Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството предложи сключване на договор за 7 карго кораба с втечнен газ от САЩ


Премиерът в оставка Кирил Петков на заседание на Министерския съвет, 28 юли.
Премиерът в оставка Кирил Петков на заседание на Министерския съвет, 28 юли.

Министерството на енергетиката направи предложение за сключване договор за доставка на седем карго кораба с втечнен природен газ, които ще подобрят енергийната сигурност на страната. Това каза премиерът в оставка Кирил Петков в четвъртък на брифинг по време на заседание на Министерския съвет. след заседание на Министерския съвет.

Той представи последните 7 приоритета на правителството и подчерта малко по-рано, че това може да е последното заседание на Министерския съвет, след като БСП върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев.

„Условието за получаване на тези количества е следващият месец служебното правителство и служебното Министерство на енергетиката да осигурят необходимата инфраструктура от Гърция и Турция. Този договор, който днес ще бъде предложен, е важна стъпка на екипа, съвместно с Европейската комисия, за осигуряване на природен газ за зимните месеци“, каза Петков.

По думите му количеството газ, доставено със седемте кораба, ще обезпечи потреблението на страната за следващите 6 месеца. "Доставката на LNG ще подобри енергийната сигурност на България", каза още Петков.

Ще бъде доставян по един кораб на месец от октомври до април, катоза първия кораб е осигурено пристанище в Гърция. Премиерът в оставка уточни, че договорът ще бъде подписан днес, но ще има възможност да бъде "потвърден" на 19 август от служебното правителство.

"Това правителство предоставя възможност на служебното правителство да закупи газ на цени около 30 долара под цената на европейските пазари", каза Петков.

По думите на енергийния министър в оставка Александър Николов доставките идват от САЩ, като не спомена името на компанията. На въпрос какви са очакваните количества газ, които могат да бъдат доставени с корабите той отговори, че стандартен карго товар е от 1 млн и 50 хиляди мегаватчаса с възможно отклонение между плюс-минус 5%.

Николов уточни, че вече са водени преговори за потенциалните точки на доставка, но правителството в оставка ще остави окончателните решения за служебния кабинет.

Останалите приоритети

Друг приоритет на Министерския съвет е да приеме новата програма за компенсация на цената на тока за бизнеса, считано от 1 юли до 30 септември.

За крайните потребители ще се осигури таванът от 250 лв. Така правителството гарантира предвидимост за бизнеса и ще помогне на 633 000 небитови крайни клиенти, посочи Петков.

Той добави, че правителството ще отпусне 150 млн. лв. за мярката за намаляване на цената на горивата с 25 ст. при зареждането на бензиностанции.

Ще започне и работата на работна група между агенция "Митници" и Национална агенция за приходите (НАП) за ограничаване на износа на нефтени продукти с руски произход, считано от 5 декември. Изпълнението на дерогацията на ЕС ще даде възможност за по-голямо предлагане на горива на българския пазар и това ще потисне цената на горивата, каза министър-председателят в оставка.

Друго решение, което кабинетът ще предложи, е за финансиране на 302 проекта за 196 български общини, които общо са с население от 5,9 млн. души.

Правителството днес отпуска 50 млн. лв. за ремонт на 175 детски градини и училища в цялата страна. Средствата ще бъдат използвани приоритетно за ремонт на покриви и за енергоспестяващи мерки.

Също така правителството в оставка ще изслуша доклада на вицепремиера и министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов във връзка с нарушенията при проверката на ТЕЦ "Брикел", както и санкциите, които предстои да бъдат наложени, "за да дишат жителите на Гълъбово чист въздух", каза Петков.

Като част от антикорупционната програма на правителството днес ще бъде представен и готов законопроект от Министерството на правосъдието за защита на лицата, които предлагат и подават сигнали за корупция и други нарушения. Това е една от законодателните мерки, необходими за получаване на средствата по Плана за възстановяване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG