Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството видя "хаос и разруха" в енергетиката и създаде кризисен щаб, за да ги овладее


Служебният премиер Гълъб Донев
Служебният премиер Гълъб Донев

Служебният премиер Гълъб Донев съобщи, че създава междуведомствен кризисен щаб в енергетиката, със задача "да предложи решения за овладяване на хаоса и разрухата в сектора".

Щабът трябва да предложи "решения за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, както и механизми за контрол и понижение на цените на горивата и електроенергията".

Щабът ще се ръководи от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев. В него влизат още министрът на енергетиката, "както и представители на други министерства, на браншовите организации, на ДАНС, на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), както и представители на работодателите и синдикатите", каза Донев. В състава на щаба не беше обявено присъствие на представител на "Булгаргаз".

Служебният министър на енергетиката Росен Христов каза, че "ситуацията, свързана с доставките на газ е сериозна, за да не употребя думата критична". По думите му газ има само до края на септември.

"Прословутите договорени седем танкера всъщност не са договорени, а в момента сме на ниво оферта, която включва доставка на три танкера тази година и опция за доставка на останалите четири следващата година", каза Христов. По думите му "Булгаргаз" е в сериозна финансова криза и не може да плати дори за договорените количества".

Христов обяви, че се подготвя търг за доставка на втечнен газ, който да "задоволи поне частично нуждите на страната до края на годината и дори до края на отоплителния сезон".

След изявлението на представителите на служебното правителство на журналистите не беше дадена възможност да задават въпроси. Част от думите на служебния премиер и на министъра на енергетиката са в противоречие с известните до момента факти.

В края на юли Министерството на енергетиката направи предложение за сключване договор за доставка на седем карго кораба с втечнен природен газ, които ще подобрят енергийната сигурност на страната.

„Условието за получаване на тези количества е следващият месец служебното правителство и служебното Министерство на енергетиката да осигурят необходимата инфраструктура от Гърция и Турция. Този договор, който днес [28 юли] ще бъде предложен, е важна стъпка на екипа, съвместно с Европейската комисия, за осигуряване на природен газ за зимните месеци“, каза тогава бившият премиер Кирил Петков.

Петков каза още, че ще бъде доставян по един кораб на месец от октомври до април, като за първия кораб е осигурено пристанище в Гърция. На 28 юли той каза, че "договорът ще бъде подписан днес, но ще има възможност да бъде "потвърден" на 19 август от служебното правителство".

Председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски каза по-рано в сряда пред Свободна Европа, че дружеството не е на загуба и е приключило първите шест месеца на печалба. Топчийски каза още, че причината „Булгаргаз“ да не договаря доставки на втечнен газ, който да подсигури цялото необходимо количество е възможността за откриване на сметка в рубли и възобновяване на доставките от „Газпром“.

В края на юни Кирил Петков предупреди, че служебното правителство, съставено от президента Румен Радев, може бързо да сключи сделка с "Газпром" за плащане на газа в рубли.

Това условие на руския доставчик противоречи на договора с България. След като правителството отказа да го изпълни, като се позова на това, че то носи риск за страната, "Газпром" едностранно спря доставиките на природен газ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG