Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петър Илиев напуска Софийския университет


Петър Илиев
Петър Илиев

Юридическият експерт на “Има такъв народ” Петър Илиев е напуснал поста си в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Това съобщи в петък вечерта БНТ, а с публикация в социалната мрежа “Туитър” Илиев потвърди информацията.

Той е освободил мястото си на главен асистент в катедра“Конституционно право” в юридическия факултет. Това се случва дни след като Етичната комисия на Софийския университет заключи, че Петър Илиев е плагиатствал в своя книга. След заключенията на Етичната комисия, ректорът на учебното заведение е започнал процедура по уволнението на Илиев.

Първончално Илиев каза, че не е плагиатствал и оспори компетентността на Етичната комисия.

След изборите през юли Петър Илиев беше номиниран за кандидат за вътрешен министър във втория кабинет предложен от партия “Има такъв народ” . Той беше предложен за правосъден министър в първия проектокабинет, който също беше оттеглен.

Малко след номинацията му в публичното пространство се появи информацията за възможното му плагиатство от труда на колегата му Киселова. В началото на август от а разследване на специализираната група във Фейсбук „Правна лудост“, поддържана от кадри на Юридическия факултет към СУ, уличи Илиев в плагиатство на 40 страници. Това, заедно със сигнали на преподаватели доведе до проверката на Етичната комисия на висшето училище.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG