Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нинова върна мандата и обвини Радев, че е съучастник в свалянето на правителството


Лидерът на БСП Корнелия Нинова, председателят на парламентарната група на партията Георги Свиленски и президентът Румен Радев.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова, председателят на парламентарната група на партията Георги Свиленски и президентът Румен Радев.

БСП върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев в четвъртък. В президентството вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова обвини Радев, че е участвал в свалянето на правителството.

Това стана, след като в сряда управленската програма за следващите шест месеца, предложена от БСП, не получи подкрепа от парламента, за да влезе в дневния ред. Срещу това гласуваха ГЕРБ-СДС, ДПС, “Има такъв народ“ (ИТН) и “Възраждане".

"Заедно с неизпълнения мандат за съставяне на правителство управляващата коалиция завещава на служебния кабинет и хаоса в енергетиката. Кризата в енергетиката, която може да прерасне в колапс на икономиката и на социалните системи, е най-тежкото наследство на това правителство", каза президентът Радев по време на връщането на мандата.

"Напълно си даваме сметка каква тежест е КЕВР да не работи в предстоящите месеци", каза Нинова. В тази връзка тя попита дали Радев "има намерение" да удължи работата на парламента, за да може да бъде избран председател на енергийния регулатор.

Президентът призова депутатите да намерят решение на проблема "до края на тази седмица", тоест в рамките на два дни.

Малко преди ИТН да се изтегли от преговорите за съставяне на правителство в петък Нинова съобщи, че БСП ще задържи мандата поне до 15 август, за да може да се проведе процедура за избор на нов председател на националния енергиен регулатор КЕВР. Това е необходимо, тъй като изборът на настоящия председател Станислав Тодоров беше обявен за противоконституционен от съда.

По-късно на излизане от президентството Нинова обвини ИТН за кризата в енергетиката, тъй като енергийният министър в оставка Александър Николов е от квотата на ИТН. Тя припомни, че от БСП са призовавали многократно да не се спират преговорите с "Газпром".

Нинова критикува също ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ", че "с цинична безотговорност хвърлят държавата в хаос." Тя добави, че според БСП президентът е "част от тази група, която свали действащото правителство".

"Президентът не е спрял да критикува това правителство от първия му ден, въпреки че той създаде основната партия в него", каза тя.

Нинова каза още, че от партията се готвят за избори. "Влизаме в тези избори с чисто лице", каза тя. По нейни думи "очевидно няма да има хартиени бюлетини". "Това е проблем за нас", добави вицепремиерът в оставка.

До връщането на последния мандат се стигна, след като в петък ИТН реши, че няма да подкрепи правителство с мандат на БСП и да води повече разговори за съставянето на кабинет. Първоначално от партията казаха, че няма да поставят червени линии по време на преговорите.

Това се промени, след като лидерът на партията Слави Трифонов обвини бившия коалиционен партньор "Демократична България" (ДБ в "лицемерие". Причина за това стана изтекъл запис от събрание на парламентарната група на ДБ. Лидерът на групата Христо Иванов каза, че става дума за "напълно рутинна политическа среща".

Това е четвърти път, в който партията отказва да е във властта в рамките на година и половина.

Според конституцията, ако не се постигне съгласие за образуване на правителство и при третия мандат, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори. Основният закон казва още, че избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното. Очаква се датата да е в началото на октомври.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG