Връзки за достъпност

Извънредни новини
Георги Свиленски връща третия мандат на Румен Радев.
Георги Свиленски връща третия мандат на Румен Радев.

Третият мандат: Очаква се президентът да разпусне парламента

БСП получи третия мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Това е последният шанс за съставяне на кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание.

10:32 27.7.2022

БСП няма да предложи правителство и ще върне мандата в четвъртък

БСП няма да предложи правителство и ще върне третия мандат неизпълнен в четвъртък. Това съобщи председателят на парламентарната група на партията Георги Свиленски в сряда в парламента.

Повод е фактът, че предложената от БСП законодателна програма на Народното събрание за периода юли-декември 2022 г. не беше включена в дневния ред. Предложението точката да отпадне беше направено от ДПС и ГЕРБ и бе подкрепено от 119 депутати, включително от "Има такъв народ" и "Възраждане".

"Това, което се случи днес, показа на българското общество кой от коя страна e на тази разделителна линия – на хората и партиите, които искат да се борят с корупцията, и на тези, които искат да защитават корупцията", каза Свиленски пред журналисти. "В тази ситуация и според решението на Националния съвет на БСП ние утре ще върнем мандата на президента Радев като неизпълнен."

11:08 28.7.2022

Нинова върна третия мандат и обвини Радев, че е съучастник в свалянето на правителството

БСП върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев в четвъртък. Лидерът на партията и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова критикува ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ", че "с цинична безотговорност хвърлят държавата в хаос." Тя обвини президента, че е "част от тази група, която свали действащото правителство".

17:47 27.7.2022

БСП ще върне мандата в четвъртък в 10 часа

Представители на БСП ще се срещнат с президента в четвъртък, за да върнат неизпълнения мандат за съставяне на правителство. Това съобщи президентството в сряда. Президентът Румен Радев е насрочил срещата за 10 часа.

В сряда БСП съобщи, че ще върне мандата за съставяне на правителство, без да предложи кабинет. Новината дойде, след като "Има такъв народ", "Възраждане", ГЕРБ и ДПС се обединиха в Народното събрание и гласуваха в дневния ред на парламента да не бъде включено гласуването на законодателната програма на БСП за ново коалиционно правителство. Така стана ясно, че няма как нов кабинет, сформиран с мандат на БСП, да събере мнозинство в парламента.

11:52 27.7.2022

“Демократична България” ще предложи съвместно явяване на изборите с “Продължаваме промяната”

“Демократична България” (ДБ) ще предложи съвместно явяване на изборите с “Продължаваме промяната” (ПП). Това каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов пред журналисти в парламента.

“Това е логично при много голямото електорално припокриване, което има при нас. Ако все пак мислим за хората, които трябва да представляваме, сме длъжни да им осигурим възможност да не се делят. Да, ще направим такова предложение”, каза Иванов.

Той коментира провала на опитите за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. По думите му той е резултат от “тежка неадекватност и безотговорност”.

“Нашата оценка е, че това е резултат от партиен егоизъм, страшно дребнаво отношение към политиката в България на фона на големите предизвикателства пред страната. Тежка неадекватност и безотговорност”, каза Иванов.

По-рано БСП обяви, че ще върне мандата за правителство неизпълнен. Това стана, след като предложената от левицата законодателна програма на Народното събрание за следващите шест месеца беше извадена от дневния ред на парламента с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН и “Възраждане”. Преди това ИТН се оттегли от преговорите за правителство с мандата на БСП.

10:32 27.7.2022

БСП няма да предложи правителство и ще върне мандата в четвъртък

БСП няма да предложи правителство и ще върне третия мандат неизпълнен в четвъртък. Това съобщи председателят на парламентарната група на партията Георги Свиленски в сряда в парламента.

Повод е фактът, че предложената от БСП законодателна програма на Народното събрание за периода юли-декември 2022 г. не беше включена в дневния ред. Предложението точката да отпадне беше направено от ДПС и ГЕРБ и бе подкрепено от 119 депутати, включително от "Има такъв народ" и "Възраждане".

"Това, което се случи днес, показа на българското общество кой от коя страна e на тази разделителна линия – на хората и партиите, които искат да се борят с корупцията, и на тези, които искат да защитават корупцията", каза Свиленски пред журналисти. "В тази ситуация и според решението на Националния съвет на БСП ние утре ще върнем мандата на президента Радев като неизпълнен."

20:14 26.7.2022

БСП ще опита да състави правителство и няма да връща мандата неизпълнен

БСП ще опита да реализира третия мандат и да състави правителство с хоризонт на управление от 6 месеца. Това реши Националният съвет на партията след тричасово заседание във вторник.

Решението беше прието с 96 гласа "за", 15 – "против" и двама въздържали се.

"Открито и честно водихме преговори за съставяне на правителство. През този период изработихме управленска и законодателна програма за следващите 6 месеца. Ако програмата събере мнозинство от 121 човека поне, на следващия ден внасяме кандидат за премиер, той ще бъде Асен Василев. Ако програмата не събере мнозинство, връщаме мандата неизпълнен в петък", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

20:01 26.7.2022

БСП внесе проект на законодателна програма на Народното събрание

БСП е внесла проект на решение за приемане на Законодателна програма на Народното събрание за периода юли - декември 2022 г. Това става ясно от от програмата за работата на парламента за тази седмица.

Проектът е внесен във вторник, преди Националният съвет на партията да започне заседанието си.

В предложението са включени няколко приоритета, чието изпълнение е обвързано с конкретни срокове. Изборът на председател на парламента, например, следва да се проведе до 31 юли, а промените в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и състава на парламентарните комисии – до 15 септември.

В проекта на решение са заложени също номинирането на Бойко Рашков за председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Срокът за това е до 15 август.

11:13 26.7.2022

Наложително е да се отиде на избори, смята Радостин Василев

В парламентарната група на "Има такъв народ" има 13 или 15 души, които мислят сами, но аз не бих разчитал на подкрепа от тях, каза пред "Нова телевизия" спортният министър в оставка Радостин Василев.

По думите му е изминал повече от един месец, откакто Слави Трифонов напусна коалицията, което е било достатъчно време за "разумните хора" в партията "да се дистанцират или да вземат други решения в името на България".

"Вече започват малко насила да стават нещата. За мен е наложително да се отива на избори", каза Василев.

Според него БСП няма да предложат кандидат за министър-председател.

"Те бяха много активни и имаха желание да съединят несъвместимото в този парламент. Един ден преди това да се случи предупредихме, че "Има такъв народ" са крайно непредвидим партньор", добави Василев.

08:24 26.7.2022

Националният съвет на БСП решава за третия мандат

Националният съвет на БСП ще се събере във вторник в 16:30 ч. на "Позитано" 20, за да обсъди вариантите с третия мандат за съставяне на правителство. Това съобщи в понеделник председателят на парламентарната група на партията Георги Свиленски.

По думите на Свиленски Изпълнителното бюро на БСП ще предложи на Националния съвет два варианта за действие "с хоризонт петък".

Същевременно по-рано министърът на труда и социалната политика в оставка Георги Гьоков коментира, че шансовете да бъде съставено правителство са почти нулеви, но и че е възможно мандатът да бъде задържан до 15-ти август.

13:45 25.7.2022

БСП обсъжда два варианта за третия мандат

Във вторник Изпълнителното бюро на БСП ще предложи на Националния съвет на партията два варианта за действие по третия мандат. Това съобщи пред журналисти председателят на Парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски пред журналисти в понеделник.

Той не каза какви ще са тези два варианта, но каза, че ще са съобразени с конституцията и ще бъдат „с хоризонт петък“. Това означава, че най-късно в петък ще стане ясно дали лидерът на БСП Корнелия Нинова ще върне третия и последен мандат за сформиране на правителство на президента Румен Радев неизпълнен или ще предложи номинация за премиер.

Двата варианта ще бъдат гласувани във вторник, 26 юли, на заседанието на Националния съвет на партията.

Ако социалистите решат да върнат мандата още тази седмица, най-ранната възможна дата за предсрочните парламентарни избори би била 2 октомври. Ако все пак БСП реши да задържи мандата до 15 август, то следващата възможна дата би била 16 октомври. И двете действия отговарят на Конституцията, според която няма срок, в който партията получила третия мандат трябва да го върне, пояснява Дневник.

Миналата седмица Нинова каза, че ще задържи мандата до 15 август, за да може Народното събрание да продължи да работи дотогава и да има време да се завърши цялата процедура по избор на нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която без действащ такъв не може да работи.

След това обаче лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов каза, че формацията няма повече да участва в преговори за сформиране на ново правителство в рамките на този парламент и иска по-скоро да има избори.

Ако президентът получи третия мандат неизпълнен, той трябва да разпусне Народното събрание и да насрочи дата за избори.

11:43 25.7.2022

Шансовете за кабинет са почти нулеви, каза Георги Гьоков от БСП

Почти нулеви са шансовете да бъде съставено правителство, каза Георги Гьоков от БСП преди началото на заседанието на Изпълнителното бюро на БСП на "Позитано" 20. На заседанието ще се обсъжда как и докога левицата да продължи преговорите за съставяне на правителство в рамките на този парламент.

Във вторник се събира Националният съвет (НС) на левицата, който се очаква да вземе решение по казуса.

"Смятам, че моментът е много сериозен, за да интерпретираме каквито и да било събития или желания на когото и да било", каза Гьоков.

Той не пожела в аванс да каже каква е неговата лична позиция. Потвърди, че окончателното решение ще бъде взето утре от НС. Но уточни, че има мнения правителството да остане и такива в обратната посока.

10:46 25.7.2022

Третият мандат трябва да бъде върнат веднага, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ

От "Продължаваме Промяната" не искат преговорите за кабинет да успеят и третият мандат трябва да бъде върнат веднага. Това каза в ефира на бТВ председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

На въпрос за евентуална дата за изборите, Атанасова каза, че когато са били на консултации при президента е коментирана датата 2 октомври. "Разбира се, събитията, които ни се случват през последните дни, очевидно ще изместят по-напред тази дата и това зависи изцяло от президента, той може да определи конкретна дата", посочи Десислава Атанасова.

08:57 25.7.2022

БСП се събира, за да реши как да продължат преговорите за съставяне на кабинет

Изпълнителното бюро на БСП се събира в понеделник, за да обсъди как да продължат преговорите за съставяне на кабинет. В събота лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че именно органите на партията трябва да решат как да се процедира с мандата.

Преди седмица БСП започна преговорите за съставянето на кабинет в рамките на настоящото Народно събрание. В петък обаче лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов каза, че партията му няма да продължи участието си в консултациите. Поводът за това решение е среща на парламентарната група на "Демократичната България" (ДБ), в която Христо Иванов анализира пред колегите си как протичат преговорите за кабинет. Видео от разговорът на ДБ бе излъчен на живо в публичното пространство и обявено като разкриване на таен запис от опозицията.

Трифонов видя повод във видеото партията му да не подкрепи нов кабинет и каза, че не се страхува от предсрочни избори.

БСП и ДБ казват, че има много кризи за решаване и не трябва да се прибързва с решението да се отива към избори. Но Кирил Петков каза, че няма опция Слави Трифонов да е техен партньор отново.

Опозицията от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ настояват, че президентът трябва да разпусне парламента и да свика нови парламентарни избори.

19:40 24.7.2022

Няма вариант Слави Трифонов да бъде отново партньор на "Продължаваме промяната"

Няма вариант Слави Трифонов да бъде отново партньор на “Продължаваме промяната” (ПП). Това каза премиерът в оставка и съпредседател на ПП Кирил Петков пред Нова телевизия в неделя.

“За мен е безсмислено да се очаква пети катарзис на Слави Трифонов”, каза той. “За мен няма опция, в която Слави Трифонов да е наш партньор отново.”

Петков обаче не изключи сътрудничество с отделни депутати от “Има такъв народ” (ИТН). Той каза, че по време на преговорите за съставяне на правителство с първия мандат, който беше връчен на ПП, е говорил с народни представители от ИТН и е стигнал до заключението, че “има още свестни хора при тях”. По думите му става дума за още осем депутати.

“Но шансът е много малък. Най-вероятно ще вървим на избори”, каза Петков.

Премиерът в оставка каза, че според него записът от заседание на парламентарната група на “Демократична България” (ДБ) не е истинската причина за оттеглянето на ИТН от преговорите за кабинет.

“Не видях нищо страшно и драматично в този запис. Това беше поредната “Македония”. Едни хора си играят на куклен театър – измислят си някаква теза за оправдание”, каза Петков.

Според него истинските причини за оттеглянето на ИТН от преговорите е планираната реформа на антикорупционната комисия и избирането на Бойко Рашков за неин председател, както и проверката на обществена поръчка за строителство на пътища, възложена от агенция под контрола на министър от ИТН.

18:42 24.7.2022

БСП повече няма да преговаря с ИТН

БСП занапред няма да преговаря с "Има такъв народ" (ИТН), каза председателката на партията Корнелия Нинова пред бТВ в неделя.

"Мандалото хлопна за ИТН. Преговори с ИТН няма да водим повече", каза Нинова, която е вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в оставка. "Обратното значи да поставим пред риск България."

Лидерът на ИТН Слави Трифонов съобщи в петък, че изтегля партията си от преговорите за правителство. Като причина той посочи запис на среща на парламентарната група на “Демократична България” (ДБ), на която депутатите обсъждат хода на преговорите. Представители на ДБ, БСП и "Продължаваме промяната" (ПП) няколко пъти казаха, че според тях записът е само претекст, а истинската причина е друга - плановете за борба с корупцията.

"Пети път ИТН да счупят държавата, да си играят с обществото, само защото някой казва отзад какво и как да се случва – няма да стане", каза още Нинова.

15:16 24.7.2022

Ива Митева допусна шанс да се направи "последен опит нещо да се поправи" в преговорите за кабинет

Ива Митева от “Има такъв народ” (ИТН) каза, че шансовете за съставяне на правителство са малки, но не изключи напълно тази възможност. Коментарът ѝ е по повод решението на Слави Трифонов да оттегли партията си от преговорите за кабинет.

“Христо Иванов трябваше да поиска прошка от ИТН, да видим дали можем да направим последен опит нещо да се поправи”, каза Ива Митева пред БНР.

Като повод да оттегли партията си от преговорите за управление Трифонов посочи запис на среща на парламентарната група на “Демократична България” (ДБ), на която депутатите обсъждат хода на преговорите.

По-рано депутатът от ИТН Станислав Балабанов каза, че “няма вариант” ИТН да се върне в преговорите за правителство.

14:26 24.7.2022

БСП каже в сряда кога ще върне мандата

БСП ще има повече яснота в сряда кога ще върне мандата за съставяне на правителство. Това каза председателката на партията Корнелия Нинова пред БНР в неделя.

По думите ѝ предстоят събрание на Националния съвет на партията в понеделник и вторник и срещи с потенциалните ѝ партньори в парламента.

“Ако видим, че няма възможност за правителство, няма да злоупотребяваме и ще върнем мандата, но ще опитаме до последно какво може да се направи. В сряда ще имаме повече яснота”, каза Нинова.

По-рано БСП каза, че ще задържи третия мандат до 15 август, за да може парламентът да избере нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Изборът на досегашния беше обявен за противоконституционен от Конституционния съд. Въпросът обаче не е обсъждан отново, след като “Има такъв народ” (ИТН) обяви, че се оттегля от преговорите за кабинет, каза Корнелия Нинова.

Председателката на БСП каза, че според нея причината за оттеглянето на ИТН от преговорите е декларираното от другите партии, които участват в тях, желание за борба с корупцията и установяване на правова държава.

“Може би това счупи преговорите. ГЕРБ, ДПС, “Възраждане” видяха, че има шанс да изберем КПКОНПИ, Бойко Рашков, изплашиха се и дръпнаха ИТН отново”, каза тя. Нинова има предвид планираната реформа на антикорупционната комисия и намерението за неин председател да бъде избран Бойко Рашков.

14:03 24.7.2022

Христо Иванов още вижда шанс да се състави правителство

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов смята, че все още има шанс за съставяне на правителство. Той каза това в интервю за БНР в неделя.

“Допускам, че още има възможност за съставяне на правителство. От гледна точка на рационалността и интереса на страната не виждам пречка за това – въпреки недоверието и че някой се е обидил”, каза Иванов. Той добави, че парламентарната група на “Има такъв народ” (ИТН) ще носи отговорност, ако реши да хвърли страната към криза само на базата на решението на лидера на партията Слави Трифонов.

Коментарът на Христо Иванов дойде след като Трифонов съобщи, че изтегля партията си от преговорите за правителство. Като причина той посочи запис на среща на парламентарната група на “Демократична България” (ДБ), на която депутатите обсъждат хода на преговорите. Подобни срещи по принцип не се излъчват, а от записа става ясно, че депутатите не знаят, че срещата им се записва. Чат от записа беше разпространена в социалните мрежи от ГЕРБ. По-късно ДБ публикува целия запис.

Христо Иванов каза, че записът според него не е истинската причина ИТН да се оттеглят от преговорите и добави, че ГЕРБ и ДПС печелят от решението на Трифонов.

“Поне за четвърти път Слави Трифонов докарва нещата до абсолютен срив, това е добре установена тенденция и не обслужва никого другиго освен ГЕРБ и ДПС”, каза Иванов.

11:55 24.7.2022

"Няма вариант" ИТН да се върне в преговорите за правителство

Няма вариант “Има такъв народ” (ИТН) да се върне в преговорите за правителство. Това каза депутатът от партията Станислав Балабанов пред Нова телевизия.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов в петък изтегли партията си от преговорите за ново управление. Като причина той посочи запис на среща на парламентарната група на “Демократична България” (ДБ), на която депутатите обсъждат хода на преговорите. Подобни срещи по принцип не се излъчват, а от записа става ясно, че депутатите не знаят, че срещата им се записва. Чат от записа беше разпространена в социалните мрежи от ГЕРБ. По-късно ДБ публикува целия запис.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов и лидерката на БСП Корнелия Нинова казаха, че записът е само претекст ИТН да се изтегли от правителството. Според Нинова партията на Трифонов никога не е имала сериозно намерение да участва в нова коалиция и оттеглянето ѝ от преговорите е свързано с планираната реформа на антикорупционната комисия и планът за неин председател да бъде избран Бойко Рашков.

Станислав Балабанов определи като “пълни глупости” твърденията, че партията изобщо не е имала намерение да участва в състава на правителство с третия мандат.

Балабанов каза още, че ИТН би подкрепила реформа на антикорупционната комисия, но след прецизиране на проекта, и критикува предлагането на Бойко Рашков за неин председател.

Депутатът от ИТН добави, че Асен Василев не е бил обсъждан като кандидат за премиер. Корнелия Нинова каза обратното в събота. „Ако беше, щяхме да излезем и да кажем, че такъв тип кабинет не подкрепяме”, каза Балабанов.

20:15 23.7.2022

Асен Василев е обсъждан като кандидат за премиер в кабинет с мандата на БСП

Асен Василев е обсъждан като вариант за премиер в правителство с мандата на БСП. Това каза лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова пред Нова Нюз. На уточняващ въпрос дали всички в хода на преговорите са се съгласили с това, Нинова отговори положително.

Когато заяви готовност да участва в преговори, “Има такъв народ” (ИТН) призова Кирил Петков и Асен Василев да “отстъпят малко по-встрани”, а на власт да дойдат хора, които са “по-скоро с експертиза, отколкото политически лица”. Когато напусна предишната коалиция Слави Трифонов посочи като своя цел Петков и Василев да останат “далеч от властта”.

ИТН участваха в разговорите за кабинет до петък, когато Трифонов съобщи, че партията му напуска преговорите. Като причина той посочи запис на среща на парламентарната група на “Демократична България” (ДБ), на която депутатите обсъждат хода на преговорите. Подобни срещи по принцип не се излъчват, а от записа става ясно, че депутатите не знаят, че срещата им се записва. Чат от записа беше разпространена в социалните мрежи от ГЕРБ. По-късно ДБ публикува целия запис.

Според Конелия Нинова обаче записът е само претекст.

“Едва ли този разговор може да е аргумент за оттегляне от преговори”, каза Нинова. “Друга е причината. Казах ви - изплашиха се от това, че реално започва КПКОНПИ с председател Бойко Рашков да действа срещу задкулисието, паралелната държава - схемите с обществени поръчки, пари, зависимости и т.н.”

Тя има предвид намеренето за приемане на закон за реформа на антикорупционната комисия и искането на “Продължаваме промяната” за неин председател да бъде избран сегашният министър на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков.

18:32 23.7.2022

БСП не очаква "Продължаваме промяната" да предложи кандидат за премиер

БСП не очаква “Продължаваме промяната” да предложат кандидат за министър-председател. Това стана ясно от думите на председателя на на парламентарната група на БСП Георги Свиленски.

“Ясно сме заявили, че кандидатът за министър-председател трябва да бъде посочен от “Продължаваме Промяната” (ПП). В ситуацията, в която сме от снощи, се съмнявам, че те ще предложат премиер”, каза той, цитиран от БТА.

Свиленски каза още, че в рамките на преговорите за правителство не е поставяно условие “Има такъв народ” (ИТН) да няма министри.

“Мога да ви гарантирам, че “Демократична България” (ДБ) не са поставяли условия дали да има министри от ИТН. Такива условия не са поставяни от ИТН, такива условия не са поставяни от ПП. Тоест условия за участие като министри, за министерства като ресори не са обсъждани и не са били поставяни”, каза още Свиленски.

Повод за изказването му е решението на Слави Трифонов да изтегли ИТН от преговорите за кабинет. Лидерът на ИТН посочи като причина запис на среща на парламентарната група на ДБ, на която се обсъжда напредъкът на преговорите. Подобни заседания по принцип не се излъчват на живо на сайта на парламента и от записа е ясно, че депутатите от ДБ не знаят, че срещата се снима и предава пряко. Впоследствие формацията публикува пълния запис на срещата.

Заредете още

XS
SM
MD
LG