Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как Слави Трифонов свали Борисов, но не допусна никой да го замести


Слави Трифонов. Снимката е архивна.
Слави Трифонов. Снимката е архивна.

Той влезе в политиката, за да свали от власт Бойко Борисов. И успя да го направи. Въпросът е защо сега сам слага край на усилията за следваща стъпка - България да може да се управлява и от друг.

"Ние сме лошите в страшния филм, тъй пожела си съдбата. Мъжки момчета сме, знаем сами - лоши ще бъдем докрай!", пееше Слави Трифонов, докато беше шоумен. Сега направи същото - избра си съдбата да бъде лошият и в страшния филм на българската политика.

Първо искаше да "изчегърта" ГЕРБ, победи ги на избори и ги извади от властта с помощта на съюзници. Но после разтури три парламента и не допусна някой да замести Борисов и партията му. Накрая дойдоха прогнозите за предстоящите избори - ГЕРБ може отново да стане първа политическа сила, а партията на Трифонов да остане извън парламента.

Наесен се очаква ново Народно събрание, което още по-трудно от сегашното да излъчи правителство. Ето каква беше ролята на Слави Трифонов, за да се стигне дотук.

Началото

В началото бяха редовните избори през април 2021 г. Те бяха белязани от появата на нова партия - "Има такъв народ" (ИТН). Опитите за нейното създаване са още от 2019 г., когато името й е "Няма такава държава". Но съдът не допуска регистрацията.

В началото на 2021 нейният създател Слави Трифонов твърдеше, че иска да промени модела "ГЕРБ", прокарвайки идеите от неуспелия референдум, който по-рано беше организирал - за въвеждане на мажоритарна избирателна система, намаляване на броя на депутатите наполовина, въвеждане на електронно гласуване и пряк избор на главния прокурор и на омбудсмана.

След дългото управление на Бойко Борисов резултатът на новата партия беше впечатляващ - тя се нареди на второ място (със 17,4%) след ГЕРБ (25,8%) и изпревари БСП.

"Приоритетът на партията остава изтриване и изчегъртване на това, което направи ГЕРБ, с всякакви законови средства. Направеното от тях е немислимо, невъобразимо, недопустимо", каза тогава Трифонов.

Но това нямаше как да се случи в 45-ото Народно събрание. Неговият живот се оказа твърде кратък, след като поставената в изолация от всички ГЕРБ не можа да състави правителство, а ИТН и БСП върнаха втория и третия мандат. Така този парламент се превърна в първия, който не успява да излъчи кабинет. Последва единственото възможно - президентът Румен Радев назначи служебно правителство.

Първият предсрочен вот

На предсрочните избори на 11 юли партията на Слави Трифонов постигна своя връх, като спечели 24,08% от гласовете и изпревари макар и с малко ГЕРБ-СДС (23,51%).

Победата не донесе на ИТН мнозинство в парламента, но Трифонов без никакви консултации с потенциалните си партньори предложи самостоятелно правителство. Направи го в монолог по телевизията си "7/8". Така практически постави условие на останалите партии - или подкрепа, или нови избори.

Той се аргументира с това, че през последните години думата "коалиция" се е превърнала в мръсна дума и няма да участва в договорки.

"Нашето предложение за правителство не е нито на Борисов, нито на Доган. Напротив. Борисов и Доган са едно неприятно минало и ИТН ще работи никога повече да не се повтаря наложеният от тях модел. Моделът, в който някой от двамата е инструментът, разпределящ порциите. Някои не са разбрали - ИТН не предлага порции", допълни Слави Трифонов.

Тогава имаше две парламентарни сили, които ИТН сочеше като свои евентуални партньори - "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се! Мутри, вън!" И двете казаха, че биха подкрепили кабинет на малцинството само срещу ясно разписани приоритети.

След няколко напрегнати дни стана ясно, че ИТН намира за очевидни общите приоритети и отхвърля нуждата от разговори за тях. Появи се първият пример за това - потенциалните партньори са съгласни, че трябва да се проведе съдебна реформа, но ИТН не вижда смисъл да обсъжда как точно да се извърши тя.

Вместо това на преден план излезе друг въпрос, на който Слави Трифонов посвети време и усилие - да изяснява в детайли и да представя като нередност самия факт, че дадена политическа среща е търсена или е провеждана.

Трите формации нямаха нужното мнозинство. След като никой не искаше да се съюзява с ГЕРБ и ДПС, в парламента оставаше само БСП, която също постави условия. Но от ИТН категорично отказваха да водят разговори с "партия на статуквото".

Двата проектокабинета на Трифонов

В неочакваното си изявление Трифонов каза, че издига за премиер бившия вицепремиер от НДСВ Николай Василев. После съобщи, че е поканил "трима успешни министри от служебния кабинет" - Кирил Петков (тогава министър на икономиката), Асен Василев (на финансите) и Николай Денков (на образованието). Но те са отказали.

На този етап за пръв и последен път Слави Трифонов отстъпи по въпрос на кадровия подбор. Това стана, след като никой не прие положително номинацията на Николай Василев, който преди години беше част от правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев.

Масово отхвърляна беше и кандидатурата на адвоката и преподавател по конституционно право Петър Илиев за правосъден министър. Илиев събуди интерес с неясни елементи от биографията си, скандализира хората с арогантно телевизионно интервю, беше уличен в плагиатство и накрая напусна Софийския университет, докато течеше процедура по уволнението му.

Лидерът на ИТН не оттегли кандидатурата му, дори се оказа, че го е обмислял за кандидат премиер, а при втората си идея за кабинет го посочи за вътрешен министър. Петър Илиев е правил про боно юридически консултации за референдума на Слави Трифонов.

В последния момент, предвид всеобщото неодобрение, все пак той излъчи за министър-председател непознатия депутат Петър Николов - доктор по философия на правото и мениджър, участвал в кастингите за политици на "Шоуто на Слави". Николов получи и върна на президента изпълнен мандат с второто проектоправителство.

Първи "Изправи се.БГ! Ние идваме!“, а веднага след това и ДБ обявиха, че няма да го подкрепят заради пълния отказ на Трифонов да преговаря за състава му и да извади от него Петър Илиев. БСП също заявиха, че не биха дали подкрепата си, ако той не бъде оттеглен.

Лидерът на ИТН отказа да приеме тези условия и на 10-ти август съобщи, че ИТН изобщо няма да внесе проектокабинета за гласуване. Съответно и ГЕРБ, и БСП върнаха мандата. И това беше краят и на краткото 46-о Народно събрание.

Президентът трябваше да насрочи избори 2 в 1 - президентски и парламентарни, за 14-ти ноември, и да назначи второ служебно правителство. Този път без Кирил Петков и Асен Василев, които обявиха, че създават свой политически проект - "Продължаваме промяната" (ПП), който "ще постига леви резултати с десни политики".

Те на свой ред поднесоха неочаквана изненада, измествайки от първото място Слави Трифонов, чиято популярност рязко спадна. Двамата млади политици спечелиха 25,67% от гласовете, а ГЕРБ-СДС останаха втори с по-голямо отстояние отпреди и получиха 22,74%. Докато ИТН се срина до 9,52%.

Най-после редовен кабинет

След дълги и сложни преговори, в които партията на Слави Трифонов отново беше основната пречка, от третия опит беше съставено правителство. Управлението пое невиждана до този момент в България четворна коалиция, белязана от компромиси - ПП, БСП, ДБ и ИТН. През декември Кирил Петков стана премиер.

Разпределението между партньорите отреди на ИТН 4 министерства. Само 6 месеца по-късно Трифонов оттегли своите министри. В поредно видеообръщение той съобщи, че доброволно излиза от управлението.

"От днес слагам край на тази коалиция и на тази агония", каза Трифонов. И се мотивира така: "Причините, поради които тази коалиция не работи и поради които ние нямаме място в нея са две – Македония и фактът, че в държавата вече няма пари".

Той каза още, че Кирил Петков и Асен Василев не се справят, поради което коалицията не работи. По думите му "премиерът взима самосиндикални решения и води различна политика спрямо Северна Македония от тази на българския парламент и външно министерство". А финансовият министър харчи "всичките пари“ на държавата еднолично и експериментира с тях.

"Никой няма право да ги харчи, както намери за добре и да прави каквото си иска, ако ще не да е завършил „Харвард“, а да е завършил междугалактическия институт“, каза още Трифонов.

ГЕРБ моментално се възползва от разпада на коалицията и внесе вот на недоверие. За първи път в най-новата история на страната той беше успешен - правителството беше свалено. ИТН гласува срещу доскорошните си партньори.

Така рулетката отново се завъртя. ПП не успя да привлече гласове, а ГЕРБ дори не опита. След това за трети път Румен Радев даде третия мандат на БСП, въпреки видимия си конфликт с лидерката на партията Корнелия Нинова.

Тук просветна лъч надежда за редовно правителство. ИТН се включи в преговорите, макар и с кадрови условия.

Краят

И точно на финалната права, пак неочаквано, на 22 юли, петък, Слави Трифонов съобщи, че ИТН няма да води повече разговори за съставянето на кабинет, няма да подкрепи правителство с мандат на БСП и иска да се проведат предсрочни избори.

Повод за това стана изтекъл малко преди това запис от среща на парламентарната група на ДБ в Народното събрание, която се оказа проведена при включени микрофони. В нея Слави Трифонов беше усетил обида от отношението на ДБ към ИТН, макар че в срещата бяха повторени думи и мисли, многократно излагани публично.

Дочутият разговор беше представен като нередност по същия начин, по който миналото лято бяха представяни опитите за водене на обичайни за политиката срещи. Обвиненията породиха оправдания, задочният диалог преля от всички медии, оставяйки на публиката горчивия вкус от всички политици, а не само от някои. Опитите да се напомни за кризите, войната, важните решения за взимане, бяха удавени в изясняване на лични отношения. А България се върна там, където беше преди година и половина - с образа на ГЕРБ като неизместена от никого сила.

XS
SM
MD
LG