Връзки за достъпност

Извънредни новини

България ще бъде с "приоритет" за допълнителен капацитет на бъдещия терминал в Александруполис


Гълъб Донев, Румен Радев и Росен Христов по време на срещата с представителите на на представители на компаниите Gastrade и Copelouzos Group, които отговарят за проекта за терминал за втечнен газ в Александруполис
Гълъб Донев, Румен Радев и Росен Христов по време на срещата с представителите на на представители на компаниите Gastrade и Copelouzos Group, които отговарят за проекта за терминал за втечнен газ в Александруполис

Навременно завършване, както и завишаване капацитета са двете основни цели на строителите на терминала за втечнен газ в Александруполис. Това стана ясно от думи на представители на компаниите Gastrade и Copelouzos Group, които стоят зад проекта. В понеделник те проведоха среща с президента Румен Радев, премиера Гълъб Донев и министъра на енергетиката Росен Христов.

Българската държава е акционер с 20% участие в проекта за изграждане на нов терминал на гръцкото пристанище и има резервиран капацитет за доставка на 500 млн. кубични метра на година за следващото десетилетие.

„На фона на задълбочаващата се криза с доставките на газ, за нас е от изключителна важност терминалът в Александруполис да бъде завършен в срок“, каза Радев.

Преди срещата беше съобщено, че основната ѝ тема ще е възможността за увеличаванане на капацитета на доставките към България. Представителите на Gastrade и Copelouzos Group казаха, че „България ще е с приоритет“ при резервирането на допълнителни количества.

„Постигнато е принципиално споразумение да удвоим капацитета, който България има в терминала за втечнен газ“, каза Росен Христов след края на събитието.

По-рано през годината от Gastrade обявиха началото на строителната дейност, която обаче ще се забави с година. Първоначално се предвиждаше терминалът да заработи в края на 2022 г., но сега това се очаква да се случи в края на 2023 г.

Представителите на правителството уточниха, че възможно най-скоро ще открият търгове за доставка на природен газ в средносрочен и дългосрочен план. Решението за подписване на договори ще бъде оставено за следващото редовно правителство.

Това е втората среща, която президентът Румен Радев организира с представители на стратегически газови проекти, в които участие има и България. Преди седмици той беше домакин на среща с компанията „Ай Си Джи Би“, която е отговорна за интерконектора между Комотини и Стара Загора, както и с компанията строител на тръбата „Авакс“.

Малко след тази среща енергийният министър Христов отправи обвинения към „Ай Си Джи Би“ и предишното правителство на Кирил Петков, за забавянето на строежа, както и че има има множество проблеми по проекта. Той обяви, че контролът върху дейностите е „взет на ръчно управление“ от страна на кабинета.

С встъпването си във власт служебното правителство, назначено от Румен Радев, обяви „хаос и разруха“ в енергетиката и създаде кризисен щаб. То се отказа от шест от договорените седем танкера за доставка на американски втечнен газ с мотив, че не е имало възможност за осигуряване на точки за тяхното разтоварване на разумни цени.

Преди дни кризисният щаб съобщи, че преговорите с „Газпром“ са станали „неизбежни“, защото доставките от Русия са най-евтини, както защото подновяването им ще намали вероятността „Газпром“ да заведе арбитражно дело за пропуснати ползи срещу държавната „Булгаргаз“.

Към момента голяма част от мотивите, които служебното правителство използва за преговорите с „Газпром“, се оказаха неверни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG