Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Откачаме се от "Газпром". Служебното правителство ще търси доставки на втечнен газ


Служебните министри на транспорта и на икономиката и индустрията Христо Алексиев и Никола Стоянов

Газ за зимата е подсигурен в достатъчни количества, като в случай на провал при преговорите с „Газпром“ България може да се справи и без доставки от руската компания. Това каза служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

„Ние се откачаме [от „Газпром“] така или иначе, договорът свършва“, каза още Стоянов.

По-рано държавната „Булгаргаз“ обяви началото на търгове за втечнен и тръбен газ. Втечнен газ ще се търси за ноември и декември 2022 г., както и за цялата 2023 г. Заедно с това българската държавна компания ще обяви търг за дългосрочни доставки до 2034 г., съобщиха енергийният министър Росен Христов и изпълнителната директорката на „Булгаргаз“ Деница Златева.

Двамата казаха, че „за разлика от предишни търгове“ за сегашните ще има ясно разписани правила, които ще минат през няколко фази.

По отношение на доставките на втечнен газ за ноември и декември 2022 г. Златева каза, че се водят и преговори за осигуряване на слотове за регазификация на доставка от танкери.

Думите ѝ идват, след като преди няколко седмици служебното правителство и Министерството на енергетиката отхвърлиха договорените от кабинета на Кирил Петков танкери с втечнен газ за същия времеви период. Тогава министър Христов каза, че причината за отказа от танкерите не е цената, която е била много добра, а липсата на възможност да се договорят слотове за регазификация на поносими цени. По същата причина беше обявено и че подновяването на преговорите с руската „Газпром“ е „неизбежно“.

Златева уточни, че под дългосрочни доставки до 2034 г. се имат предвид количествата, които могат да идват от строящия се терминал в Александруполис, в който България има 20% участие. По думите ѝ този конкурс ще продължи 6 месеца, а финалните оферти ще бъдат ясни и евентуално ще се приемат през март 2023 г.

В понеделник „Булгаргаз“ обяви, че е постигнала договорка с фирмата, която оперира газовия терминал, за удвояване на резервирания капацитет. Така българската компания ще може да получава 1 млрд. кубични метра газ годишно от точката в Александруполис.

От брифинга във вторник стана ясно още и че „Булгаргаз“ ще участва на търгове за слотове на други пристанища, на които да може да извърши доставки през 2023 г.

„Планираме да участваме и на годишния търг за слотове и регазификация на терминала в Ревитуса, Гърция, който ще се проведе, най-вероятно през месец октомври“, каза тя и добави, че се водят паралелни разговори за осигуряване на слотове и на терминалите в Турция.

„Предстои да обявим такива [конкурси] и за тръбен газ“, каза Христов.

На въпрос дали това означава приключване на отношенията с „Газпром“, той отговори, че преговорите продължават, но за момента няма никакво развитие по тях.

„Ако всички преговори завършат успешно, ние ще осигурим двойно повече газ от този, който ни е необходим, и тогава „Булгаргаз“ ще може да стане един европейски или поне регионален доставчик“, каза той и добави, че това е част от стратегията за развитието на държавната компания.

Темата с доставките на газ беше коментирана и от президента Румен Радев. Той анализира подробно решенията на кабинета и каза, че това означава „премахване на неефективната практика да се договарят танкери без търг“.

През последните седмици президентът проведе срещи с представители на компанията, която ръководи строежа и експлоатацията на терминала в Александруполис, както и представители на компаниите, които изграждат връзката между Комотини и Стара Загора.

Той се срещна също и с представители на „Лукойл“, с които преговаряше за евентуалното намаляване на цените на горивата, а по-късно обяви, че тези действия са се увенчали с успех.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG