Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП няма да предложи правителство. Предстоят нови избори


Георги Свиленски и групата на БСП в парламента
Георги Свиленски и групата на БСП в парламента

БСП ще върне третия мандат за съставяне на правителство неизпълнен на президента Румен Радев в четвъртък. Това съобщи председателят на парламентарната група на партията Георги Свиленски в парламента в сряда.

Новината дойде, след като "Има такъв народ", "Възраждане", ГЕРБ и ДПС се обединиха в Народното събрание в сряда, като гласуваха в дневния ред на парламента да не бъде включено гласуването на законодателната програма на БСП за ново коалиционно правителство. Така стана ясно, че няма как нов кабинет, сформиран с мандат на БСП, да събере мнозинство в парламента.

Предстои президентът да разпусне 47-ото Народно събрание и да насрочи предсрочни парламентарни избори. Според Конституцията първата възможна дата за тяхното провеждане е 2 октомври.

Във вторник вечер Националният съвет на БСП реши партията да се опита да състави правителство, при условие че законодателната ѝ програма събере мнозинство. Тя беше написана съвместно от социалистите, представители на „Продължаваме промяната“ (ПП), „Демократична България“ (ДБ) и „Има такъв народ“ (ИТН) и представлява план за приемането на редица закони от Народното събрание в рамките на 6 месеца - от юли до декември 2022 г.

В нея има заложени няколко приоритета, чието изпълнение е обвързано с конкретни срокове. Изборът на председател на парламента, например, следва да се проведе до 31 юли, а промените в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и състава на парламентарните комисии – до 15 септември. В проекта на решение са заложени също номинирането на Бойко Рашков за председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Срокът за това е до 15 август.

БСП искаше законодателната програма да се гласува в Народното събрание в четвъртък. Ако тя получеше подкрепата на 121 депутати, социалистите щяха да предложат нов кабинет с премиер Асен Василев.

В сряда обаче ДПС и ГЕРБ направиха предложение законодателната програма изобщо да не бъде допусната за гласуване в дневния ред на парламента. То беше подкрепено от общо 119 депутати, включително от ИТН и „Възраждане", и беше прието.

Така стана ясно, че четирите партии в опозиция няма да допуснат сформирането на ново правителство с мандата на БСП и социалистите не биха могли да съберат достатъчно депутати, които да подкрепят законодателната програма, нито предложение за нов кабинет.

Заради това председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски съобщи, че в четвъртък партията ще върне мандата на президента неизпълнен. Това означава, че той трябва да разпусне Народното събрание и да насрочи предсрочни парламентарни избори. Първата възможна дата за това според Конституцията е 2 октомври.

Третият мандат беше връчен на БСП от Румен Радев на 18 юли, след като ПП не успя да събере подкрепа за нов коалиционен кабинет с премиер Асен Василев, а ГЕРБ върнаха втория мандат още при получаването.

През последните 10 дни четирите партии, които управляваха заедно 6 месеца в кабинета „Петков“ – ПП, БСП, ИТН и ДБ, водиха преговори за сформиране на ново правителство в рамките на това Народно събрание. Те казваха, че изготвят съвместна програма за следващите 6 месеца, според която да се приемат ключови закони, които са належащи за стабилността в държавата.

В петък обаче Слави Трифонов съобщи, че ИТН няма повече да участва в преговорите за ново правителство, защото представители на останалите три партии са лицемерни и обвиняват него и партията му, че са част от мафията. Без гласовете на ИТН, останалите 3 партии нямат нужните 121 гласа за мнозинство в парламента.

По подобен начин Трифонов сложи край и на управляващата коалиция на 8 юни, когато изтегли министрите на ИТН от нея. Тогава той каза, че причините за това решение са финансовата политика на правителството и действията спрямо Северна Македония.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG