетиката Росен Христов не получаваха отговори в продължение на седмици, докато той не показа три листа в едно телевизионно предаване и каза, че това е дипломата му.

Документите продължават да не са публични, а разминавания между неговите думи и известните факти все още са налице.

Още с първите си действия служебният министър на енергетиката Росен Христов показа, че ще има ключова роля в стратегически решения за България. Той първо опита да спре газовата връзка с Гърция, а после министерството му излъга, че не го е направил. След това той отказа шест от седемте танкера втечнен природен газ, за които предишното правителство осигури оферта. По-късно министърът каза, че връщането на България към доставки от "Газпром" е неизбежно. Само няколко седмици по-късно и това се промени и той обяви търгове за втечнен газ.

Кой обаче е Росен Христов?

Информацията за него е оскъдна от момента на назначаването му. Тогава от президентството разпространиха кратка биографична справка. В нея пише, че Христов е завършил Калифорнийския университет. Но калифорнийските университети са 10. Той казва за себе си, че „има многогодишен опит в енергетиката, заемайки високи отговорни позиции в международни компании". Името му обаче е непопулярно за експертите в тази област.

В продължение на няколко седмици Свободна Европа се опитва да получи конкретна информация за образованието на министъра. Изпратихме запитвания до всичките учебни заведения, обединени под името Калифорнийски университет. Не получихме потвърждение от университет, нито Министерството на енергетиката отговори на поредицата въпроси.

Тихоокеанските отношения

„Няма никакъв казус с дипломата“, каза Росен Христов в интервю за бТВ в неделя и извади три листа, за които каза, че са дипломата му за завършена магистратура в Калифорнийския университет в Сан Диего. Министърът продължи с твърдение, което не отговаря на истината.

„Това е един опит да бъде отклонено вниманието на хората от реалните проблеми. Дипломата ми беше поискана точно когато обявихме диверсификацията и увеличението на капацитета в Александруполис и на брифинга, където обявяваме тази доста значима сделка, журналистка тръгна да иска дипломата, което беше така доста неприятно за останалите колеги“.

Фактите са други. Споменатият случай, когато министърът чува на живо въпроса за дипломата си, е от 29 август. Въпросът за това кой университет е завършил Росен Христов беше зададен писмено първо на Министерството на енергетиката още на 23 август, а след това и на Министерския съвет - на 24 август. Това е почти седмица по-рано. Отговори не последваха не само тогава.

И до този момент от Министерството на енергетиката не са отговорили на въпросите на Свободна Европа, които, освен за образованието и опита на министъра, са и за състава на делегацията, пътувала до Турция, за да търси възможности за доставки на втечнен газ, както и за състава на политическия кабинет на министъра.

В интервюто за бТВ Христов казва, че задаването на въпроса е било „неприятно за останалите колеги“, което също не отговаря на истината. Въпросът за университета беше зададен след като Христов прекъсна брифинга и си тръгна след като отказа да каже дали „Булгаргаз“ изпраща заявки за доставка на газ до „Газпром“.

Дори и след като въпросът за дипломата беше зададен лично на Христов, Свободна Европа не получи отговори, както от Министерството на енергетиката, така и от Министерския съвет.

Отговорът дойде няколко седмици по-късно първо от интервю на Христов пред Капитал, а след това и от бТВ, където той показа няколко страници и каза, че е завършил „международни икономически отношения“.

Остава неясно какво точно са съдържали листата, които Росен Христов показа по телевизията.

Публично наличните данни са, че служебният министър на енергетиката е завършил „тихоокеански международни отношения" през 2007 г. Онлайн брошура за стажантска програма на университета в Сан Диего съдържа списък с бивши възпитаници, които са подпомогнали финансово начинанието. Сред имената са тези на Росен Христов и Ива Костова, съответно завършили "тихоокеански международни отношения" през 2007 и 2012 г. Двамата са притежавали и обща фирма в Калифорния.

Името на специалността беше потвърдено и от отговор на Министерския съвет, получен по Закона за достъп до информация. От там отказаха да предоставят копие на дипломата на енергийния министър. Така остава неясно какво точно са съдържали листата, които Христов показа по телевизията. В интервюто той казва, че първият лист е диплома, вторият е "нотариална заверка", а третият е "апостил, издаден от компетентните органи".

Стопкадър от интервюто по бТВ, когато Росен Христов показва документите.
Стопкадър от интервюто по бТВ, когато Росен Христов показва документите.

Проверка на Свободна Европа показа, че в университета в Сан Диего е имало програма „тихоокеански международни отношения", която вече не съществува. Не всички магистърски програми в САЩ са съвместими с българските, но според закона работодателят е този, който решава дали да изиска академично признаване на дипломата от Националния център за информация и документация (НАЦИД).

Свободна Европа изпрати питане до НАЦИД дали тази специалност е академично призната в България. От там казаха, че не e намерена информация за такава програма. Името на Росен Христов го няма и в регистрите за академично признаване, което означава, че не е правил опит да получи такова.

Тайната на професионалния опит

Професионалният опит на Росен Христов също е неизяснен. Според официалната биографична справка на министъра той е работил за италианската компания Енел в Русия, а след това е станал регионален директор за Източна Европа и Латинска Америка на холандското дружество „Дитсман“.

Свободна Европа поиска и документите, удостоверяващи професионалния опит на министъра, както и наименование на работодателя, наименование на заеманата позиция и срок на изпълнение на дейността. От Министерския съвет отказаха отговори с аргумента, че тази информация е налична в биографичната му справка на сайта на министерството. От там обаче не става ясно нито кога, нито на какви позиции е работил Христов в сферата на енергетиката.

Пред бТВ Христов каза, че е поканен за министър от президента Румен Радев.

„Те [от президентството] по някакви канали се свързаха с мен. Бяха издирили автобиография", каза Христов.

Публичната информация за Христов е оскъдна и се изчерпва с кратка поява около сделката за продажба на „Енергоремонт холдинг“, отдаването на яхта под наем и присъствието му на парти на модна агенция.

Христов каза още, че от президентството са търсили човек "с международен опит, без зависимости в България, без контакти с български енергийни дружества“.

Без отговори остават и въпросите за миналото на Христов в Русия, защото биографичната му справка не дава повече светлина по въпроса. В интервюто за "Капитал" Христов казва, че е живял няколко години в Русия.

„От 2009-2010 г. до 2016-2017 г. Въпреки че бях базиран в Русия, не работех там през цялото време, тъй като имах международни проекти. Все пак основната ми задача беше именно в Русия и офисът ми беше там“.

С това публичната информация около служебния министър на енергетиката се изчерпва.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG